Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirilen Sosyalist Enternasyonal Konsey Toplantısı'na katılan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile biraraya geldi.

Talabani, gazetecilerin CHP'nin yanısıra BDP'nin de parlamentoya gelemeyen milletvekilleri olduğuna ilişkin sorusuna karşılık olarak, "Ben buraya Sayın Kılıçdaroğlu ile görüşmeye ve ilişkileri güçlendirmeye geldim. Kendisini Irak'a davet ediyorum" dedi.

Talabani, CHP'yi seçimlerde aldığı başarı nedeniyle tebrik ederken, partinin gerek oy oranını gerekse milletvekili sayısını arttırdığını vurguladı.

Diğer yandan, politikacıların sorunları kendileri çözecek kadar olgun kişiler olduklarını ifade eden Talabani, bu çerçevede Irak'ın tavsiyesine ihtiyaç olmadığını sandığını da söyledi. Talabani ayrıca, Türkiye örneğinin İslam dünyası için önemli bir örnek teşkil ettiğine de dikkati çekti.

Irak Devlet Başkanı, Türkiye'nin Suriye için de önemli bir rol oynadığı görüşünü dile getirdi. Görüşmede Kılıçdaroğlu herhangi bir açıklamada bulunmadı.

"Türk politikacılar olgundur"

Celal Talabani, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile yapacağı görüşme öncesi Türkiye'deki gelişmeleri soran gazetecilere açıklama yaptı.

BDP'nin meclise girmeme kararını değerlendiren Talabani, "Türk politikacılar kendi sorunlarını çözecek kadar olgundur. Irak'tan tavsiye alacak değiller" dedi.

Suriye'deki gelişmelere dair Talabani, "Türkiye, Suriye'de krizin çözülmesinde önemli rol oynayabilir" şeklinde konuştu.