Erdoğan'ın verdiği bilgiye göre, Taksim'de, Tarlabaşı Bulvarı ve Cumhuriyet Bulvarı araç trafiği yer altına alınacak. Ayrıca Atatürk Kültür Merkezi Önü ve Taksim Anıtı çevresinde bulunan araç yollarını da yeraltına inecek. Böylece tüm Taksim Meydanı yayalara tahsis edilmiş olacak.

Cumhuriyet Caddesi üzerinde 312 metre, Anıt ve Atatürk Kültür Merkezi tarafından 819 metre uzunluğunda olmak üzere toplamda 1.131 metre uzunlukta yer altı araç yolu inşa edilecek.

Günün belli saatlerinde, Taksim Meydan'ındaki servis yollarına, sadece bölgedeki iş yeri ve konutların ulaşım ihtiyacını karşılamak amacıyla araç girişi olacak. Projenin 15 ayda tamamlanması hedefleniyor.

Başbakan Erdoğan, Gezi Parkı'nın yerinde bulunan ancak 1940 yılında yıkılan Taksim Topçu Kışlası'nında aslına uygun olarak yeniden inşa edileceğini söyledi.

TOPBAŞ: KIŞLA KÜLTÜR-SANAT MERKEZİ OLACAK


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da 1940’lı yıllarda yıkılan Taksim Kışlası’nın yeniden yerine konacağını, buranın kültür merkezi ve sanat galerisi olarak hizmet vereceğini ifade etti. Başkan Topbaş, gezi parkındaki futbol sahasının da ağaçlandırılarak yeşil alan yapacaklarını söyledi. Yeşil alanın altını birkaç kat otopark yapmayı planladıklarını kaydeden Başkan Topbaş, “Taksimdeki ciddi otopark ihtiyacının karşılanabilmesi adına bunun önemli olduğuna inanıyorum” dedi.

Taksim Anıtı’na bu yayalaştırma projesi kapsamında en ufak bir zarar dah vermeyeceklerinin altını çizen Başkan Topbaş, Taksimin hemen ortasından çıkan Metro istasyonunun yeni proje de biraz sıkıntıya sebep olacağını belirtti. Başkan Topbaş şöyle devam etti: “ Metro istasyonunu başka bir yere taşımayı denesek dahi bazı problemler çıkabiliyor. Tam ortadan değil de yayaların çıktıktan sonra gitmek istedikleri noktalara doğru yolculuk talebine göre yönlendirmeyi hedefliyoruz. Atatürk Kültür Merkezi önünden Mete Caddesi’nden geçen trafiği de yer altın almış oluyoruz.”