BDP'nin desteğiyle Diyarbakır'dan bağımsız milletvekili seçilen ve YSK tarafından vekilliği düşürülen Hatip Dicle'nin avukatları, kesin olan ve itiraz yolu bulunmayan YSK kararının iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak.

YSK tarafından milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle'nin avukatlarından Cihan Aydın, bugün bazı hukukçular tarafından gündeme getirilen ve milletvekilliğinin düşürülmesi konusunu ön gören anayasa'nın 85'inci maddesi gereğince Anayasa Mahkemesi'ne YSK kararının iptali için başvuracaklarını söyledi.

Aydın, başvuru için hazırlık yaptıklarını yetişmesi halinde yarın, ya da en geç Salı günü Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarınıda belirtti.


Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, son siyasi gelişmelere ilişkin, "Süreci bir iki gün daha bekleyelim. Bakalım gelişmelere, ondan sonra belki bu konuda bizim de söyleyeceklerimiz olabilir" demişti.

ANAYASADA VEKİLLİK

84. MADDE: (5. milletvekilliğinin düşmesi)

- İstifa eden vekilin milletvekilliğinin düşmesi, istifanın geçerli olduğu TBMM Başkanlık Divanı'nca tespit edildikten sonra, Genel Kurul tarafından kararlaştırılır.
- Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, kesin mahkeme kararının Genel Kurul'a bildirilmesiyle olur.
- 82. maddeye göre vekillikle bağdaşmayan bir görev veya hizmeti sürdürmekte ısrar eden vekilliğin düşmesine, yetkili komisyonun raporu üzerine Genel Kurul gizli oyla karar verir.
- Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içerisinde beş birleşim günü katılmayan milletvekilinin vekilliğinin düşmesine, durumun Başkanlık Divanı'nca tespit edilmesi üzerine, Genel Kurul'da salt çoğunluğun oyuyla karar verilebilir.

85. MADDE: (6. İptal istemi)

Yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına veya vekilliğinin düşmesine 84. maddenin birinci, üçüncü veya dördüncü fıkralarına göre karar verilmiş olması hallerinde, Meclis Genel Kurulu kararının alındığı tarihten başlayarak yedi gün içerisinde ilgili milletvekili veya bir diğer milletvekili, kararın anayasaya, kanuna veya İçtüzüğe aykırılığı iddiasıyla iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurabilir. Mahkeme, iptal istemini 15 gün içerisinde kesin karara bağlar.