Esnafa müjde 2 MİLYON esnafın banka borçları ve kredi kartı borçları ikinci bir İstanbul Yaklaşımı çerçevesinde yeniden yapılandırılıyor. 16 bankanın hazırladığı protokol, Rekabet Kurumu tarafından önceki gün akşam saatlerinde onaylanarak yürürlüğe girdi. Sözkonusu 16 banka esnafın toplam borcunun yüzde 90’ına sahip. Protokole yeni bankaların da katılabileceği belirtiliyor

1- ESNAF KARTINI GÖSTEREN, HEM KREDİ BORCUNU HEM DE KREDİ KARTI BORCUNU YENİDEN YAPILANDIRABİLECEK

2 -FARKLI BANKALARA AYRI AYRI BORCU OLAN ESNAF DA 1 HAZİRAN’DA BAŞLAYACAK YAPILANDIRMADAN YARARLANABİLECEK

3- BORCA, PİYASA FAİZİNDEN 2 PUAN DAHA AVANTAJLI MERKEZ BANKASI FAİZİ UYGULANACAK 36 AY VADE YAPILACAK

4- MALİ AFLA DEVLETLE BARIŞAN ESNAF BANKA BORCUNU DA YAPILANDIRDIĞINDA KARA LİSTEDEN ÇIKARILACAK

Borcunu ödemekte sıkıntı çeken esnafa ikinci İstanbul Yaklaşımı gibi bir imkan daha geldi.

Hükümetin vergi ve prim alacaklarına getirdiği af düzenlemesinin ardından 2 milyon esnafa yeni bir müjde geldi. Yüzbinlerce esnaf, 1 Haziran’dan itibaren “kredi kartı borcu” ve “kredi borcu” için bankalarla yeniden yapılandırma masasına oturacak. Önceki akşam Rekabet Kurulu’ndan gelen onay kararı yüzbinlerce esnaf için müjde oldu. Rekabet Kurulu, esnafın kredi ve kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik hazırlanan protokolü onayladı. Halen 16 bankanın dahil olduğu protokolle her bir banka, esnafın 100 bin liraya kadar olan borcu yapılandıracak. Böylece örneğin 3 ayrı bankaya 100’er bin liralık borcu olan esnaf, 300 bin liralık borcunu yapılandırmış olacak. 1 Haziran’da başvurular başlayacak, başvuru için esnafa 3 aylık süre verilecek.

Rekabet Kurulu’nun gündemine aldığı ve önceki gün onay kararı verdiği protokole göre, 16 büyük kamu ve özel sektör bankası, 2 milyon üyesi bulunan TESK’e bağlı esnafın borçlarını yeniden yapılandıracak. Bu yapılandırmanın genel çerçevesi şöyle çizildi. Her bir bankaya olan 100 bin lira sınırına kadar olan borç, 36 ay vadeye göre taksitlendirilecek. Faiz silinecek ve anaparaya Merkez Bankası avans faiz oranı dikkate alınarak belirlenecek oranda faiz işletilerek hesaplanacak. Ancak her bir bankanın aynı faiz oranını uygulaması gibi bir zorunluluk bulunmuyor.

Geçmişiyle hesaplaşıp beyaz bir sayfa açacak

Gelişmeyle ilgili bir değerlendirme yapan TESK Başkanı Bendevi Palandöken, “Bu yıl yeniden hesaplaşma yılı olacak. Hükümetin vergi ve prim affından sonra kredi kartı ve kredi borcuna da yapılandırma gelmesi bizim için çok önemliydi. En önemlisi de esnafın sicili temizlenecek. Yani bu yıl esnaf geçmişiyle yeniden hesaplaşıp, herşeye yenibaştan başlayacak” diye konuştu. Kredi kartı borcunun yapılandırılması konusunda da, esnafın sahip olduğu bağlı oda ve birliklere ait kartı göstermesinin yeterli olacağını kaydeden Palandöken, “Yüzbinlerce esnaf rahatlayacak ama bankalar da milyonlarca liralık tahsil edemedikleri alacaklarını tahsil etmiş olacaklar. Bu her iki taraf için de son derece önemli bir adımdır” dedi.

Başvuru 1 Haziran’da başlayıp 3 ay sürecek

Protokolün onaylanmasıyla bugünden itibaren Bankalar Birliği’nin bankalara tek tek yazı göndermesi ve süre vermesi bekleniyor. Birkaç günle sınırlandırılacak sürenin sonunda yapılandırmaya katılacak bankaların sayısının daha da artabileceğini tahmin ediliyor. Ardından TESK üyelerine yeni durumu hem maille hem de genelge yayınlayarak bildirecek.Yeniden yapılandırma başvurularının 1 Haziran’da başlatılacağı belirtilirken esnafa 3 aylık bir süre tanınacağı ifade edildi.

Kara liste temizlenecek Merkez’e bildirilecek

Yapılandırmanın en önemli unsurlarından birini ise bankalardaki “kara listelerin” temizlenmesi oluşturuyor. Protokole göre bankalar, borcunu yapılandıran esnafı “kara liste”den çıkaracak, bu bilgi Merkez Bankası kayıtlarına da yansıtılacak. Böylece esnafın sicili temizlenmiş olacak. Kara listeden çıkan esnaf ise bundan sonra bankalardan daha rahat kredi alabilecek.

Protokole imza atan 16 banka borcun yüzde 90’ına sahip

Protokole imza koymuş bankalar, Akbank, Anadolubank, Denizbank, Eurobank, Tefken, HSBC Bank, Şekerbank, Tekstil Bank, T.Finans Katılım Bankası, T.Garanti Bankası, T.Halk Bankası, T. İş Bankası, Altarnatif Bank, T.Ziraat Bankası, T. Vakıflar Bankası ve Yapı Kredi Bankası olmak üzere 16 tane. Ancak diğer bankaların da uygulamaya katılacağı tahmin ediliyor. Sadece bu 16 bankanın ise esnafın toplam borcunun yüzde 90’ını sahip olduğu vurgulanıyor.