Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “ustalık dönemi” dediği yeni hükümetin programını, İçişleri eski Bakanı Prof. Dr. Beşir Atalay koordinasyonunda 11 kişilik bir ekip hazırlıyor. Programda uzaya canlı gönderilmesi gibi tarihe geçecek projeler yer alıyor.

Seçimin ardından program yazımına başlayan ekip, Başbakan Erdoğan’a iki taslak sundu ve değerlendirmelerini alarak son şeklini verdi. Star gazetesinden Yakup Bulut'un haberine göre programın temelini yeni anayasa, hızlı yargı, milli birlik ve kardeşlik projesinin devamı, 13 yıllık zorunlu eğitim başlıkları ile Başbakan Erdoğan’ın seçim öncesi açıkladığı çılgın projeler oluşturuyor.

ERDOĞAN'IN DANIŞMANLARI EKİPTE

Yeni hükümet programını hazırlayan ekipte ekibin koordinasyonunu sağlayan Beşir Atalay’ın yanı sıra eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Başbakan Erdoğan’ın danışmanları Ankara Milletvekili Doç. Dr. Yalçın Akdoğan ve Eskişehir Milletvekili Prof. Nabi Avcı ile Karaman Milletvekili Lütfi Elvan ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal bulunuyor.

KİŞİ HAKLARINI KORUYAN DEMOKRATİK ANAYASA

Geçtiğimiz gün Erdoğan’a sunulan hükümet programı, Başbakan’ın görüşleri alınarak kesinleştirilecek ve pazartesi günü TBMM Başkanı’nın seçilmesinden sonra Genel Kurul’da okunacak hale getirilecek. En önemli unsurlardan biri olan ‘Yeni Anayasa’, programda “En geniş mutabakatla kişi haklarını etkili koruyan anayasa” şeklinde tarif ediliyor. Yargı kararlarının daha hızlı çıkması için adalet teşkilatının daha da güçlendirilmesi de bulunan programda, kişi başı milli gelirin 14 bin dolara çıkarılması hedefleniyor.

İşte programın ana başlıkları:

- Yeni Anayasa: Kısa, öz ve açık yazılacak. En geniş mutabakat aranacak. İçeriği Meclis’te şekillenecek. Ancak “bireylerin haklarını en etkili şekilde koruyan bir anayasa” olacak.

- Hızlı Yargı: Herkesin güven duyduğu adalet sistemi 2015’e kadar sağlanacak. Yüz bin kişiye düşen hakim-savcı sayısı 9’dan 20’ye çıkacak ve yargılama hızlanacak.

- Açılım sürecek: Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi hükümet programının önemli başlıkları arasında bulunuyor. Farklı kesimlerin mağduriyetleriyle oluşan sorunlar milli birlik içinde çözülecek.

- İlk Uçak Fabrikası: Ticari amaçlı uçak üretimi için Türkiye’nin ilk uçak fabrikası kurulacak. “Türk Malı” otomobil için teşvik düzenlemesi yapılacak.

- Uzaya Türk Füzesi: Uzaya canlı göndermek için yerli füze çalışmaları başlatılacak.

-Hızlı Tren Ağları: ‘Duble demiryolu’ ile kuzeyden güneye, doğudan batıya hızlı tren hatları yapılacak. Yüksek hızlı demiryolu hattı 3 bin 500 km’ye çıkartılacak.

- Kanal İstanbul: “Kanal İstanbul” projesi başlatılacak ve ikisi İstanbul’da 10 yeni şehir için altyapı ve projeler hazırlanacak.

- 13 Yıllık Zorunlu Eğitim: Zorunlu eğitimin 13 yıla çıkartılması ve 81 ilde okul öncesi eğitimin zorunlu hale getirilmesi sağlanacak.

- Şehir Hastaneleri: Halen 120 bin olan doktor sayısı 130 bine, 163 bin olan ebe-hemşire sayısı 238 bine çıkartılacak. En çok 3 bin 200 kişiye bir aile hekimi düşecek. 22 ilde 38 bin yataklı şehir hastanesi kurulacak.

- Yeni Toki Projeleri: Yeni evli çiftlerin 25 yıl vade ile ucuz ev sahibi olacağı ‘Yuva Teşvik Konut Programı’ başlatılacak. Yoksullar için 100 TL taksitle 50 bin konut yapılacak.

- Kişi Başı 14 Bin dolar: Gayri Safi Yurt İçi Hasıla 735 milyar dolardan 1 milyar dolara, kişi başına milli gelir de 14 bin dolara yükselecek. 5 yılda 1 milyon kişi iş sahibi olacak.