Cinsel saldırı suçlamasıyla ABD'de gözaltına alınan IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn hakkında tutuklama kararı çıktı. Mahkeme IMF Başkanının tutuklu yargılanmasına karar verdi. Fransa’da Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin en büyük rakibi olarak gösterilen Strauss-Kahn, New York’ta 3 bin dolarlık otel odasını temizliğe gelen hizmetçiye tecavüz girişiminde bulunmakla suçlanıyor.

Cinsel taciz iddiasıyla New York'ta gözaltına alınan IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, ABD'nin New York kentinde ilk kez hakim önüne çıktı. İddia makamı, IMF Başkanının tutukluluk halinin devamını isterken, savunma kefalet ücreti olarak 1 milyon dolar önerdi.

Hakim ise, savunmanın talebini reddetti ve Dominique Strauss-Kahn'ın bir sonraki duruşmaya kadar cezaevine gönderilmesi talimatı verdi.

Bir sonraki duruşmanın tarihi de 20 Mayıs olarak belirlendi. Dominique Strauss-Kahn'ın avukatı, müvekkilinin hakkındaki suçlamaları reddettiğini açıkladı.

ELLERİ KELEPÇELENDİ

Basın mensupları, Air France uçağına binmeden önce gözaltına alınan IMF Başkanı'nın yaklaşık 30 saattir tutulduğu karakoldan elleri arkadan kelepçeli çıktığını ve yorgun göründüğünü belirttiler.

IMF BAŞKANI'NA KELEPÇE VURDULAR

Strauss-Kahn çıkışını bekleyen gazeteci ordusuna açıklama yapmazken, avukatları, müvekkillerinin kendisine yönelik suçlamaları vargücüyle savunacağını söyledi.

Avukatları, dün akşam yargıç karşısına çıkarılması beklenen Strauss-Kahn'ın yeni testler yapılacağı için bugün mahkemeye çıkarılacağını belirtti.

Strauss-Kahn'ın avukatlarının, taciz iddiasının olduğu saatlerde müvekkillerinin, kızıyla birlikte öğle yemeği yediğine ilişkin kanıtı mahkemeye sunmaya hazırlandıkları öne sürüldü.

New York polisi de, yeni DNA izleri bulabilmek amacıyla IMF Başkanı'nın kıyafetlerini inceleyebilmek için mahkemeden yeni bir izin aldı. New York polis sözcüsü John Grimpel, bulunabilecek yeni DNA izlerinin saç, sperm veya buna benzer bir kanıt olabileceğini belirterek, ayrıca vücut taraması yapmak için de yeni bir mahkeme izni almayı umduklarını söyledi.

DOKUNULMAZLIĞI YOK

Kendisine yönelik cinsel saldırı suçlaması karşısında Strauss-Kahn'ın diplomatik dokunulmazlığı bulunmadığını söyleyen Grimpel, Harlem'deki cinsel saldırı suçlularının götürüldüğü merkezde tutulan IMF Başkanı'nın bugün TSİ 17.30'da mahkemeye çıkarılacağını, kefaletle serbest bırakılıp bırakılmayacağı kararının ise hakime ait olduğunu ifade etti.

Bu arada, bir başka polis yetkilisi de, Strauss-Kahn'ı kendisine cinsel saldırıyla suçlayan New York'ta Sofitel tarafından işletilen otelde kat görevlisi olarak çalışan kadının IMF Başkanı'nı teşhis ettiğini belirtti. 32 yaşındaki otel çalışanının Strauss-Kahn'ı bir grup erkeğin arasından teşhis edip tanıdığı bildirildi.

BANYODAN ÇIPLAK ÇIKIP SALDIRDI

NEW York polisine göre adı açıklanmayan kat hizmetçisi kadın, Strauss-Kahn ile yaşadığı olayı şöyle anlattı:

“2086 numaralı süitin boş olduğu söylendi. Odaya girdim ve holde çalışmaya başladım. Bu sırada o (Strauss-Kahn) banyodan çırılçıplak çıktı. Koridordan hole koştu. Beni bir yatak odasına sürükledi. Sıkıca sardı ve yatağa atıp odayı kilitlemek istedi. Onunla mücadele edip odadan kaçtım. Bu kez koridorda beni yine yakaladı ve bu kez banyoya soktu. Orada cinsel saldırıda bulundu. Beni oral sekse zorlayıp iç çamaşırımı çıkarmaya çalıştı. Bir anlık fırsattan yararlanarak kaçtım ve olayı otel personeline bildirdim. Onlar da 911 acil hattı aradı.”

Sofitel yöneticilerinden Jorge Tito bir açıklama yayınlayarak, taciz iddiasında bulunan çalışanlarının “3 yıldır otelde olduğunu ve hem davranışından hem de işinden çok memnun olduklarını” söyledi.

CEZASI 20 YILA KADAR HAPİS

New York Eyalet Yasası’na göre cinsel suç eylemi ve tecavüz girişimi 15-20 yıla varan cezalar gerektiriyor. Kahn, Fransa’nın ünlü televizyoncularından Anne Sinclair ile evli ve 4 çocuk sahibi. Anne Sinclair haberi duyunca “Bir saniye bile inanmadım, bu bir komplo” dedi.

SABIKASI UZUN

IMF Başkanı’ın seks skandallarıyla gündeme gelmesi, aslında ilk değil. 2007 yılında IMF’nin başına geçen Fransız ekonomistin, 2008’de kurumun Afrika departmanında görev yapan Macar Piroska Nagy’yle ilişkisi olduğu ortaya çıktı. Soruşturmadan temiz çıkan Strauss-Kahn, yine de kurum içinde bu tür bir ilişkiye adının karışmasının yanlış olduğunu kabul ederek resmen özür diledi.

Bir başka iddia içinse, 2002 yılına gitmek gerekiyor. Çok önceden beri çapkınlıkları herkesçe bilindiği için adı “Büyük Ayartıcı”ya çıkan Strauss-Kahn’ın, bir gazeteciye cinsel tacizde bulunduğu öne sürüldü. İlk kez 2007 yılında günışığına çıkan bu iddiaya göre Strauss-Kahn, kendisiyle mülakat yapan Fransız gazeteci ve yazar Tristane Banon’u baştan çıkarmaya çalıştı. Başaramayınca da cinsel tacizde bulundu; ancak kadın gazeteci, fiziki mücadele vererek “Büyük Ayartıcı”nın saldırısından güç belâ kurtuldu.

Banonaki'nin avukatı David Koubbi, bugün AFP'ye yaptığı açıklamada, IMF Başkanı aleyhinde dava açmayı düşündüklerini söyledi. Fransız avukat, “bu konuyu müvekkilimle birlikte gözden geçiriyoruz” dedi. Fransız avukat, Tristane'ın, daha önce Strauss-Kahn'ın aleyhine dava açmaması için, Sosyalist Parti bölge konseyi üyesi olan annesi tarafından ikna edildiğini söyledi.

FRANSA KARIŞTI

IMF Başkanı’nın tutuklanması, Fransa’da siyaseti karıştırdı. Strauss-Kahn, 2012 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sosyalist Parti’nin en güçlü olası adayı olarak gösteriliyordu. Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin komplo kurduğu ileri sürülüyor.

Fransa’da 2012’de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin iddialı adaylarından ırkçı parti lideri Marine Le Pen, Sosyalistlerin adayı olarak nitelenen Kahn’ın artık siyasi olarak itibarı kalmadığını savundu. İlk tepkiler ise, ‘Bekleyelim görelim” yönünde.

-François Baroin (Fransa hükümet sözcüsü): Hükümet bu olayda iki temel prensibe uygun hareket edecek: birincisi, mahkeme süreci Amerikan yargısınca işletilecektir. ikinci prensip ise, masumiyet karinesidir.

-Ségolène Royal (Sosyalistlerin bir önceki cumhurbaşkanı adayı ve Strauss-Kahn’ın muhtemel rakibi): Sarsıcı bir haber. Ancak henüz hiçbir şey doğrulanmış değil.

-Martine Aubry (Sosyalist Parti Birinci Sekreteri): New York’tan gelen haberler bir gök gürültüsü etkisi yaptı. Herkes gibi bende şoktayım. Herkesten, olayla ilgili gerçeklerin ortaya çıkmasını beklemesini bekliyorum.

-Jacques Attali (Dünyaca ünlü Fransız ekonomi uzmanı ve yazar): Cumhurbaşkanlığına adaylığını koyabileceğini sanmıyorum. Böyle sürprizler nedeniyle mevcut cumhurbaşkanının yenilmesi artık zor. Ayrıca IMF Başkanlığı’nı da bırakmak zorunda kalacaktır.