İstanbul'un, Dünya Miras Listesi'nden çıkarılmasını gündeme getiren Haliç Metro Geçiş Köprüsü'yle ilgili Fransa'dan sevindirici haber geldi.

Başkent Paris'te gerçekleştirilen 35. UNESCO Dünya Mirası Komitesi toplantısında Haliç'ten metro geçişine onay verildi. Bağımsız bilim heyeti köprü mimarisinin tarihî silüeti etkilemeyeceği kararına vardı. Köprü mimarı Hakan Kıran, çalışmalara bugün başlayacaklarını söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, UNESCO'nun 2010 yılındaki genel kurul toplantısındaki talebi üzerine bağımsız Alman ve İtalyan üniversitelerinden bilim adamlarından oluşan iki ayrı ekip kurmuştu. Ekip Haliç Metro Köprüsü Projesi'ni köprü mühendisliği, sismoloji, peyzaj mimarisi ve sanat tarihi, kültürel miras alanlarına etkisi açılarından ayrıntılı incelemeye almış ve bu raporlar daha önce UNESCO Dünya Miras Merkezi'ne sunulmuştu. Bağımsız değerlendirme raporlarında, halatların ve sütunların inceltilmesi, istasyon örtüsünün kütlesinin azaltılması, köprünün renginin değiştirilmesi, çevre düzenlemesinin iyileştirilmesi tavsiye edilmişti. Değişikliklerin kültürel mirasa olabilecek olumsuz etkisinin asgariye indirilebileceği ifade edildi. Bu hususlar UNESCO Dünya Miras Komitesi genel kurulunca da uygun bulundu. Renk, ton, ışıklandırma ve çevreyle uyum konularında da değişiklikler planlanıyor. Köprünün inşası süresince de yabancı uzmanlardan danışmanlık hizmeti alınarak köprünün çevre ile uyumlu şekilde gerçekleştirilmesi sağlanacak. Haliç Metro Köprüsü'nün mimarı Hakan Kıran, UNESCO'dan alınan onayın ardından köprü çalışmalarına bugün başlayacaklarını dile getirdi. UNESCO'nun bir danışman heyetle projenin tüm yapım aşamalarını inceleyeceğini kaydeden Kıran, "Bu, bizim memnuniyetle karşıladığımız bir olay. Çalışma süresi çerçevesinde ortaya çıkacak çalışmaları birebir anlatacağız. Bu heyet, köprü çalışmalarına karışmayacak ancak çalışmaları birebir takip edecek." dedi.