ABD’de Stratejik ve Uluslararası Etütler Merkezi (CSIS) tarafından yayınlanan bir raporda, AK Parti’nin 12 Haziran seçimlerini rahat kazanacağı belirtildi. Raporda, “Aksi, hayret verici bir sürpriz olur” denildi. Etkin düşünce kuruluşu CSIS, 12 Haziran seçimlerini, bir “Erdoğan referandumu” ya da Başbakan Erdoğan’ın “Türk siyasi sistemini yeniden tasarımlaması”nın oylanması olarak niteledi. CSIS, Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmak istediğini, daha fazla otorite ile 12 yıl daha iktidarda kalarak “güçlü başkan” olmayı arzuladığını da ileri sürdü. Aynı raporda, AK Parti’nin hem milliyetçi oy tabanı hem de Kürtlerin oyları için yaptığı seçim planlarının geri tepebileceği ve aksi durum yaşanarak bu kesimlerde oy kaybedebileceği de belirtildi. Kürtlerin Başbakan Erdoğan ile ilgili düşkırıklığı yaşadığı, BDP’nin 35 koltuk ile TBMM’ye girmeyi hedeflediğine yer verildi.

YÜZDE 30’U GEÇEBİLİR

Raporda, yeni lideri Kılıçdaroğlu ile CHP’nin bir açılım yaşadığı geçmişin siyasi hatalarından kaçınıldığı kaydedildi. Kılıçdaroğlu’nun etkili bir muhalefet lideri olmanın işaretlerini de verdiği ve CHP’nin sembolik bir önemi olan yüzde 30 oranını geçebileceğine dikkat çekildi.

Financial Times: Sonuçtan şüphe yok


İngiliz Financial Times (FT) Gazetesi, AK Parti’nin pazar günü yapılacak genel seçimden birinci parti olarak çıkacağını yazdı. Gazetenin Ankara muhabiri Delphine Strauss’un kaleme aldığı yazıda seçim kampanyaları döneminin “gergin” geçtiği kaydedilerek, “Seçimin sonucuyla ilgili fazla şüphe yok, ancak zaferin boyutu önemli olacaktır” denildi.

The Wall Street Journal: Economist’ten destek

Wall Street Journal halkı CHP’ye oy vermeye çağıran The Economist’teki analizi “AKP’ye nimet” diye değerlendirdi. WSJ, The Economist’in başyazısının Türkiye’de “siyasi kızgınlık” yarattığını belirterek “12 Haziran seçimine birkaç gün kala, Türkiye’de iktidardaki AK Parti’ye beklenmeyen bir yerden son dakikada destek geldi” yorumunu yaptı.

WSJ: Hindi de davalık ol


WSJ Gazetesi “Başbakan’a hindi de, mahkemelik ol” başlıklı analiz haberde Başbakan Erdoğan’ın rahatça kazanacağı seçim için mücadele ederken bir yandan da yüzlerce kişiyi mahkemeye verdiğini yazdı. Erdoğan’ı kızdıranlar arasında bir tiyatro grubu ve internette şarkılar söyleyen işsiz kardeşler, kolaj resim yapan bir İngiliz öğretmenin de bulunduğu ifade edildi.

CSIS

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezi, hükümetlere, uluslararası kurumlara, özel sektöre ve sivil topluma görüş ve önerilerini sunan, tarafsız ve kâr amacı gütmeyen bir kurum olarak biliniyor. Washington merkezli CSIS, araştırma ve analizleriyle geleceğe yönelik politikalar geliştirme hedefli çalışıyor.