ABD'de yapılan ara seçimlerde ilk sonuçlara göre, Temsilciler Meclisinde çoğunluğu ele geçirmesi öngörülen Cumhuriyetçiler, Senatoda da Demokratlarla arasındaki farkı kapatıyor.

SENATODA FARK KAPANDI

Amerikan televizyonlarının öngörülerine göre, North Dakota, Arkansas, Indiana ve Wisconsin eyaletlerinde Cumhuriyetçi adaylar, seçimlerden zaferle çıkarak, bu dört eyalete ait Senato sandalyelerini Demokratların elinden almayı başardı. Böylece, Cumhuriyetçilerin Senatoda çoğunluğu ele geçirmek için almaları gereken sandalye sayısı 10'dan 6'ya düştü.

North Dakota'da John Hoeven, 24 yıldır Cumhuriyetçi senatör çıkarmayan eyalette seçimleri kazanarak önemli bir başarı elde ederken Arkansas'ta John Boozman, Indiana'da Çay Partisi hareketinin favorilerinden Daniel Coats, Wisconsin'da da Ronald Johnson, Demokrat rakiplerini geride bıraktı.

KIRAN KIRANA YARIŞ

Buna karşın, Demokratlar, seçimlerde büyük çekişmeye sahne olması beklenen West Virginia ve California eyaletlerinde koltuklarını korumayı başararak, Senatoda çoğunluğu Cumhuriyetçilere kaptırmama yolunda önemli bir kazanım elde etti. West Virginia'da eyalet valisi Joe Manchin, California'da da Ermeni lobisinin önde gelen destekçilerinden Barbara Boxer Cumhuriyetçi rakiplerinin önünde seçimin galibi oldular.

Demokratların bu iki eyaletteki zaferinin, Cumhuriyetçilerin Senatoda çoğunluğu ele geçirmesini zorlaştırdığı yorumu yapılıyor.

Senato üyeliği için sonucu merakla beklenen seçimlerden biri de Nevada'da yaşanıyor. Bu eyaletteki seçimlerin, Senato Demokrat çoğunluk lideri Harry Reid ile Çay Partisinin desteklediği Sharron Angle arasında kıran kırana bir mücadeleye sahne olması bekleniyor. Ayrıca, Illinois, Colorado, Pennsylvania ve Washington eyaletlerinde de birbirine yakın sonuçların çıkması öngörülüyor. Cumhuriyetçilerin, Senato'da çoğunluğu ele geçirmeleri için gereken 6 sandalyeye ulaşabilmeleri, bu eyaletlerden zaferle çıkmalarına bağlı görünüyor.

Seçimlerde Çay Partisi hareketinin önemli başarılar elde ettiği de gözleniyor. Indiana'da seçimi kazanan Coats'un yanısıra, Çay Partisi'nin desteklediği Cumhuriyetçi adaylardan Marco Rubio Florida'da, Rand Paul da Kentucky'de seçimlerden zaferle çıktı.

Ancak, Delaware eyaletinde Çay Partisinin desteklediği Cumhuriyetçi aday Christine O'Donnell'ın, New York'ta valilik yarışında da yine Çay Partisi'nin desteğini alan Carl Paladino seçimleri kaybettiği belirtiliyor.