Mısır fiyatları, ekin hasadında önemli ölçüde yaşanacak düşüşün 2007 ve 2008 yıllarındakine benzer bir gıda krizine yol açacağı korkularını tetiklemesiyle, 1973'ten bu yana görülen en hızlı günlük yükselişini kaydetti.Mısır fiyatları, Pazartesi günü Chicago Ticaret Borsası'ndaki (CBOT) işlemlerde yüzde 8.5’lik artış kaydetti.  

Ürünün işlem fiyatı böylece son iki işlem gününde yüzde 13'e yakın yükselirken, fiyatların sert bir şekilde artması siyasilerin 2007 ile 2008 arasında yaşanan gıda krizinin tekrarının görülebileceği konusunda kara kara düşünmesine neden oldu.  

Fiyatların bu kadar hızlı yükselmesinde, Washington yönetiminin geçen hafta hasat tahminlerini büyük ölçüde aşağı çekmesi etkili oldu. Buğday, soya fasulyesi ve pamuk fiyatları da mısır ile paralel olarak yükseldi.

Buğday fiyatları Chicago'da yüzde 2.8 artarken, soya fasulyesindeki artış da yüzde 4.7 oldu. Pamuk ise New York'taki vadeli işlemlerde 15 yılın zirvesini gördü.

Cuma günü ABD tarım bakanlığı, dünyanın en büyük hububat ihracatçısı olan ülkedeki stok fazlasının gelen talebe oranının önümüzdeki aylarda 15 yılın en düşük seviyesine gerileyeceğini uyarısında bulunmuştu.

Analistler ise artan fiyatların hangi seviyede tüketimi kısıtlayacağı ve yine arz ile dengenin hangi seviyede kurulacağını tartışmaya başlamış durumda.

 * Bu yazı Financial Times'ta, "Corn price in biggest surge since 1973 on fears of new food crisis" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.