Harp Akademileri Komutanı Org. Bilgin Balanlı soruşturma kapsamında bugün ifade vermek için adliyeye geldi..

Seçimlere 16 gün kala, iptal edilen Efes ve Deniz Kurdu tatbikatları, asker-sivil gerilimine yol açmıştı. Ankara’daki kulislere göre, tüm hazırlıkları tamamlanan tatbikatın TSK tarafından 24 saat önce iptal edilmesinin ardında bazı komutanların Balyoz soruşturması çerçevesinde ‘şüpheli ‘ olarak Savcılığa çağrılmasının etkili olduğu öne sürülmüştü.

ESKİŞEHİR'DE BULUNAN BELGELER


Özellikle Harp Akademileri Komutanı Org. Bilgin Balanlı’nın da savcılığa davet edilen 5 general arasında bulunmasının bu gerilimde önemli rol oynadığı öne sürülüyor. Balanlı, son olarak Eskişehir’de ele geçirilen ‘Balyoz’ belgelerinde “Başörtülü ve namaz kılan çocukları olan personeli izlemek ve TSK’dan ihraç etmekle’ suçlanmıştı.

BELGELER NEYDİ?

Eskişehir'de emekli albay Hakan Büyük'ün evinde ele geçirilen belgeler bu olayda kilit rol oynuyor. Emniyet'ten İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen yazıda, "19 Şubat 2011'de İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne isimsiz bir elektronik ihbar mektubu geldi. Hakan Küçük adlı emekli albayın evinde belgeler olduğu aktarıldı. Bu belgeler alınmıştır" denildi. Yazıda, Hakan Büyük'ün , 1996-2003 yıllarında Ankara'da askeri istihbarat birimlerinde çalıştığı, 28 Şubat sürecinde önemli görevler üstlendiği öne sürüldü..

KAÇ TUTUKLU VAR?

Özel Yetkili Savcı Hüseyin Ayar, Eskişehir belgelerinin ele geçirilmesinden 1.5 ay sonra, 3 saat sorguladığı Hakan Büyük'ün tutuklanmasını talep etti. Mahkeme emekli albayı tutukladı. 10 gün sonra 4 asker daha tutuklandı. Son olarak 20 Mayıs'ta Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda görevli Hakim Albay Bülent Güncal ile Kurmay Albay Mehmet Erkorkmaz da tutuklandı. Tutuklu sayısı 6'ya yükseldi.

Orgeneral Balanlı ve diğer komutanların, bu soruşturma çerçevesinde ifadeye çağrıldığı biliniyor. Komutanlar 'Şüpheli' sıfatıyla ifadeye çağrıldıkları için, haklarında tutuklama talep edilebilecek.

BALANLI NEYLE SUÇLANDI?

Hava Pilot Orgeneral Bilgin Balanlı halen Harp akademileri Komutanlığı yapıyor. Önümüzdeki YAŞ'ta Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilecek en önemli adaylardan birisi. Ancak Balanlı'nın adı, Eskişehir belgeleriyle birlikte bazı gazetelerde gündeme geldi. Gazete haberlerine göre, Emniyet'ten mahkemeye gönderilen yazıda "Bilgin Balanlı'nın 3 Mart 2003 tarihli sözlü emri doğrultusunda 'Oraj Harekat Planı'nın uygulanamaması veya başarısız olması durumunda uygulanacak tedbirleri içeren ihtimalat planlarının oluşturulmaya başlandığı anlaşılmıştır" ifadesi yer alıyordu.

EN SON HABER