BDP eski Genel Başkanı ve Hakkari bağımsız milletvekili adayı Selahattin Demirtaş, Türkiye- Irak sınırında 12 teröristin öldürülmesiyle igili olarak, "Öncelikle bölge halkı bölge insanı açısından, Kürtlerin nerdeyse tamamı açısından PKK’lılar terörist falan değil. Orada bulunan insanlar bu halkın evlatlarıdır. Dolayısıyla insanlar kendi evlatlarının cenazesini almaya gitti" dedi.

BDP eski Genel Başkanı ve Hakkari bağımsız milletvekili adayı Selahattin Demirtaş, özellikle Şırnak kırsalanda çıkan operasyonda 12 PKK’lının öldürülmesinden sonra hem cenazelerin alınması, hem de kentlerde çıkan olayları değerlendirdi. Demirtaş, "Öncelikle bölge halkı bölge insanı açısından, Kürtlerin nerdeyse tamamı açısından PKK’lılar terörist değil" dedi. Demirtaş, orada bulunan insanların bu halkın evlatları olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Dolayısıyla, insanlar kendi evlatlarının cenazesini almaya gitti. Oradaki kadınlar, anneler, gençler, kendi evlatları olarak gördüğü insanların cenazelerini almaya gitti. İkincisi Şırnak bölgesinde 2004- 2005 yıllarında 30’dan fazla PKK’lının cenazesi ailelerine teslim edilmedi. Ya dağda bırakıldı, ya açıkta bırakıldı. Alilelere teslim edilmedi. Dolayısıyla Şırnak’ın bu açıdan sicili zaten bozuk. Cenazeleri vermiyor, kurda kuşa teslim etmeyi yeğliyor. Oradaki yetkililer cenazeye karşı, dolayısıyla halkın değerlerine karşı hakaret yapmış oluyorlar. Birincisi halk böyle bir hakereti kabul etmek istemediğini göstermek istedi. İkincisi askeri operasyonlara karşı çok büyük bir tepki var. Orada sınırın aşılması askeri operasyonlara karşı büyük bir tepkidir. O tepkinin dışa vurumudur. İnsanların bu konuda artık sabrı kalmadı. Sadece o sınırı değil, AKP’nin çizdiği hiç bir sınırı tanımadığını gösteren ciddi bir örnektir. Belki bir ilktir ama, böyle bir tutum devam ederse, bundan sonra çatışma bölgelerinde, sınır bölgesi olsun olmasın benzer görüntüler yaşanacaktır. Çünkü başka türlü AKP, operasyonları ve ölümleri durdurmuyor."

’SENİN DİNİN İSLAMİYET OLAMAZ’

Demirtaş, bölgede bazı AK Parti adaylarının, ’söz konusu operasyonların AK Parti’ye karşı yapıldığı ve bundan partilerinin zarar gördüğü’ yönündeki değerlendirmeleri konusunda da şunları söyledi:

"Başbakan çıkıp açık açık, ’bu operasyonlar yapılıyor yapılacaktır’ diyor. Genel başkanları ’operasyonları biz yapıyoruz’ diyor, buradaki adamları ’hayır biz operasyonları yapmıyoruz, operasyonlar bize karşı yapılıyor’ diyor. Ben şimdi soruyorum, öldürülen 12 kişi AKP’li mi yoksa PKK’lı mıdır? AKP’ye karşı operasyon yapılıyorsa PKK’lılar niye ölüyor. Böyle bir saçmalık olabilir mi? Şurada tek bir AKP’li yetkili acıyı paylaştığını dahi ifade etmemiştir, böyle bir utanç olabilir mi? Başbakan bugün çıkmış, ’terörist cenazesine BDP’li sahip çıkmış’ diyor. Bunu eleştiriyor, bu utanılacak bir durumdur. Sen Müslüman isen orada ölen gençler de bir Müslüman halkın çocuklarıdır ve bir Müslüman evladı gibi defnedilmeyi hak ediyorlar. Sen bir cenazeye ’terörist cenazesi’ diyemezsin. Bir taziyeye ’terörist taziyesi’ diyemezsin. Diyorsan seninle din kardeşi değiliz. Sen başka bir dine inanıyorsun. Senin dinin İslamiyet olamaz.

Buradaki AKP’liler de özellikle vekil adayları burada taziye havası varken, herkes üzüntülerini ifade ederken, seçim bürolarında bangır bangır müzik çalıyorlardı. Şimdi de çıkmış bu operasyonlar bize karşı yapılmış diyorlar. Onların düştüğü durum utanılacak bir durumdur."

Demirtaş, CHP’nin Diyarbakır’daki seçim bürosunu kepenklerin kapalı olduğu gün kapatmasını da, "CHP’nin yaptığı insani bir davranıştır. Siyasi bir tavırdan öte insani bir tavır olarak görüyorum böyle bir şeyi" diye değerlendirdi.

’BUNLARA OY DEĞİL, SELAM BİLE VERMEYİN’

Selahattin Demirtaş, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in isim vermeden kepenklerini açık tutan esnaflara belediyelerin ceza kestiği ile ilgili eleştirilerine sert tepki gösterdi. Demirtaş, şöyle dedi:

"Kendisi bakan olmuş, şu anda adaydır. Yanında 80 koruma olmadan, valisi, bürokratlar olmadan trafik cadde kesemeden sokağa çıkamıyor. Kendisi Diyarbakırlıdır. Madem Diyarbakır esnafının BDP’nin tavrından dolayı burasına gelmiş diyor. Çıksın bir esnafı gezsin bakayım. Halka çağrım şudur; Bu yalan makinelerinin elini tutmayın. Bunlara oy değil, selam bile vermeyin" dedi.

ELÇİ: ÖZGÜRLÜK BAYRAĞINI AMED SURLARINA DİKECEĞİZ

BDP’nin Diyarbakır’da desteklediği bağımsız milletvekili adaylarından Şerafettin Elçi, 12 Haziran’da AK Parti’ye büyük bir tokat vuracaklarını öne sürerken, "Özgürlük bayrağını Amed’in (Diyarbakır) surlarına asmak boynumuzun borcudur" dedi.

Diyarbakır’ın merkez Yenişehir İlçesi’nde seçim bürosunu açan ’Katılımcı Demokrasi Partisi’ (KADEP) eski Genel Başkanı ve BDP’nin desteklediği bağımsız miletvekili adayı Şerafettin Elçi’ye geçmişte PKK ile görüşleri konusunda ters düşen Hak ve Özgürlükler Partisi Genel Başkanı Bayram Bozyel ile BDP’li Yenişehir Belediye Başkanı Selim Kurbanoğlu da destek vererek eşlik etti. Esnaflı da ziyaret eden Elçi, AK Parti’nin ekonomik politikaları nedeniyle esnafın zor durumda olduğunu savunarak, "AKP hükümetini bölgede sileceğiz. Nasıl ki tüm partiler bölgemizde yok oldular. AKP’yi de 12 Haziran’da onların yanına göndereceğiz. AKP’nin ekonomik politikaları sonucu bölgemizdeki esnaf zor durumda kalmıştır. Esnaflarımız 12 Haziranda AKP’ye büyük bir tokat indirecektir" dedi.

’Amed’ olarak isimlendirdiği Diyarbakır’ın ’Kürtler’in gururu’ olduğunu söyleyen Şerafettin Elçi, "Bu şehrin geçmişinde destansı direnişler var. 12 Haziran’da AKP’ye büyük bir tokat atarak, Amed’ten göndereceğiz. Özgürlük bayrağını Amed surlarına asmak boynumuzun borcumuzdur. Bugün Kürt çocuklarının cenazeleri geliyor. Zindanlarda Kürt çocukları var. Kürt çocuklarının kanında boğulacaklardır" dedi. Elçi, barışa olan umutlarını yitirmediklerini de belirterek, şöyle devam etti:
"Bizim taleplerimiz halkın talepleridir. Bu talepleri parlamentoda gür bir şekilde dile getireceğiz. Biz Kürtler, kimliğimizden, dilimizden ve kültürümüzden vazgeçmeyiz. Mezopotamya’nın sahibi bu halk onurlu bir halktır. Köleliği kabul etmez. Bunu tüm dünya bilsin."

Şerafettin Elçi ve beraberindekiler, Şırnak’ın Uludere İlçesi’ndeki çatışmada öldürülen PKK’lılar için Benusen Semti’nde kurulan taziye evini de ziyaret ederek, ölen PKK’lılar için dua etti.