Sağlık Bakanı Bahr, kaynağı belirlenemeyen hastalıkta azalma görüldüğünü, teşhis konulan 700’e yakın hastanın durumunun ciddi olduğunu belirtirken, EHEC bakterisinin kaynağı kesin olarak belirleninceye kadar domates, salatalık, salata ve filiz yenilmemesi uyarısını yineledi.

Almanya'nın Saksonya-Anhalt eyaletine bağlı Magdeburg kentinde bir çöp konteynerinde EHEC bakterili salatalık parçası bulunduğu açıklandı.

Çöp konteynerinin EHEC'ten rahatsızlanan bir aileye ait olduğunu belirlenirken, salatalık parçasının üzerinde tespit edilen EHEC bakterisinin, salgın hastalıklara neden olan türden olduğu saptandı.

YUNANİSTAN'DA EHEC'Lİ HASTA


Yunanistan’ın başkenti Atina’da fenalaşan bir 53 yaşındaki Alman turistte EHEC bakterisi tespit edildi. Almanya’ya dönen hasta ile ilgili yapılan iki ayrı laboratuvar incelemesinin sonuçları pozitif çıktığı belirtildi. Turizm sezonunun başlamasıyla Yunanistan’a EHEC bakterisinin girme riski bulunduğu, ancak endişe edilecek bir durum olmadığı ifade edildi. Böylece EHEC'in yol açtığı hastalığa şimdiye kadar Almanya'nın yanı sıra İsveç, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, İsviçre, Fransa, Hollanda, Norveç, İspanya, İngiltere, Yunanistan, ABD ve Kanada'da rastlanmış oldu.

ALMANYA'DA HİJYEN KARNESİ


Almanya başta olmak üzere toplam 14 ülkede görülen EHEC hastalığı ile mücadelede temizlik kurallarına titizlikle uyulması istendi. Almanya’da 25 kişiyi öldüren 1900 kişinin hastalanmasına neden olan salgın üzerine federal ve eyalet tarım bakanları lokantacılık sektörü ve gıda üreticilerine hijyen karnesi verilmesine karar verdi. Hijyen karnesi renk skalasında yeşil, "Herşeyin yolunda olduğunu", kırmızı ise "Önemli hijyen noksanlıklarının bulunduğunu" gösterecek. İşletmelerin girişine asılacak hijyen karnesi, tüketicileri mutfak temizliği konusunda bilgilendirmiş olacak. Aynı zamanda, Almanya genelinde yürürlüğe girecek bir hijyen yasası üzerinde çalışıldığı açıklandı.

Deutche Welle, hijyen uzmanlarına dayanarak, bir sanayi ülkesi Almanya’da hemen her alanda hijyen konusunda büyük noksanlar bulunduğunu bildirdi. Federal Tüketiciyi Koruma ve Gıda Güvenliği Dairesi’nin geçen yıl gıda ürünleri alanındaki 545 bin işletmede yaklaşık 1 milyon denetim yaparken, işletmelerin 4’te 1’inde çok önemli eksiklikler tespit edildiği kaydedildi.

Uzmanlar sağlık için ellerin sık sabunla yıkanmasını, tüketilecek sebzelerin çok iyi temizlenmesini istedi.