Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, eleştirilerle dolu Türkiye raporuna, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "bazı kitaplar bombadan daha tesirli" sözlerine atıfta bulunurak 'Kitaptan bomba olmaz' başlığı attı.

Başbakan Erdoğan Strasbourg'taki Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nde konuştu. Soru Ahmet Şık'ın tutuklanmasıydı, cevap 'bomba-kitap' benzetmesiyle verildi.
Başbakan Erdoğan'a seçimler öncesi son sorular NTV'de soruldu. Yukarıdaki benzetmenin hatırlatılması üzerine Erdoğan, "Bazı kitaplar bombadan daha tesirli" dedi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, Türkiye'yle ilgili raporunu açıkladı: 'Kitaptan bomba olmaz'

Merkezi Paris'te bulunan örgüt, 'Türkiye'de Medya ve Yargı: Güvensizlik ve Güvenlik Refleksi arasında' adını taşıyan raporu, 'Kitaptan bomba olmaz' başlığıyla kamuoyuna açıklandı. Johann Bihr ve Jean-Francois Julliard'ın Türkiye'ye yaptıkları görev ziyareti sonrası kaleme aldıkları raporun sonuç kısmında, ''Son 10 yılda reformlar gerçekleştirildiyse ve medya üzerinde askeri etki hissedilir derecede azalma gösterdiyse de birçok temel yasa gazetecileri sınırlandırmayı sürdürüyor'' yorumu yapıldı.

Terörle Mücadele Kanunu, Türk Ceza Kanunu'nun 20'nin üzerinde maddesi, Atatürk Aleyhinde İşlenen Suçlara İlişkin Kanun, İnternet Kanunu'ndan örnekler verilen raporda, yargının, bazı konularla ilgili haber takibini sistemli şekilde baskı altında tutamaya devam ettiği savunuldu.

"BİR HAYLİ KOLAY"

Raporda, ''Görevlerini yapan veya düşüncelerini açıklayan gazetecilerin tutuklanması, yargılanması, haber kaynaklarına kadar gidilmesi, haber malzemelerine el konulması bir hayli kolay'' ifadesi kullanıldı.

TAVSİYELER


Raporun ''tavsiyeler'' bölümünde, ''yasalar uygulanırken gazetecilik ilkelerine dair statünün güçlendirilmesi gerektiği'' belirtilirken, ''soruşturmanın gizliliği, devletin güvenliği ve özel yaşamın gizliliğine dair zorunlulukların dengelemesi amacıyla yasalarda kamu yararına dair konularda haber alma hakkına açıkça işaret edilmelidir'' denildi. Raporda ayrıca, gazetecilerin haber kaynaklarını gizlemelerine getirilen güvenceler güçlendirilmesi istendi.

Terörle Mücadele Kanunu'nun, demokratik normlarla uyumlu hale gelmesi için yürürlükten kaldırılması veya esaslı bir şekilde gözden geçirilmesi tavsiye edilen raporda, özellikle, ''örgüt propagandası yapma''ya dair düzenleme ve terör faaliyetlerinin haberleştirilmesini cezalandıran maddenin yürürlükten kaldırılması istendi