“Örümcek Adam” lakabıyla tanınan Fransız tırmanışçı Alain Robert, dün Türkiye’nin ve Avrupa’nın en yüksek binası İstanbul Sapphire’e tırmandı.

Robert tırmanışını, Kiler Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) tarafından 250 milyon dolar yatırımla inşa edilen, 261 metre anten yüksekliğine sahip İstanbul Sapphire’in açılış etkinlikleri kapsamında gerçekleştirdi. Yüksek yapılara güvenlik önlemi almadan tırmanan Robert, Türkiye’de yasal önlemleri almak zorunda kaldı.

Bu önlemleri Kiler GYO?yönetiminin zorunlu kıldığı belirtildi. Robert, saat 12.27’de başladığı tırmanışını binanın Levent İETT Garajı yönündeki kısmında gerçekleştirdi. Tırmanış için binanın cam aralarına 4 metre aralıkla metal takozlar yerleştirildi. Bu takozlar sayesinde zaman zaman dinlenen Robert, güvenlik halatına emniyet kelepçesiyle de bağlandı. Tırmanışta sık sık elini pudralayan Robert’e su takviyesi de yapıldı.

Robert’e, tırmanışının yarısına geldiğinde, yukarıdan bir arkadaşı halatla inip su verdi. Tırmanışın son metrelerinde duraksayan ve ayağının kaydığı gözlenen Robert, iki kez düşme tehlikesi geçirdi. Halat sayesinde tutunmayı başaran Robert, tırmanışına güç de olsa devam etti. Tırmanış 1 saat 50 dakika sürdü. Robert, İstanbul Sapphire’in 226 metre yüksekliğindeki seyir terasında alkışlarla karşılandı. Zirvede Türk bayrağı açan Robert, son 15 metrede sorun yaşadığını belirterek, şöyle konuştu:

“Sağ ayağımı iyi sıkıştırabilmek için kullandığım özel bir sıvı var. O olmadan devam edemiyorum. Son 15 metrede ayağımı gerekli yere sıkıştıramadım ve devam edemedim. İçerisine yağ kaçtı. Ayağımı sıkıştırmadan yükseğe çıkamazdım. Başlarken bunu öngörmedim. Önceki gün tüm camların temizlenmesini talep etmiştim ama orada öyle küçük bir sorun yaşadım. Sonunda böyle bir sorun yaşamak benim hatamdı. Bunu telafi edebildim.”

Spiderman sandılar

İstanbul Sapphire’in Levent İETT Garajı yönündeki kısmına tırmanan ‘Örümcek Adam’a ilgi büyüktü. Vatandaşlar, Robert’in tırmanışını heyecanla izledi. Çocukların Robert hakkında yaptığı yorumlar dikkati çekti. Bazı çocuklar, Robert’in çizgi roman karakteri “Spiderman” olduğunu zannett