Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) tarafından dört koldan Ankara’ya yapılacak yürüyüşün İstanbul kolunu uğurlamak üzere Taksim Tünel’de toplanıldı. 




Madımak Oteli’ni Kültür Merkezine dönüştürme girişimine karşı bugün İstanbul’da düzenlenen yürüyüşe katılanlar taleplerini gür sesle haykırdı: Madımak utanç müzesi olsun ki bir daha katliamlar yaşanmasın.

Eylemde en önde “Madımak Utanç Müzesi olacak!” pankartı taşınırken, şerit halinde Sivas’ta yaşamını yitiren 33 aydının resimlerinin yer aldığı metrelerce uzunluktaki ve üzerinde 33 canın ışığı sönmeyecek yazılı pankartta taşındı. Tünel’den Taksim Meydanı’na kadar yapılan yürüyüşte sık sık AKP karşıtı sloganlar atıldı.




Geleneksel kıyafetlerin giyildiği, bağlamaların taşındığı eyleme yaklaşık bin kişi katıldı. "Madımak Utanç Müzesi olacak" yazılı ana pankartın arkasında yürüyen yüzlerce kişi, "Sivas şehitleri ölümsüzdür", "Katil ABD işbirlik AKP", "Sivas'ı unutma unutturma" sloganlarını attı. Madımak Katliamında yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşındı.



Hopa'da polisin saldırısı sonucu emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun yaşamını yitirdiği ve sonrasında gelişen olaylara da dikkat çekilen yürüyüşte, "Metin Lokumcu ölümsüzdür", "Her yer Hopa her yer direniş" sloganlarıyla artan polis şiddeti ve AKP Hükümeti'nin uygulamaları protesto edildi.

PSAKD Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Özdemir de Madımak Utanç Müzesi Olacak kampanyası ile ilgili aydinses gazetesine yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Madımak Oteli, Utanç Müzesi olana dek mücadelemiz sürecektir.Bu eylemleri, katliamın yıldönümü olan 2 Temmuz'dan önce başlatmamızın sebebi de 9 Haziran'da Sivas'a miting yapmak üzere gelecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu kültür merkezinin açılışını yapacak olması. Duyarlılığı artırmak ve konuya dikkat çekme amacıyla eylemlere erken başladık. Madımak Oteli'nin "Utanç Müzesi" olmasını istiyoruz ve bunu başaracağımıza inanıyoruz. Kültür merkezi yapılması demek, Madımak Katliamının ve orada yaşamını yitirenlerin acılarının unutturulması demek, şehit düşen canlarımızın üzerine Kültür Merkezi yaparak yaşananları yok saymak demektir. Bizde PSAKD olarak Utanç Müzesi olması yönünde bu utancı unutturmama adına kararlıyız." dedi.

Atilla Özdemir," PSAKD’nın İstanbul, İzmir, Gaziantep ve Samsun’dan başlattığı yürüyüşle ilgili, yürüyüşün kolları, çeşitli illere uğrayarak 7 Haziran’da Ankara’da bir araya gelecek Kurtuluş Park'ında toplanacaklardır. Daha sonrasında Ziya Gökalp Caddesindeki Genel Merkezimize yürünecek ve buradan 12.30'da Opera'daki Kültür Bakanlığı binası önüne yürüyüş gerçekleşecektir. Bakanlık önünde yapılacak basın açıklamasından sonra yürüyüşümüz sonlandırılacaktır." dedi.

Yürüyüşten sonra PSADK üyeleri Taksim Meydanı'nda oturma eylemi başlattılar.



PSAKD'nin, kamulaştırılarak Çocuk Kütüphanesi ve Bilim Kültür Merkezi'ne dönüştürülen Madımak Oteli'nin Utanç Müzesi olması talebiyle İstanbul, İzmir, Samsun ve Antep'ten Ankara'ya başlattığı yürüyüşün İstanbul kolu, 21.00'da Atatürk Kültür Merkezi (AKM) önünden hareket etti.