Amerikan TIME dergisi, “Türkiye’de Halkın Adamı” başlığıyla yayımladığı Rana Foroohar imzalı yazıda Başbakan Erdoğan’ın, “reformcu mu, sert lider mi olacağı” sorusunu sordu.

“Türkiye’de Halkın Adamı” başlıklı yazısında dergi anayasa için de Erdoğan’ı uyardı: Anayasal süreci dini gündemi devreye sokmak ve iktidarını güçlendirmek için kullanırsa Türkiye’nin liberal İslami demokrasi modeli olmasını imkansız kılar!


Amerikan TIME dergisi, “Türkiye’de Halkın Adamı” başlığıyla yayımladığı Rana Foroohar imzalı yazıda Başbakan Erdoğan’ın, “reformcu mu, sert lider mi olacağı” sorusunu sordu. Yazıda, Erdoğan’ın, okuduğu bir şiirden dolayı 1999 yılında 10 ay hapse mahkum edilmesinin ardından son seçimlerde yüzde 50’ye yakın oy toplayarak art arda üçüncü kez iktidara gelmesi “şiirsel adalet” olarak nitelendirildi. Erdoğan’ın, kendi döneminin en popüler ve en başarılı politikacısı, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1923 yılında modern Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmasından bu yana ülkedeki en dönüşümcü lider olarak görüldüğüne işaret edilen yazıda, Başbakan’ın özellikle ekonomik alanda kaydettiği başarıların, partisinin seçim zaferinde belirleyici etken olduğu yorumu yapıldı.

Bölgesel liderliğe hazır


Türk ekonomisinin ulaştığı noktadan, rakamlar verilerek övgüyle bahsedilen yazıda, Arap Baharı’nın, Türkiye’yi, tam olarak nasıl bir yükselen güç olmak istediği yönünde sorularla yüzleşmeye zorladığı görüşü dile getirilerek, “Nihayetinde ya siyasi hırslarını büyütmek için ekonomik gücünü kullanarak, milliyetçi ve kendi çıkarlarını düşünen Çin’e benzeyebilir ya da çok taraflı diplomasinin ve bölgesel liderliğin zorluklarını üstlenmeye hazır olabilir” denildi.

Yazıda, düşünce kuruluşu Yeni Amerika Vakfı (New America Foundation) uzmanı Afshin Molavi’nin, “Türkiye’nin kendisine sorması gereken büyük soru şu: Liberal demokrasi miyiz, değil miyiz?” şeklindeki açıklamasına da atıfta bulunularak, bu soruya yanıtın gerek yurt içinde gerekse dışarda yansımalarının olacağı görüşü ortaya koyuldu.

Yeni anayasa test olacak

“Erdoğan hakkındaki ve hükümetinin karşı karşıya olduğu zorluklara dair tüm kaygılara rağmen, hem ABD hem de Batı Avrupa’nın, Türkiye’nin, İslam dünyasına bir model vazifesi görebilen, siyasi açıdan kendine güvenli, ekonomik olarak da dinamik, açık bir ülke haline gelmesinden çıkarı olduğu” kaydedilen yazıda, Anayasa’nın yeniden yazılması sürecinin “bir test” olacağı yorumu yapıldı. Yazıda, “Eğer Erdoğan bu süreci, öncelikle dini bir gündemi devreye sokmak ve kendi iktidar tabanını güçlendirmek için kullanırsa, hem Kürtleri hem de laik liberalleri kendinden uzaklaştırır ve Türkiye’nin liberal İslami demokrasi modeli olmasını imkansız hale getirir. Ama eğer Erdoğan, insan hakları ve bireysel özgürlüklere odaklanabilirse, Türkiye’yi gelişmesinde yeni aşamaya çıkaran kişi olarak hatırlanır. Her şekilde dünyanın gözü onun üzerinde olacak” ifadeleri kullanıldı.

İstanbul’un Kasımpaşalısı

Yazıda, Başbakan Erdoğan tanımlanırken şu ifadelere de yer verildi: “57 yaşındaki eski futbol oyuncusu, İstanbul’un sıkı Kasımpaşalısı, dindar bir Müslüman, başörtülü eşe sahip, Anadolu’daki kitleler arasındaki dindarlara hitap eden, hem kentsel işçi sınıfında hem de küçük ve orta ölçekli milyonlarca işadamı arasında popüler, bilgili bir ekonomik idareci ve bazılarına göre Türkiye’nin küresel sahnede çok daha büyük ekonomik ve siyasi rol oynamasını isteyen bir reformcu...”