Seçim sonuçlarının ardından iş dünyasından da ilk tepkiler gelmeye başladı.

TÜSİAD UZLAŞMA VE İSTİKRAR BEKLİYOR

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu, yeni dönemden beklentisini, “yeni anayasayı geniş katılım ve uzlaşma ile tamamlamış, AB üyeliğine yakınlaşmış, ekonomik istikrarı güvence altına alarak istihdam kapasitesini artırmış ve işsizliği azaltmış bir Türkiye” olarak açıkladı.

TÜSİAD Yönetim Kurulu'nun, milletvekili genel seçimi sonuçlarına ilişkin yazılı açıklamasında, yeni dönemden beklentilerinin “yeni anayasayı geniş katılım ve uzlaşma ile tamamlamış, AB üyeliğine yakınlaşmış, ekonomik istikrarı güvence altına alarak istihdam kapasitesini artırmış ve işsizliği azaltmış bir Türkiye” olduğu belirtildi.

Önümüzdeki dönemde iş dünyası olarak TBMM'den ve kurulacak hükümetten beklentilerin üç paralel süreçte toplandığı açıklamada, bu süreçler şöyle sıralandı:

“1- Katılımcı ve uzlaşmacı bir anlayış ile bireyi merkeze alan birleştirici yeni bir anayasa.

2- Çoğulcu demokrasi, yüksek yaşam standartları ve sürdürülebilir kalkınma yolunda Türkiye'nin en önemli çıpası olan AB üyeliği sürecinin güçlendirilmesi.

3- Makroekonomik istikrarın güçlendirilmesi ve sürdürülebilir büyümenin güvence altına alınması amacıyla;
a) Uyumlu para ve maliye politikalarıyla finansal istikrarın ve fiyat istikrarının korunması ve güçlendirilmesi,
b) Verimlilik tabanlı ve sürdürülebilir büyüme için, “yeni sanayi stratejisi”nin de vurguladığı mikro reformların hayata geçirilmesi,
c) İstihdam kapasitesinin güçlendirilmesi ve işsizliğin azaltılması.”

Açıklamada, siyaset kurumlarının Türkiye'nin enerjisini doğru yönlendirerek, yeni dönemde Türkiye'nin yapısal sorunlarını ve düğümlerini çözeceğine duyulan inanç ifade edilirken, “24. Dönem TBMM seçimleri sonucunda üçüncü kez iktidarını sürdüren Adalet ve Kalkınma Partisini ve TBMM'de temsil edilecek olan Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ve bağımsız milletvekillerini kutlar, yeni parlamentonun Türkiye'deki demokratik standartları yükseltme ve refah seviyesini artırma yolunda her türlü çabayı sarf edeceğine dair umudumuzu vurgulamak isteriz. 40. yılını geride bırakmış bağımsız ve gönüllü bir iş dünyası temsil kurumu olarak, bu yolda üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu belirtir ve 24. Dönem TBMM”ye başarılar dileriz” denildi.

SABANCI: YAPILACAK ÇOK İŞ VAR

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, demokrasi adına başarılı bir seçimin geride bırakıldığını belirterek, “Sonucun hepimiz için hayırlı olmasını dilerim” dedi.

Sabancı, yaptığı açıklamayla seçim sonuçlarını değerlendirdi. Güler Sabancı, şunları kaydetti:

“Demokrasimiz adına başarılı bir seçimi geride bıraktık. Yapılacak çok iş var. Meclise giren partilerin el ele vererek birlik, beraberlik içinde bu yapılması gereken çalışmaları hayata geçirmelerini arzu ediyoruz. Ülkemizin enerjisini, geleceğe dönük daha iyi bir Türkiye'yi gerçekleştirmek için kullanmalıyız. Sonucun hepimiz için hayırlı olmasını dilerim.”

TİM: 2023 HEDEFLERİ İÇİN ÖNEMLİ ADIM

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi: Toplumsal uzlaşıyla yeni ve sivil bir anayasanın hazırlanması en önemli gündem maddesi olacaktır. İnsan haklarına saygılı, özgürlükçü, Avrupa Birliği (AB) hedefi doğrultusunda hazırlanmış ve biz işadamlarının önünü açacak yeni bir anayasa, ülkemizin uluslararası itibarını daha da fazla artıracak. 2023 yılında, daha güçlü bir Türkiye için, yeni seçilen meclisin ve kurulacak hükümetin başta 500 milyar dolarlık ihracat hedefimiz olmak üzere, tüm hedeflere ulaşmada azami gayreti göstereceğine inanıyoruz.

YALÇINTAŞ: TÜRKİYE'NİN BÜTÜN RENKLERİ MECLİSE YANSIMIŞTIR

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, seçim sonuçları ile ilgili olarak, “Meclisin yapısı, sivil anayasa oluşumunu hızlandıracak bir yapı. Türkiye'nin bütün renkleri meclise yansımıştır” dedi.

Yalçıntaş, seçim sonuçlarının Türk milleti için hayırlı olması dileğinde bulundu. Türk milletinin iradesinin sandığa net bir şekilde yansıdığını ifade eden Yalçıntaş, şunları söyledi:

“Bu sonuçları iş dünyası olarak şu açıdan ele alıyoruz. Ekonomik istikrar devam edecek. Bizim için sevindirici sonuç tek parti iktidarı gözüküyor. Sadece ekonomik istikrar için değil, ekonomideki yapısal sorunların düzeltilmesi açısından da önemli bir fırsat. Meclisin yapısı, sivil anayasa oluşumunu hızlandıracak bir yapı. Türkiye'nin bütün renkleri meclise yansımıştır. Ben bu sonuçların Türkiye'ye refah getirmesini diliyorum.”

MERAL: TÜRKİYE İSTİKRARA OY VERDİ

Türkiye’de seçimler genel itibarı ile bir şölen havasında ve dünyaya örnek olacak şekilde gerçekleştirilmiştir. Seçimleri demokrasi çerçevesinde başarı ile tamamlamış bulunuyoruz. Seçimlere katılım oranı da yüksek olmuştur. Türkiye’nin her bölgesinden halkımız demokratik haklarını kullanmıştır. Bunu çok önemsiyoruz. Bunun yanı sıra yurtdışındaki Türk vatandaşlarımız bile hiçbir maddi yükten kaçınmayarak günü birliğine de olsa binlerce kilometre öteden gelerek vatandaşlık görevlerini yerine getirmişlerdir. Bu takdire şayan bir harekettir.

Milletimizin sağduyusu ile hareket ederek, tercihini istikrardan yana kullanmıştır. Üçüncü kez ve iktidarda iken iktidar partisinin oyunu artırması ekonomik ve sosyal yönden yönetimin başarısını teyit etmektedir. İktidar partisinin yerel seçimlere göre geride olduğu yerlerde oy oranını artırdığı gözlenmektedir. Ana muhalefet partisi ise yoğun bir seçim kampanyası dönemi geçirmiştir. Geçen seçime göre daha faal mitingler gerçekleştirerek, katılım sağlamıştır.

Bu andan itibaren iş dünyası olarak beklentimiz, yeni meclisimizin temsilcilerinin uzlaşarak gerek yeni Anayasanın gerekse de AB reformlarının hazırlanmasında birlikte hareket ederek çalışmaları hızla neticelendirmeleridir.

VARDAN: HALKIMIZ YAPILANLARI TAKDİR ETMİŞTİR

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, “Bu seçim, yapılanlarla vaatlerin karşılaşması olmuş, halk, iradesini yapılanlardan yana kullanmıştır. Sonuçta, halkımız yapılan tüm icraatları takdir etmiş ve bundan sonra da devamını arzuladığını belirtmiştir” dedi.

Vardan, seçim sonuçlarını değerlendirdiği açıklamasında, öncelikle seçimlerin huzur ortamında, adalet ve güven içerisinde kazasız belasız geçmiş olmasının, ülke demokrasisi adına son derece sevindirici olduğunu belirtti.

Vardan, şunları kaydetti:

“Bir kez daha, aziz milletimiz, kendi iradesiyle kimin kendisini yönetmesini istiyorsa, kimin ortaya koyduğu projelerde umut görüyorsa, kimin ülkesini daha da zenginleştireceğini ve kalkındıracağını düşünüyorsa oyunu ona göre kullanmıştır.

Oy kullanan her iki seçmenden birinin iktidar partisine oy vermesi, halkın somut projelere ve yapılanlara göre değerlendirme yaptığını açıkça göstermiştir. Kaynağı, yapılma süreçleri ve süresi belli olmayan vaatlere milletimiz itibar etmemiştir. Geçmişte çok kez gördüğümüz vaat yarışları, siyaset sahnesinde yerini icraatlara bırakmıştır. Kısacası, bu seçim, yapılanlarla vaatlerin karşılaşması olmuş, halk, iradesini yapılanlardan yana kullanmıştır. Sonuçta, halkımız yapılan tüm icraatları takdir etmiş ve bundan sonra da devamını arzuladığını belirtmiştir.

Ayrıca, Türk siyaset tarihinde bir ilk yaşanarak, bir siyasi parti, iktidarda olup da ilk kez üst üste üç seçimde oy oranlarını yükseltmiştir. Bu, önemli bir başarıdır. Elbette bu başarı, ekonomide, siyasette ve sosyal alanda büyük beklenti oluşturmaktadır. Bu da Ak Parti'nin sorumluluğunu artırmıştır.

Biz de MÜSİAD olarak, feraset sahibi milletimizin verdiği oylarla statükonun bitirilmesi ve başlatılan değişim, dönüşüm, gelişim süreci için istikrarın sürmesi yönünde ortaya çıkan bu seçim sonuçlarının ülkemize hayırlı olmasını dileriz. “

BOYDAK: GÜZEL BİR SEÇİM ATMOSFERİ YAŞANDI

Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak, “Seçim bitti, şimdi uçma zamanı. 2023 vizyonuna doğru hızlı adımlarla ilerlememiz lazım. Sivil anayasayı, Meclise giren Ak Parti, CHP, MHP ve bağımsızlar birlikte acilen yapmalı” dedi.

Boydak, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin çok güzel bir seçim atmosferi yaşadığını, alınan sonuçların da iş dünyası açısından olumlu karşılandığını söyledi. Halkın istikrara, sağduyuya ve kardeşliğe oy verdiğini ifade eden Boydak, şöyle konuştu:

“Halkımız, istikrara oy verdi. Marifet iltifata tabidir. Eğitim, sağlık ve altyapıya yapılan yatırımları vatandaşlarımız takdir etti. MHP baraj altında kalmadı, CHP oylarını artırdı. Önceden üç kişiden biri Ak Parti'ye oy veriyordu, şimdi her iki kişiden biri Ak Parti'ye oy verdi. Yani Ak Parti oyunu artırdı. Seçim bitti, şimdi uçma zamanı. 2023 vizyonuna doğru hızlı adımlarla ilerlememiz lazım. Sivil anayasayı, Meclise giren Ak Parti, CHP, MHP ve bağımsızlar birlikte acilen yapmalı. Türkiye, Avrupa Birliği'ne doğru gidiyor.”

Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak, TBMM'ye giren tüm milletvekillerine başarı diledi.