DSP Genel Başkanı Masum Türker, MHP’ye yapılanların haksızlık olduğunu belirtirken “Bu bir oyun. Yalnız bu oyun, sadece MHP’yi değil, Türkiye’de siyaset yapan herkesi, Başbakan dahil herkesi kapsayacak noktaya geldi” dedi. Türker “Başbakan çıktı dedi ki ‘NATO’nun ne işi var Libya’da?’ . Ertesi gün gördük ki NATO’ya girme kararını almışız. Şimdi akla geliyor, acaba, Başbakan ile ilgili bilmediğimiz bir kaset var da ona şantaj mı yapıldı? 24 saat içinde fikir değiştirdi. Hatta halkının önünde fikir değiştirdi. Ve değiştirdiği fikir federal tarzlı Müslümanlar’ın bombalanması eylemin onaylanması fikriydi” diye konuştu.

DSP Genel Başkanı Masum Türker, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Libya konusundaki tutumunu bir günde değiştirdiğine dikkat çekerek “Başbakan ile ilgili bilmediğimiz bir kaset var da ona şantaj mı yapıldı?” diye sordu.

Seçim çalışmalarını Tekirdağ’da sürdüren Türker, Rodosto Otel’de basın mensuplarıyla kahvaltılı basın toplantısında bir araya geldi. Ülke gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türker, DSP’nin iktidarda neler yapacağına ilişkin bilgi verdi. Türker, DSP’nin tüm engellemelere karşın seçime girdiğini belirtirken, “Bizim iki gücümüz vardır, hak ve halk. Biz halka güvenerek yola çıktık. Bizim için bu seçim, sınıfsal mücadele seçimidir” dedi.

TÜRKİYE’NİN BÖLÜNMESİNE ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ


CHP’nin seçim bildirgesinde ‘Dersim dosyasını açacağız ve yüzleşeceğiz’ denildiğine, bu partinin Tunceli 2. Sıra adayının ‘Dersim katliamının hesabı görülecektir’, İstanbul 5. Sıra adayının ‘Tekke ve zaviyelerin kaldırılması yanlış oldu’, Bursa adayının ‘Biz Atatürk devrimlerinin koruyucusu değiliz’ dediğine işaret eden Türker, bunları doğru bulmadığını söyledi. Türker, laikliğin korunması için değiştirilemeyecek devrim yasalarına bile dokunulmak istendiğini kaydederek “Türkiye’nin bölünmesine asla izin vermeyeceğiz” dedi.

ÜRETİME DAYALI EKONOMİ KURACAĞIZ

Halkın seviyesiz siyasi tartışmalardan yorulduğunu, vatandaşın tartışmalardan ziyade, kendisi için neler yapılacağını öğrenmek istediğini belirten Türker, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz DSP olarak bu tartışmaların içine girmeyeceğiz. Bizim hedefimiz Parlamento’ya girmek ve ülke yararı için çalışmaktır. Türkiye’de en büyük sorun üretimsizlik ve işsizlik. Bizim yaptırdığımız araştırmada Türkiye’deki her üç kişiden birisi işsiz. İnsanlar mutsuz. İnsanlar her geçen gün yoksulluk sınırına itiliyor. Biz, ‘çokça üretim, hakça bölüşüm’ yaklaşımımız çerçevesinde, üretime dayalı bir ekonomi kuracağız. Türkiye bir tarım ülkesi. Buğdayın, ayçiçeğinin, elmanın, portakalın, armudun, muzun yetiştiği bir coğrafyadayız. Ama buna rağmen saydığımız bütün ürünleri hatta daha fazlasını ithal eder konuma gelmişiz. Ekili alanlarımız son 8 yılda azalmış. Üretici tarımdan, hayvancılıktan vazgeçiyor. Biz tarımı, hayvancılığı yeniden canlandıracağız. Kooperatifçiliği geliştireceğiz ve Türkiye’yi yeniden kendine yeter ülke haline getireceğiz.”

YGS’YE GİREN HERKES ÜNİVERSİTEYE ALINMALI

Türker, 21 Haziran 2000 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 2023 Vizyonu ile ilgili hedeflerin, şimdi AKP’nin seçim bildirgesine yeni yaklaşımlarmış gibi konulduğunu bildirdi ve o dönemde sözkonusu hedefler için TBMM’den karar çıktığını da anımsattı. O karara göre, 2023 yılında halkın yüzde 50’sinin üniversite mezunu olmasının hedeflendiğini, lise mezunu olmayan kimsenin kalmamasının amaçlandığını kaydeden Türker, “Biz DSP olarak üniversite ve liselere girişte sınavı kaldıracağız. Herkes üniversiteye girecek” dedi. Türker, şaibeli YGS için de bir telafi yolu olduğunu anlattı, bu yıl YGS’ye giren her öğrencinin üniversitelere yerleştirilmesini istedi ve DSP’nin bu işin takipçisi olacağını kaydetti.

KATKI PAYINI TAMAMEN KALDIRACAĞIZ


Türker, Hükümet’in her alanda olduğu gibi sağlık alanında uyguladığı politikaların da vatandaş yararına olmadığını bildirdi ve “Türkiye’de tedavi problem. Biz iktidara geldiğimizde katkı payını tamamen kaldıracağız. Sosyal devlet gereği olarak herkes ücretsiz muayene olacak, tedavisini ücretsiz yaptıracak, ilacını ücretsiz alacak” diye konuştu.

TARIM ve HAYVANCILIĞI DESTEKLEYECEĞİZ

DSP iktidarında tarım ve hayvancılığın ciddi bir şekilde destekleneceğini anlatan Türker, bazı ürünlerin ‘ulusal değer’ ilan edilerek korunacağını dile getirdi. Türker, “Ülkemizin yabancılar tarafından sömürülmesine izin vermeyeceğiz. Borçlu üreticilerimizi de devlet desteği ile koruyacağız, borçlarını ödemelerine yardımcı olacağız” dedi.

Türkiye’deki mazot fiyatının, diğer ülkelerin dört katı fazla olduğuna dikkat çeken Türker, bu nedenle Hükümet’in kaçak mazota göz yumduğunu ve kayıt dışı ekonominin büyüdüğünü dile getirdi.

Türker, “Eskiden bir kilo süte karşılık iki kilo yem alınırken, şimdi bir litre süte karşılık 800 gram yem alınabiliyor” dedi. Hayvancılık yok edilirse tarımın maliyetinin yükseleceği uyarısında bulunan Türker, “Tarımın en büyük müşterisi hayvancılıktır” diye konuştu.

MHP’YE YAPILAN HAKSIZLIK

Gazetecilerin yönelttiği sorularını da yanıtlayan Türker, kaset skandalıyla ilgili görüşlerini de açıkladı. DSP lideri, “MHP’ye yapılan haksızlıktır. Bu bir oyun. Yalnız bu oyun, sadece MHP’yi değil, Türkiye’de siyaset yapan herkesi, Başbakan dahil herkesi kapsayacak noktaya geldi” dedi. Türker bu konudaki değerlendirmesini şöyle sürdürdü:

“Başbakan çıktı dedi ki ‘NATO’nun ne işi var Libya’da?’ . Ertesi gün gördük ki NATO’ya girme kararını almışız. Şimdi akla geliyor, acaba, Başbakan ile ilgili bilmediğimiz bir kaset var da ona şantaj mı yapıldı? 24 saat içinde fikir değiştirdi. Hatta halkının önünde fikir değiştirdi. Ve değiştirdiği fikir federal tarzlı Müslümanlar’ın bombalanması eylemin onaylanması fikriydi.”

Devletin kasetleri yayınlayan herkesi yakalama bulma olanakları olduğuna işaret eden Türker, “Ben Parlamento’da iken Mehmet Ağar’la ilgili Soruşturma Komisyonu Başkanı’ydım. Telefon sinyali yoluyla da, IP bilgisi ile de bilgisayardan gönderilen bir bilginin kim tarafından gönderildiği, raporlar halinde önümüze geliyordu. Özellikle de teknolojinin daha da geliştiğini düşünürsek, bu şu anda çok daha iyi yapılabilir. Teknolojinin bu kadar geliştiği bir çağda bunlar bulunmuyorsa, Turgut Özal’ın daha önce ifade ettiği gibi, Türkiye 2,5 partiye mahkum edilmeye çalışılıyor demektir. Yani Türkiye’de egemen sermaye, egemen ülkeler, ülkede buldukları işbirlikçilerle ve verdikleri reklamlar dolayısıyla hakim oldukları ulusal medya aracılığıyla, istedikleri partileri getirmek istiyorlar. Halk bir karar verecek. Bunlar mı seçilecek yoksa halkın istedikleri mi? Bunu göreceğiz.”

DSP ATATÜRK MİLLİYETÇİSİ VE ÇAĞDAŞ BİR PARTİDİR

DSP’nin bu seçimde iddialı olduğunu vurgulayan Türker, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Seçime her yerden girme hakkı kazanan 10 partiden üçü AKP, CHP ve MHP’dir. Yani devlet yardımı da alan egemen partilerdir. Buna karşılık geriye kalan 7 partiden yalnız bir tanesi solda, Atatürkçü çizgide, Cumhuriyet’in değerlerinden yana olduğunu savunuyor. O parti DSP’dir. DSP, hem Atatürk Milliyetçiliği’ni, hem Atatürk’ün çağdaş anlayışını, laikliği savunan partidir. DSP, inançlara saygılı olarak bugüne kadar laikliğe sahip çıkmış bir partidir. DSP kurucusu Bülent Ecevit’in sosyal politikalarını kendisine bir hedef ve ilke olarak benimsemiş bir partidir. Geri kalan 5 parti ise sağda partidir. Kararsızlar belirleyici olacak. Atatürkçü, Milliyetçi, sosyal devlete önem verenler DSP’yi seçecek. Biz kararın DSP’de olacağını düşünüyoruz ve bekliyoruz. Yüzde 14 oy hedefliyoruz.”

FAİZLERİ DONDURACAĞIZ


Türker, AKP’nin borçlu vatandaşları ‘Eğer bize oy vermezseniz, faizler artacak’ diye tehdit ettiğini, ülkede 40 milyon vatandaşın 153 milyar lira tutarında borcu bulunduğunu bildirdi. DSP lideri,

“Faizin artması ya da inmesi daha çok hükümetlerin aldığı kararlarla oluşur. Biz taahhüt ediyoruz, bu borçlular için faizi donduracağız” dedi.

Türker, “CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Van’daki mitinginde kaçak mazot için izin vereceğini açıkladı. Ne diyorsunuz?” sorusu üzerine, şöyle konuştu:

“Her halde bir yerlere mesaj verdi. Kaçak mazotu vergiden muaf tutup ödüllendirmek, Türkiye’de adam öldürenlere de ‘sizin cezanız yok’ demekten farklı değil.”

Türker basın toplantısının ardından şehir turu attı, halkı selamladı. DSP lideri daha sonra Tekirdağ’ın ilçe ve beldelerinde vatandaşlarla buluştu.