Beşiktaş'ta Uluslararası Yükseköğretim Kongresi'ni protesto eden öğrencilere polis tazyikli su ve gaz bombası ile müdahale etti. Araçlarında ve İETT otobüslerinde ilerleyen vatandaşlar atılan gaz bombaları nedeniyle zor anlar yaşadı.

İstanbul'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı "Uluslararası Yükseköğretim Kongresi"ni protesto eden gruplara polis, gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale etti.

ÖĞRENCİLERLE POLİSİN ÇATIŞMASINDAN FOTOĞRAFLAR

İstanbul’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de katıldığı "Uluslararası Yükseköğretim Kongresi"ni protesto eden gruplara polis, gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti. Olaylarda, 10 öğrenci gözaltına alındı.

"YÖK POSTALLA GELDİ, BİZİMLE GİDECEK"


Gençsen, Eğitim Sen İstanbul Üniversiteler Şubesi, TKP’li Öğrenciler, Gençlik Muhalefeti ve Öğrenci Kollektifleri üyelerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık bin kişi Üniversite Konferansı Sonuç Bildirgesini Maçka’daki Swissotel’de yapılan konferansa götürmek için bugün Dolmabahçe’de toplandı. Göstericiler saat 09.30’da konferansın yapıldığı otelin yanındaki parkta açıklama yapmak üzere yürüyüşe geçti. Bazı öğretim üyelerinin destek verdiği öğrenciler, "Baskılar bizi yıldıramaz", "Sermaye defol", "Üniversiteler bizimdir", "Baskılar bizi yıldıramaz", "YÖK postalla geldi, bizimle gidecek" diye slogan attı.

POLİS TOMA İLE DURDURDU

Ancak polis, Kadırgalar Caddesi’nin Maçka girişinde topluluğu durdurdu. Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) ile göstericilerin önünde barikat kuran polis, öğrencilerden burada açıklama yapmalarını istedi. Göstericiler arasında bulunan grupların temsilcileri yaklaşık 2 saat kendi aralarında görüşme yaptı. Temsilciler, basın açıklamasını barikatın arkasında yapma ve sonra da dağılma kararı aldı. Eğitim Sen, Gençlik Muhalefeti, TKP’li Öğrenciler ve Öğrenci Kollektifleri temsilcilerini açıklamalarını yaptı. Eğitim Sen İstanbul Üniversiteler Şubesi Başkanı, Öğretim Üyesi İsmet Akça, Ak Parti iktidarının ve neo liberal çığırtkanlarının yapmak istedikleri şey YÖK’ü gerçekten kaldırmak değil, YÖK’leri çoğaltmak, her üniversitede bir YÖK yaratmaktır. Kamusal, özgür, bilimsel, demokratik, üniversite talebini savunmak ve üniversiteyi üniversite olmaktan çıkartacak saldırılara karşı koymak üzere önümüzdeki dönemde tüm üniversite bileşenleri olmak üzere emek ve demokrasi güçlerini ortak mücadeleye davet ediyoruz." dedi.

POLİSE TAŞ ATTILAR

Açıklamalardan sonra gösterilerin büyük kısmı dağıldı. Ancak Genç Sen, Anarşist Öğrenciler ve Kaldıraç üyeleri dağılmayı kabul etmedi ve barikattaki polislere plastik pankart sopaları ile saldırdı. Polis önce kalkanlarını kullanarak sopalardan korundu. Bu sırada TOMA’dan göstericilere basınçlı su sıkıldı. Polis gruptakilere gaz bombası da attı.

Araçlarında ve İETT otobüslerinde ilerleyen bazı vatandaşlar atılan gaz bombaları nedeniyle zor anlar yaşadı. Dolmabahçe Sarayı’nın önünde nöbet tutan askerler de atılan gazdan etkilendi. Geriye doğru kaçan gruptakiler, polise taş attı. Taşlar 3 polis ile Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’nde görevli bir emniyet müdürünün kafasına isabet etti. TOMA’nın kovaladığı göstericiler Dolmabahçe dağıldı. Protesto gösterisinde 10 öğrenci gözaltına alındı.