Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, TGC'nin, oluştuğu günden bu yana söz konusu Kurula aday bildirmediği ve bu konudaki taleplere olumsuz yanıt verdiği belirtildi. TGC'nin Kurul'un yetkilerine karşı çıktığı ve bilimsel raporlarla bugün ulaşılan sonucu gündeme getirdiği vurgulanan açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Kurul'da yer alan gazeteci temsilcisi, yasa gereği Ankara, İstanbul ve İzmir'de kurulu meslek örgütlerinin göstereceği üç adaydan birinin Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün çektiği kurayla belirleniyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, oluşumuna ve yetkilerine karşı olduğu için yasa değişikliğinden bu yana üç yılda bir yeniden belirlenen Kurul için Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünden gönderilen aday bildirme yazılarına, olumsuz yanıt vermekte ve aday göstermemektedir."

"Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu'nun, Size ve Harakiri dergilerinin, içeriğini 18 yaşından küçüklerin maneviyatı üzerinde muzır etki yapacağı gerekçesiyle poşet içinde satılmalarına karar vermesini, demokrasi ve çağdaş değerler açısından endişe verici buluyoruz" ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ayrıca poşete giren dergilerin sahiplerine KDV dahil toplam satış fiyatının yüzde 40'ı kadar Toplu Konut Fonu'na ödeme yapma zorunluluğu bulunması, basına, içeriği nedeniyle idari ceza verilmesi sonucunu da doğurduğu için Anayasa'ya bu yönüyle de aykırı düşmektedir.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak kararı kınıyoruz. Türkiye'de demokrasinin gereklerine uyulmak isteniyorsa, halkın doğru ve yansız haber alma hakkına ve basın özgürlüğüne sahip çıkılması gerekiyor. Bu anlayışla, Hükümetten gazetecilere ve basın özgürlüğüne yönelik tehditleri ortadan kaldıracak acil adımlar atmasını bekliyoruz. Demokrasinin tahammül etme sanatı olduğunu hatırlatıyor ve karikatürle mizaha 'biraz tahammül' diyoruz."