Yeniden Gazze’ye gitmeye hazırlanan Mavi Marmara’yı durdurmak için uluslararası ikna çabaları sürüyor. ABD, girişimi “sorumsuzca ve provokatif” diye niteledi. BM lideri Ban’ın Atina ve Güney Kıbrıs’a filoya limanlarını kapatmaları mesajı verdiği belirtiliyor.

İsrail’in 2007’de Hamas’ın iktidara gelmesinden beri Gazze’ye uyguladığı ablukayı kırmak için geçen yıl bu bölgeye giderken İsrail’in saldırısına uğrayan “Mavi Marmara” gemisi, ay sonunda aynı rota için yeniden demir almaya hazırlanıyor. 31 Mayıs 2010’daki saldırıda dokuz kişinin ölümüne sahne olan Mavi Marmara’ya Avrupa ve ABD’den de katılacak 14 gemi de eşlik edecek.

ABD tonunu sertleştirdi


Gemiler hazırlıklarına devam ederken, filonun hareketini engellemek isteyen ABD, sesini yükseltmeye başladı. Önceki gün “Türk hükümetine kaygılarımızı ilettik” açıklamasını yapan ABD Dışişleri Sözcüsü Mark Toner, dün tonunu sertleştirdi. Toner, “İsrail’in Gazze’ye yönelik deniz ablukasını delmeye çalışan grup ve bireylerin, güvenliklerine risk oluşturan sorumsuzca ve provokatif eylemlerde bulunduğunu geçen yıldan bu yana açıkça ifade ettik” diye konuştu.

ABD’li sözcü,”Bu sivil toplum kuruluşlarının bazılarıyla da görüşerek, gerek kamuoyu önünde gerekse özel olarak, ablukayı delme girişimlerinin doğurduğu risklere dair kaygılarımızı belirttik. Tekrar yinelemek isteriz ki Gazze’ye insani yardım ulaştırmak için kurulu ve etkili mekanizmalar vardır ve bu bizim sürekli verdiğimiz mesajdı” dedi.

‘Resmi yollar var’

BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun’un geçen hafta Akdeniz ülkelerinin liderlerine gönderdiği mektupla filoyu yola çıkmaktan vazgeçmeye ikna etmelerini istemesinin yankıları da sürüyor. Jerusalem Post gazetesine konuşan İsrailli yetkililer Ban’ın ifadelerinin Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi gibi ülkelere limanlarını filoya kapatmak için haklı bir gerekçe verdiğini söyledi. Kanada Dışişleri Bakanı John Baird da Gazze’ye gidecek yardım malzemelerinin resmi merciler kanalıyla gönderilmesini talep etmişti.

86 yaşındaki Yahudi de filoda

Öte yandan 15 gemilik filoda en az 1500 gönüllünün yer alacağı belirtiliyor. Filoya ABD’den katılacak olan gemiye, Başkan Barack Obama’nın kitabının ismi olan “Umudun Cesareti” adı verildi. The New York Times’a konuşan Amerikalı organizatör Leslie Cagan, “Hükümetimize sadece Gazze ablukasının değil tüm işgalin bitmesi için daha fazla rol oynaması çağrısı yapıyoruz” dedi.

Gemiye Amerikalı yazar Alice Walker’ın yanısıra anne-babasını Yahudi soykırımında kaybeden 86 yaşındaki Yahudi Hedy Epstein de katılıyor. Epstein “Amerikalı Yahudiler ve İsrail, tüm Yahudiler adına konuştuklarını öne sürüyor. Ama onlar benim ve benim gibi düşünenler adına konuşmuyor” dedi. Cagan gemideki 34 kişinin dörtte birini Yahudilerin oluşturacağını, mürettebat arasında İsrail Hava Kuvvetleri’nde görevliyken, Gazze saldırılarına katılmayı reddettiği için kovulan bir kaptanın da bulunucağını söyledi.