Fotoğraflar arasında, ünlü Passchendaele Muharebesi’ne adını veren kasabanın haritadan nasıl silindiğini gösteren binlerce metre yüksekten çekilmiş görüntüler de var.

1917’de Alman birlikleriyle İttifak Güçleri arasındaki kanlı savaşın öncesinde çekilen fotoğrafta Passchendaele kasabası yol kenarına dizilmiş evler, kilise ve yerleşimin etrafını saran tarlalarla oldukça sakin bir görüntü çiziyor.

Ancak bir yıl sonra çekilen ikinci fotoğraf, Kasım ve Temmuz 1917’de çok ağır çatışmaların yaşandığı savaş alanından geriye kalanları gösteriyor. Fotoğrafta Ay’ın yüzeyini andıran sayısız küçük kraterden başka hiçbir şey yok. 

BELGESEL YAPILACAK

İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne bağlı fotoğrafçıların iki kişilik çift kanatlı uçakla çektiği görüntüler, yaklaşık 3 bin 600 metre yükseklikten Passchendaele kasabasının savaştan sonraki halini gösteriyor. Aylar süren muharebede, kasabada yaşayan iki binden fazla insan hayatını kaybetti.

BBC, savaş müzesinin Birinci Dünya Savaşı’nın göklerden çekilmiş fotoğraflarını barındıran 140 bin fotoğraflık arşivinden yararlanarak belgesel hazırlayacak.

Temmuz 1917'de başlayan ve Kasım ayında sona eren Birinci ve İkinci Passchendaele Muharebeleri , her iki taraf içinde belirgin bir sonuç vermemiş, muharebelerde 140 binden fazla asker ölmüştü.