Başbakan Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan’ın memleketi Siirt’te, BDP’ye yüklenerek, “Reklam panolarında bunların demokrasi demelerine bakmayın. Bunlar demokrasi deyince terör örgütünü anlıyorlar” dedi.
Erdoğan gelmeden önce meydanda bekleyen Siirtliler’e seçim şarkıları Arapça ve Kürtçe çalındı. Arap kökenli vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Siirt’te Ak Parti’nin ana seçim şarkısı olan “Bir daha” ve “Bu memleket hepimizin” Arapça ve Kürtçe versiyonlarıyla seçmenlere dinletildi. Erdoğan, 1997’de hapse girmesine neden olan şiiri okuduğu Siirt’te, özetle şunları söyledi:

Çok da pişkin

“Biz neysek oyuz. Kılıçdaroğlu’nun bu istismarlarından, yalanlarından bıktık. Artık cevap yetiştirmeye, takip etmeye ne benim ne arkadaşlarımın gücü yetiyor. Çok da pişkin, yüz kızarmaz, böyle bir yapısı var.

Ben buradan, okuduğum şiirden dolayı cezaevine gittim. O günkü Siirt’in durumunu biliyorum, bugünkü Siirt’in durumunu biliyorum. Yiğit düştüğü yerden kalkarmış. Biz buradan kalktık. Birileri senin yavrularının kanı, senin acın ve gözyaşın üzerinden siyaset yapmanın mücadelesini veriyor. Reklam panolarında bunların demokrasi demelerine bakmayın. Bunlar demokrasi deyince terör örgütünü anlıyorlar. Dört yıl boyunca Meclis’te Kürt kardeşlerimin sorunlarının çözümü için en küçük bir çaba göstermeyenler, şu anda 12 Haziran öncesinde sokakları ateşe veriyorlar. Gençleri tahrik ediyorlar. Eğer demokrasiye inanıyorsan gel konuş. Meclis’te konuştuğun gibi konuş. Ama yok demokrasiyi böyle değil de teröre dayalı olarak yürütecekseniz kusura bakmayın benim milletim buna yol vermez.

Cuma adabı var

‘Kürtlerin dini İslam değil. Kürtler Zerdüşt’ diyorlardı. Kim? İmralı ve onun izinde olanlar. Şimdi ne yapıyorlar? Cumaya gitmiyorlar. ‘Devletin imamının arkasında namaz kılınmaz’ diyorlar, ayrı bir yerde ortada hemen kendilerine göre bir saf oluşturuyorlar. Ya bu işin bir edebi, adabı var. Cuma, cem etmekten, birleşmekten gelir. Biz cumaları köyde mezrada kılmayız, kasabada kılarız. Bunlar birliğimizi beraberliğimizi bozmak için böyle yollara başvuruyorlar.”

Van mitingine dikkat

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, dün Siirt’teki açıklamalarında bugün yapacağı Van konuşmasına dikkat çekti. Erdoğan, “Yarın (bugün) Van’da mitingimizi yapacağız. Bugün bizi bu meydanda dinleyen Siirtli kardeşlerimizin Van mitingimizi can kulağıyla dinlemelerini özellikle rica ediyorum” dedi. Erdoğan, bir hayal gördüğünü ve sadece Siirt’in değil, Doğu ve Güneydoğu’daki her il ve ilçenin makus talihinin değişeceğini ifade etti. Erdoğan, önceki gün de Ankara Ticaret Odası’nda Van’da yapacağı konuşmaya dikkat çekmişti. Erdoğan’ın söz konusu konuşmada son günlerde güneydoğuda artan gerginliği azaltıcı mesajlar vermesi bekleniyor.

CHP’lilerle tartıştılar

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan konuşmasını yaparken meydanın hemen yanında olan CHP Siirt Merkez İlçe Teşkilatı’nın penceresine çıkan bazı CHP’liler ile meydandaki seçmenler arasında tartışma çıktı. Erdoğan’ın konuşmasına tepki göstererek laf atan CHP’lileri meydandakiler yuhalamaya başladı. Penceredekilerin de karşılık vermesi üzerine devreye Erdoğan girdi. Erdoğan, penceredeki CHP’lilere dönerek, “Rahatsız olma, niye rahatsız oluyorsun? Bu gerçekleri duyarsanız belki hakkı bulursunuz” dedi. Meydandakilerin yuhalaması devam ederken Erdoğan “Hiç muhatap olmayın gerek yok. Sandıkta bunun cevabını bu CHP’ye vereceksiniz. Ak Parti’nin sandık dışı hiçbir yolu yoktur” diye konuştu. Polislerin laf atanları camdan uzaklaştırmalarıyla ortalık sakinleşti.