2011 yılı 7. ve 8. Sınıflar Seviye Belirleme Sınavları yurtiçi ve yurtdışı toplam 654 sınav merkezinde yapılacak ve Türkiye saatiyle saat 10.00'da başlatılacaktır.

SBS'ye 7. Sınıflardan 1.097.503 öğrenci başvurmuştur. 7. Sınıflar için SBS, 05 Haziran 2011 tarihinde gerçekleştirilecek ve öğrencilere 90 soru sorularak 110 dakika süre verilecektir. 7. Sınıf Seviye Belirleme Sınavı sonuçları 05 Ağustos 2011 tarihinde açıklanacaktır.

SBS'ye 8. Sınıflardan 1.070.148 öğrenci başvurmuştur. 8. Sınıflar için SBS, 04 Haziran 2011 tarihinde gerçekleştirilecek ve öğrencilere 100 soru sorularak 120 dakika süre verilecektir. 8. Sınıf Seviye Belirleme Sınavı sonuçları 07 Temmuz 2011 tarihinde açıklanacaktır.

. Her yıl olduğu gibi sınavlarda sorulacak sorular, A ve B olmak üzere iki kitapçık türünden oluşacak ve sınavlar tek oturumda yapılacaktır.

. Sınav soruları, Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, sosyal bilimler ve yabancı dil alanlarındaki testlerden oluşmaktadır. Sınava giren öğrenciler, yabancı dil testinde, sadece okullarında öğrenim gördükleri zorunlu yabancı dile ait soruları cevaplandıracaktır.

. Sınavlar, özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencilere yönelik bir takım kolaylıkları da içermektedir. Bunlardan görme ve işitme özrü olan öğrenciler tek kişilik salonlarda sınava alınacak ve 30 dakika ek süre verilecektir. Ayrıca görmeyen öğrenciler okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde sınava alınacak, bu öğrenciler için soru muafiyeti olmayacak ancak resim, şekil ve grafik içeren sorular yerine eş değer soruların yer aldığı sorular hazırlanacak başarı puanı tüm sorular üzerinden hesaplanacaktır.

. Ruhsal ve Duygusal bozukluğu olan öğrencilerden, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan öğrenciler ile yaygın gelişimsel bozukluğu olan öğrenciler tek kişilik salonlarda, özel öğrenme güçlüğü olan öğrenciler ise tek kişilik salonlarda okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde sınava gireceklerdir. Yazma becerisi ya da uzuv kaybı bulunma gibi bedensel özürlü öğrenciler kodlayıcı veya 30 dakika ek süre verilmesi yönündeki sınav hizmetinden yalnız bir tanesi öğrenciye verilecektir.

. Kaba motor becerilerinde özrü bulunan ortez, protez, yardımcı araç gereç kullanan öğrenciler sınav binasının giriş katında bulunan salonlara yerleştirilecektir. Sınav salonunda kullanılacak masa ve sıra öğrencinin özelliklerine uygun olarak önceden düzenlenecektir.

. 19.05.2011 tarihinde Kütahya'nın Simav ilçesinde meydana gelen depremde bazı okulların kullanılamaz halde olmasından ve artçı şokların devam etmesinden dolayı Simav'da 7. ve 8. Sınıfların sınava gireceği bazı okullarda yapılacak olan sınavlar aşağıda belirlendiği şekilde il merkezinde bulunan okullarda gerçekleştirilecektir.
Simav'da sınav merkezi olan okullar İl Merkezinde belirlenen yeni sınav yerleri
Simav Esenevler İMKB İÖO Kütahya Şehitler İÖO
Simav Anadolu İHL Kütahya Abdurrahman Paşa İÖO
Simav Dört Eylül İÖO Kütahya Linyit İÖO
Simav Osmanbey İÖO Kütahya Fuat Paşa İÖO
Simav Anadolu Öğretmen Lisesi Kütahya Fatih İÖO

. Ancak, Simav'da sınava girecek olup da deprem nedeniyle bölgenin dışına çıkan öğrenciler, belgelerini göstermek suretiyle bulundukları il/ilçe milli eğitim müdürlüklerine başvurarak istedikleri merkezde sınava girebileceklerdir.

. Ayrıca Hava Kuvvetleri Komutanlığının 100. kuruluş yıldönümü kutlamaları kapsamında İzmir'in Çiğli İlçesi 2. Ana Jet Üst Komutanlığı'nda yapılacak olan "Türkiye Hava Gösterisi-2011" töreni, SBS'nin yapılacağı 04-05 Haziran 2011 tarihlerine rastladığından, sınava girecek olan 7. ve 8. Sınıf öğrencilerinin sınav esnasında uçak gürültüsünden etkilenmemeleri için bölgedeki bazı sınav merkezi olan okullar aşağıda belirtilen Karşıyaka İlçesindeki bazı okullarla değiştirilmiştir.

. Kütahya ve İzmir İllerinde yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı sınav yeri değiştirilen öğrenciler ve velileri yeni sınav yerleriyle ilgili detaylı bilgiye e-okul veli bilgilendirme sisteminden ulaşabilecekleri gibi değişen sınava giriş yeri belgelerini kendi okul müdürlüklerinden alabileceklerdir.

. Sınava gelirken öğrencilerin yanlarında mutlaka okul müdürlüğünün imzaladığı renkli fotoğrafları SBS giriş belgesi ile nüfus cüzdanı (veya pasaport), ayrıca cevap kâğıdının işaretlenmesinde ve işlemlerde kullanılmak üzere öğrencilerin yanlarında en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan silgi bulundurmaları gerekmektedir.

. Sınav güvenliği açısından öğrencilerin sınava gelirken yanlarında kesinlikle cep telefonu, hesap makinesi vs. elektronik cihaz bulundurmamaları gerekmektedir. Öğrencilerin velisi veya yakını sınav salonuna alınmayacaktır.

. Sınavların Milletvekilliği Genel Seçimleri öncesine rastlaması sebebiyle siyasi partilerin miting, konvoy vs. etkinliklerinin dikkate alınarak sınava geç kalınmaması konusunda velilerimizin dikkatli olmaları tavsiye edilmektedir.

. Öğrenciler ve veliler sınav bitiminden 1 saat sonra öğrencilerin sınava girdiği okullardan sınav kitapçıklarını alabileceklerdir.

. 8. sınıf öğrenci ve velileri 4 Haziran 2011'de sınav bitiminden sonra saat 13.30'da http://www.meb.gov.tr adresinden sınav soru ve cevap anahtarlarına ulaşabileceklerdir.

. 7. sınıf öğrenci ve velileri 5 Haziran 2011'de sınav bitiminden sonra saat 13.30'da http://www.meb.gov.tr adresinden sınav soru ve cevap anahtarlarına ulaşabileceklerdir.

. Yazılı ve görsel medya kuruluşlarının ise, yapılacak sınavların soru ve cevap anahtarlarını alabilmeleri için 3 Haziran 2011 Cuma günü mesai bitimine kadar Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğimize başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Kuruluşlara, resmi olarak başvuru yapmaları halinde kullanıcı bilgileri verilecektir.

. Bakanlığımız, her açıdan sınav güvenliğinin sağlanması için Emniyet Genel Müdürlüğü ile işbirliği protokolü imzalayarak gereken tüm güvenlik tedbirlerini en üst düzeyde almış bulunmaktadır. Sınava giren tüm öğrencilerimize başarılar dileriz.