Giresun Federasyonu (Giresun Sivil Toplum Kuruluşları Federasyonu)'nun organize ettiği ve Giresun Valiliği himayesinde düzenlenen Giresun Günleri'nin 5.'si Feshane'de muhteşem bir törenle başladı.

Türkiye’nin en büyük yöresel organizasyonu olarak literatüre geçen 5. Giresun Günleri'nin açılışına Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'da katıldı.

13, 14, 15 Mayıs tarihlerinde Eyüp Feshane Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen organizasyonun açılışına Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, AK Parti Milletvekili Mehmet Domaç, AK Parti Milletvekili Ünal Kaçır, Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı, İl Özel İdare Genel Sekreteri Cumhur Malikoğlu, AK Parti 2. Bölge Milletvekili Adayları Osman Köksal ve Ahmet Baha Ötüken, Giresun Federasyonu Başkanı Hasan Turan, Giresun ilçe ve belde belediye başkanları, Spor Kulüpleri  başkanları ve Giresun ilçe kaymakamları ile kalabalık bir davetli topluluğu ve katıldı.

GİRESUN 'GABUĞUNU GIRDI'


Giresun Federasyonu Başkanı Hasan Turan yaptığı açılış konuşmasında, Giresunluların artık kabuğunu kırdığını ifade ederek tanıtım görsellerinde Giresun Şivesi ile 'Giresun Gabuğunu Gırdı' sloganının kullanıldığını ifade etti.

Turan; "Dünyada yaşayan 2.5 milyon Giresunlunun çok küçük bir bölümü ile bu günleri yapıyoruz. Bu bile tüm diğer illere örnek olacak bir etkinlik olarak kabul ediliyor. Biz şunu yapmaya çalışıyoruz. 1 milyona yakın Giresunlu İstanbul'da yaşıyor. Birlik ve beraberlik duygusunu yaşamak, Giresun'u düzlüğe çıkarmak, bir parçası olduğumuz toplumun değerlerini ihtiva eden kültürümüzü geçmişten günümüze canlı tutmayı bir vazife bilmek. Geçmişimizi unutmasınlar, aramızdaki kültür bağı bozulmasın diye uğraşıyoruz. Atalarımızın deyimiyle; "Geçmişi olmayanın geleceği de olmaz" diye konuştu.

AÇILIŞTAN FOTOĞRAFLAR İÇİN BURAYI TIKLAYIN!



Hasan Turan; "ORGİ Havaalanı ve Erzincan Harşıt Vadisi Tren Yolu projesinin takipçisiyiz, Eğribel Tüneli'nin ucunun görülmesini istiyoruz diyerek sivil toplum kuruluşlarımızla beraber tüm sorunlarımızı el ele vererek gündeme getiriyoruz ve bu sorunların her zaman takipçisi olmayı sürdüreceğiz" dediği konuşmasında özetle şunları söyledi:

"Bütün çalışmalarını ceddimiz ve gelecek neslimiz arasında bir köprü olmak için planladıklarını ve düzenlediklerini, Ümidimiz, bu tür faaliyetlerin kadirşinas halkımız tarafından hak ettiği takdir ve ilgiyi görmesidir. Bütün amacımız halkımız arasında kültürümüze yönelik ilgiyi canlı tutmak ve Giresun'u her şeyiyle bir marka yapmaktır."

Hasan Turan'ın açılış konuşmasından sonra açılışa katılanlara hitap eden Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ise, “Karadeniz’in şirin kenti Giresun’un, kültürü, tarihi eserleri, muhteşem doğası ve samimi, sıcak insanıyla sadece ülkemizde değil, dünyada da tanınan ve sevilen bir kent olduğunu” söyledi.

Giresun Federasyonu Başkanı Hasan Turan Nimet Çubukçu'ya özel yapılmış Giresun Senrenti'si maketi hediye etti. Giresun Spor Kulübü Başkanı Ömer ülkü ise  Çubukçu'ya Giresunspor forması hediye etti. Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu’ya da Giresunspor forması hediye edildi.

BÜYÜK İLGİ

Bu arada “5. Feshane Giresun Günleri”nin açılışı oldukça renkli görüntülere sahne oldu. Bu yılki organizasyonda paneller, konserler, folklor gösterileri, davul-zurna, havai fişek gösterileri ayrıca yöresel yemekler ve yöreye özgü eşyalar sergilenecek…. Resim sergileri, şiir dinletileri, imza günleri ve çeşitli firmaların tanıtımının yer alacağı şölen, Giresun’u her yönüyle tanıtma amacı taşıyor.

Giresun Günleri'nin en önemli görselleri arasında ise Giresun' ve Doğu Karadeniz bölgesinin önemli yapılarından Serenti oluşturuyor. Orjinal büyüklüğünde  ahşaptan yapılan "Serenti'nin" çevresinde Giresun'un unutulmaya yüz tutan değerleri sergileniyor. Taş su değirmeni, Fındık çekme ve savurma makinesi, sac ekmeği yapan kadın figürleri ve daha birçok ürün Giresunluları tarihe taşıyor.

BELEDİYE BAŞKANLARI AÇILIŞTA

 Açılışta, Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı, Milletvekili Ünal Kaçır da birer konuşma yaptı. Konuşmacılar Giresun Günlerinin İstanbul'da diğer yöresel etkinliklere örnek olduğunu ve bu gün gelinen noktada çok sayıda ilin Feshane'de 'Gün' düzenlediklerini ifade ettiler. Konuşmacılar, bu tür organizasyonların sadece şehirler değil, ülkenin tanıtımı açısından da son derece önemli olduğunu vurguladılar.