AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davanın 18. duruşmasında, tutuklu sanık Yasin Hayal, mahkeme başkanına, cezaevinde rahatsız edildiğini yazan bir not gönderdi. Hayal, bununla ilgili mahkeme heyeti ve avukatların sorduğu sorular üzerine, tehdit edildiğini ve koruma istediğini söyledi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Erhan Tuncel ile Yasin Hayal getirildi. Duruşmaya Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, kızı Delal Dink ve kardeşi Hosrof Dink de müdahil olarak katıldı.

Mahkeme Başkanı Rüstem Eryılmaz, “Duruşma savcımızın kayınpederi vefat etti. O yüzden duruşmaya gelemedi” diyerek duruşmada görev yapan Savcı Mustafa Çavuşoğlu’na taleplerini sordu. Savcı Çavuşoğlu, “Duruşmaya çıkan Cumhuriyet Savcısı yakın akrabasının vefatı nedeniyle duruşmaya katılamadı. Bu nedenle esas hakkındaki görüşümüzü hazırlamak için süre istiyoruz" dedi.

HAYAL MAHKEME BAŞKANINA NOT VERDİ

Dink ailesi avukatı Fethiye Çetin’in taleplerini anlattığı sırada Yasin Hayal, duruşma salonundaki komutan aracılığıyla mahkeme başkanına bir not gönderdi. Çetin’in konuşmasının ardından notu okuyan Başkan Eryılmaz, notta “Mahkeme Heyeti’ne arz ediyorum. Sürekli mahalle sakinleri tarafından cezaevinde rahatsız ediliyorum. Lütfen mahalle sakinlerini cezaevine sokmayın. Gönderecekseniz kendi adamlarınızı gönderin” yazdığını söyledi. Mahkeme Başkanı’nın “Kim bunlar?” sözleri üzerine Hayal, “Yardımcı olmanızı istiyorum” dedi. Dink ailesinin avukatlarından Bahri Belen, “Yasin’in bahsettikleri resmi ziyaretçiler değil, gayri resmi ziyaretçilerdir. Ona belli konuları telkin etmek istiyorlar" dedi. Mahkeme Başkanı ise, “Bu dilekçeyi verince bizde de bir kafa karışıklığı oldu” diyerek rahatsız edenlerin kim olduğunu sordu. Hayal’in “Pelitli beldesi sakinleri. Bütün Pelitli" sözleri üzerine Başkan “Devlet görevlisi var mı?" dedi. Hayal ise, “Ya efendim ben rahatsız ediliyorum, edilmek istemiyorum" diye konuştu.

30 BİN KİŞİLİK PELİTLİ BELDESİ RAHATSIZ EDİYOR

Dink ailesinin avukatlarından Emin Akdağ, “Her isteyen ziyaret edebiliyor mu? Kim bunlar, bunlara kim izin veriyor?" diye sorunca Hayal, “Ben sadece yardımcı olmanızı istiyorum. 30 bin kişilik Pelitli beldesinden rahatsız ediliyorum. Tehdit ediliyorum, darp ediliyorum. Bezdim yani bezdim” dedi. Avukatların, bu isimlerin kim olduğuna dair soruları üzerine Hayal, “Ben sivilleri kast ediyorum. İsim yok. 30 bin kişilik Pelitli beldesi" diye konuştu.

ÖLÜM TEHDİTLERİ ALIYORUM

Gönderecekseniz kendi adamlarınızı gönderin demekle neyi kast ediyorsun?" diye sorulan Hayal, “Ben mahkemenin yardımcı olmasını istiyorum. Bunu kast ediyorum" yanıtını verdi. Hayal “Koruma mı istiyorsun?" sorusunu ise “Koruma istiyorum. Baskı uyguluyorlar bana. Aileme bana, hepimize. Sindirme politikası” diye cevapladı. Avukatların “Neden?" diye sorduğu Hayal, “Bilmiyorum. Onlara sorun. Gidip Pelitli beldesine röportaj yapın. Niye rahatsız ediyorsunuz deyin. Niye yaptıklarını ben de bilmiyorum. Bana karşı baskı var, tehdit ediliyorum. ‘Boğarız seni, parçalarız seni’ diyorlar. Ölüm tehditleri alıyorum" diye konuştu.

CAN GÜVENLİĞİM YOK

“Bu tehditlerin ne zamandan beri olduğu" sorusuna Hayal, “Amaçlarının ne olduğunu bilmiyorum. Can güvenliği istiyorum. Bitti daha başka bir şey değil. Can güvenliğim yok benim. Son bir yıldır oluyor. Ama 6 aydır çok arttı. 6 aydır dozajı yükseldi. Bezdim, dayanacak gücüm kalmadı" diye cevap verdi. Gelenlerin sivil olduğunu söyleyen Hayal, “Siyasi yapıları var mı?" sorusu üzerine “Hayır, beni öldüreceklerini söylüyorlar" diye konuştu.

MAHKEMENİN ARA KARARLARI


Mahkeme Heyeti, duruşmaya verilen aradan sonra aldığı kararları açıkladı. Yasin Hayal’in “cezaevinde odasına kadar gelen kişiler tarafından tehdit edildiği” şeklindeki beyanları nedeniyle duruşma tutanağının bir örneğinin suçun araştırılması amacıyla Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesine karar verildi. Hayal’in “Cezaevinde tehdit edildiği ve can güvenliğinin bulunmadığı" yönündeki beyanlarını dikkate alan mahkeme, Hayal’in can güvenliğinin sağlanması ve gerekli önlemlerin alınması için Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazılmasına hükmetti. Mahkeme ayrıca, Hayal’i cezaevinde son 6 ayda ziyaret eden kişilerin belirlenmesi için tutuklu ziyaretçi defterinin ilgili bölümlerinin fotokopilerinin gönderilmesi için yazı yazılmasına karar verdi.

GÖRÜNTÜLERDEKİ KİŞİ OSMAN HAYAL Mİ İNCELENSİN

Avukatların olay yerinde Osman Hayal’in de olduğu iddiasına ilişkin de mahkeme kararlar aldı. İddiaların araştırılması için Osman Hayal’in önden, arkadan ve yanlardan boy fotoğraflarının ve yüz fotoğraflarının ayrı ayrı biometrik fotoğraflarının çektirilerek gönderilmesi için Trabzon Emniyet Müdürlüğü’ne yazı gönderilecek. Mahkeme, fotoğraflar geldiğinde, görüntülerdeki kişinin Osman Hayal olup olmadığı konusunda uzman bilirkişi incelemesi yaptırılmasına karar verdi. Mahkeme, Dink ailesinin avukatlarının, Osman Hayal’in tutuklanması yönündeki talebini ise reddetti. Olay günü Saray Kumaşçılık önünde iki noktadan cep telefonuyla konuşan şüpheli kişinin tespiti için bu mevkii kapsayan baz istasyonlarından yapılan tüm görüşmelerin bildirilmesi için TİB Başkanlığı’na ve her üç GSM operatörüne yazı yazılmasına da hükmedildi.

SAMAST’IN BABASI TANIK OLARAK DİNLENECEK


Duruşmada ifadesi okunan Necati Ekici’nin “Babası Ogün Samast’ın yerini jandarma komutanı bilir” sözleri üzerine Ogün Samast’ın babası Ahmet Samast’ın ifadesinin alınması için Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi’ne talimat yazılmasına karar verildi. Mahkeme, Samast’a Jandarma komutanının kim olduğu, ismini bilip bilmediği hususlarının sorulmasına hükmetti.

MAHKEME SAMAST’IN TELEFON SİNYAL BİLGİLERİNİ İSTEDİ


Avukat Fethiye Çetin’in, dava sanıklarından Coşkun İğci’nin 15 Kasım 2006’da Ogün Samast’ı jandarmaya görüşmeye götürdüğü ve burada Ahmet Faruk Aydoğdu ile görüştükleri iddiasına ve asker olan Satılmış Şahin’in cinayet günü İstanbul’da olduğu yönündeki iddiasına ilişkin de karar alındı. Mahkeme, Ogün Samast, İğci, Şahin ve Aydoğdu’nun telefon sinyal bilgileri ile HTS raporlarının istenmesine ve bu raporların halen kamu görevlileri hakkında yürütülen soruşturma dosyasına ve Dink cinayetine ilişkin ana soruşturma dosyasına gönderilmesine karar verdi. Emniyet müdürleri Selim Kutkan ve Ahmet İlhan Güler hakkında suç duyurusunda bulunulmasına ilişkin dilekçenin, savcılıkça yürütülen soruşturma dosyalarına gönderilmesine de karar verildi.

Sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar veren Mahkeme duruşmayı, 29 Temmuz’a erteledi.