İngiliz Economist dergisi, MHP'deki kaset skandalının, 12 Haziran'da yapılacak genel seçimlerde önemli etkisi olabileceğini yazdı.

Derginin son sayısındaki değerlendirmede özetle şöyle deniyor:

"Seks skandallarında Türkiye birinci ligde. Son haftalarda internette yayımlanan görüntü kayıtları sonrasında MHP'den 10 üst düzey yetkili istifa etti.

"Skandalın seçimler üzerinde önemli bir etkisi olabilir. Birçok MHP yetkilisi skandalın arkasında AKP'nin olduğunu savunuyor. Onlara göre, AKP'nin amacı MHP'yi yüzde 10 barajının altına düşürmek. Şu anda MHP'nin Meclis'te 70 sandalyesi var. MHP'nin barajı geçememesi AKP'ye daha fazla milletvekili kazandıracak ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı şansını güçlendirecek bir anayasa yapabilecek."

"Erdoğan seçimler öncesinde gözü kara bir şekilde milliyetçi kesimlere oynuyor. Avrupa Birliği konusunda giderek kabalaşıyor ve Türkiye'nin Kürt sorunu olmadığını söyleyebiliyor. Ana muhafelet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Aleviliğine saldırıyor ve CHP Başkanı'nın gerçek Müslüman olmadığını ima ediyor. "
'MHP'lilerin işi'

"Ama sızan görüntü kayıtlarında AKP'yi suçlamayanlar da var. Emekli MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, kayıtların Bahçeli'den rahatsız olan MHP'lilerin işi olduğunda ısrarlı. Geçen yıl yapılan referandumda Bahçeli'nin anayasa değişikliği paketini reddetme çağrısında bulunmasından bu yana partiye destek azalmaya başladı. Diğer şeylerin yanında, müdahaleci generallerin sivil mahkemelerde yargılanmasına izin veren paket, birçoğunu dindar MHP'lilerin oluşturduğu yüzde 58'lik bir kesim tarafından onaylandı. Bahçeli, kasetlerin arkasında Fethullah Gülen cemaatinin olduğunu söyleyerek öfkeyi daha da artırdı. Cemaat üyelerinin polise sızdığı öne sürülüyor ama bu iddiayı kanıtlamak imkansız."
Sempati oyları

"Fakat kasetlerin arkasında kim varsa, şansını zorluyor da olabilir. Zira bazı anketlere göre, başına gelenlerden sonra MHP'ye sempati artmaya başladı. Bahçeli de birçok kişi tarafından ülkücüleri sokaktan çekerek, Kürtlerle Türkler arasında çatışma çıkmasını önleyen lider olarak değerlendiriliyor.”

“Seks kasetleriyle şantaj Türk siyaseti için yeni bir şey değil. Partinin eski lideri Deniz Baykal da böyle bir skandal sonrasında istifa etmişti. CHP milletvekili Çetin Soysal, son yıllarda aralarında AKP'lilerin olduğu 3 bin kişinin" dinlendiğini, hükümetin bunları durdurmak için hiçbirşey yapmadığını söylüyor. Türkler, son skandalla ilgili kafa yorarken, görüntüleri izleyen Oray Eğin, "Birşey kesin. Türk erkekleri yatakta başarısız" diyor."