TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumda geçtiğimiz yıl Ankara’da tekel fabrikası kapatıldığı için mağdur oldukları gerekçesiyle eylem yapan Tekel işçilerini hatırlatan Bakan Hayati Yazıcı, işçilerin sorunlarının çözüldüğünü kaydetti.

Yazıcı kendilerine başvuru yapan son 750 kişilik grubunda görevlendirme yazılarını iki gün önce imzaladığını, 4C kapsamında bu işçilerin kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştirildiklerini söyledi.

-İHTİYAÇ SAHİPLERİ DEĞİL İHTİYAÇ SAHİPLERİNE ULAŞMADA ARTIŞ VAR-

Bakan Hayati Yazıcı, bütçe sunumu kapsamında Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü tarafından ihtiyaç sahiplerine ulaştırılan yardımlar hakkında bilgi verdi. Yardımlardaki artışa dikkat çeken Yazıcı, milletvekillerine “Siz sormadan ben söyleyeyim. Bu yardımların artışı ihtiyaç sahiplerinin artmasından kaynaklanmıyor. Sosyal devletin gereği ihtiyaç sahiplerine ulaşımın arttığı, vatandaşın yardım talep etme farkındalık düzeyinin arttığı anlamına geliyor” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Bakan Hayati Yazıcı, Gümrük Müsteşarlığının yasadışı ticaretle mücadele kapsamında yürüttüğü çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Bakan Yazıcı, AB Projelerinden elde edilen 75 milyon Euro’nun 33 milyon Euro’luk kısmının kaçakçılıkla mücadelede kullanıldığını belirterek yapılan operasyonlarla kullanılan değişik kaçakçılık yöntemlerini de ortaya çıkardıklarını kaydetti. 2010 yılı içerisinde gerçekleştirilen operasyonlarda ele geçirilen kaçak mallar hakkında bilgi veren Yazıcı, toplam 2 bin 504 olayda 328 milyon TL değerinde kaçak yakalamaları gerçekleştiğini ifade etti.

-HEDEF TEK KAPI İKİ GÜMRÜK İDARESİ-

Ülkelerin gümrük idareleri ile ilişkileri geliştirdiklerini komşu ülkelerle de sınır geçişlerini kolaylaştırdıklarını belirten Yazıcı “Gürcistan, Suriye, İran ile mutabakat zaptı imzalanmış, Irak, Nahçıvan, Yunanistan ile d ortak kapı kullanımına ilişkin çalışmalarımız devam etmektedir. Söz konusu proje, farklı gümrük uygulamalarının ortaya çıkardığı sıkıntıları ortadan kaldıracaktır. Sınır geçişlerinin ve dolayısıyla ticaretin kolaylaştırılması açısından faydalı olacağı gibi, kaçakçılık konusunda da risk analizleri daha da üst düzeyde gerçekleşecektir. Hedefimiz tek kapı, iki gümrük idaresidir. Hatta Dilucu Gümrük Kapısı’nın ortak kullanıma açılmasıyla, Azerbaycan, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti, Türkiye ve İran bu kapıyı ortak kullanacak, tek kapı, üç gümrük idaresi şeklinde sürdürülecek olan faaliyet, dünyada bir ilk olacaktır” diye konuştu.

-KAĞITSIZ GÜMRÜKLER GELİYOR-

Bakan Hayati Yazıcı, E-Dönüşüm Türkiye Projesi kapsamında Gümrük Müsteşarlığının hedefinin de gümrük beyannamelerinin elektronik ya da mobil imzalı olarak gümrüğe sunulmasını sağlayacağını ifade ederek, proje ile ortada kağıt evrak görünmeyeceğini, ticaret erbabının gümrük idaresine hiç gelmeden ofisinden dış ticaret işlemlerini gerçekleştirmesinin mümkün olacağını söyledi. Projenin 4 Kasım’da Ankara’da başlayacağını da hatırlatan Yazıcı “Kağıtsız gümrük uygulaması pilot olarak ilk etapta Ankara Tır Gümrük Müdürlüğü’nde başlayacak. Sonrasında diğer illerde de uygulamaya konulacak” dedi.