Kuruluşunun 100’üncü yılını kutlamaya hazırlanan Türk Ocakları bir dizi etkinlikler düzenliyor. Türk Ocakları İstanbul Şubesi tarafından bu çerçevede “BÜYÜK TÜRKİYE’YE DOĞRU” adı altında başlatılan sempozyumlar serisi devam ediyor.

İstanbul Türk Ocakları, “BÜYÜK TÜRKİYE’YE DOĞRU” serisinin ikinci programında, 14 Mayıs 2011 günü, “Mehmet Âkif Sempozyumu” düzenliyor…

İki oturumda gerçekleşecek olan sempozyumda, ülkemizin tanınmış ve kendi sahalarında önde gelen bilim adamları, bu sempozyum için hazırlamış oldukları tebliğlerini sunacaklar.

Bu sempozyumda bilim adamları, “Mehmet Akif’te Milliyetçilik ve Kavmiyet”, “Gökalp ve Akif’in Millet ve Milliyetçilik Anlayışının Mukayesesi”, “Mehmet Akif ve Millî Düşüncenin Teşekkülü, “Akif’in Mısır Konulu Şiirlerinde Doğu-Batı Medeniyeti”, “Arap Gözüyle İstiklâl Marşı ve Çanakkale Destanı”, “Akif’i Nasıl Anlamalıyız?” başlıkları altında “İstiklal Marşı Şairimizi” anlatacaklar.

Millete hizmet yolunda Türk Ocakları İstanbul Şubesi tarafından yürütülen bu faaliyetler, bundan sonra da çeşitli etkinliklerle devam edecektir.

Mehmet Âkif Sempozyumu ile ilgili bilgi veren Türk Ocakları İstanbul Şubesi Başkanı Dr. Cezmi Bayram şunları söyledi:

“Türk Ocakları, 1912 yılından bu yana, milli benliğimizin kavranması ve geliştirilmesi konusunda önemli çalışmalara öncülük eden, ülkemizin en eski ve köklü sivil toplum kuruluşudur. Merhum Mehmet Akif ise, milli istiklalimizin sembol ifadesi olan İstiklal Marşı’mızı yazan büyük bir şairimizdir. Türk Ocakları’nın kuruluşunun 100. yılını kutlamaya hazırlandığımız şu günlerde, ‘Büyük Türkiye’ye Doğru’ başlığı altında başlattığımız sempozyum serisi ile, Türk Milliyetçiliğinin temel kaynaklarına bir kez daha iniyor, buradan geleceğe yönelik düşünceler için yepyeni çığırlar açmak istiyoruz.

Ayrıca, bu anlayışla Akif sempozyumunu tertip ederken, milletimizin Milli Mücadelede ortaya koyduğu birlik ve beraberliği ruhunu hatırlatmak istedik. Çünkü o ruh Milli Mücadeleyi başarıya ulaştırdı.

Bugün de milletimizin, insanlığa sunacağı medeniyet hamlesinin başarısını bu ruha tekrar sahip olmakta görüyoruz.

Böylece, aynı zamanda günümüzde lüzumsuz kavgalara ve çekişmelere sebep olan kavram kargaşasının da ortadan kalkacağına inanıyoruz. Kuruluşumuzun 100. yılı münasebetiyle yaptığımız ve yapacağımız faaliyetlerle bu inancımızın gerçekleşeceği ümidindeyiz.

Bu Sempozyum’da, Mehmet Akif’le ilgili olarak birbirinden değerli konuşmacılar tarafından, çok özel tebliğler sunulacak. Bu çalışmanın gerçekleştirilmesine katkı sağlayan herkese Türk Ocakları İstanbul Şubesi olarak, milletimiz adına teşekkürlerimizi sunuyoruz.”

BİRİNCİ OTURUM

Oturum Başkanı

Prof.Dr. Abdullah Uçman (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi)

Konuşmacılar

Prof.Dr. Nurullah Çetin (Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi): Mehmet Akif’te Milliyetçilik ve Kavmiyet

Yrd.Doç.Dr. Mustafa Aksoy (Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi): Gökalp ve Akif’in Millet ve Milliyetçilik Anlayışının Mukayesesi

Mehmet Çetin (Yazar): Mehmet Akif ve Millî Düşüncenin Teşekkülü

İKİNCİ OTURUM

Oturum Başkanı

Prof.Dr. Mahmut Kaplan (Fatih Üniversitesi Öğretim Üyesi)

Konuşmacılar

Prof.Dr. Asuman Akay Ahmed (Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi): Akif’in Mısır Konulu Şiirlerinde Doğu-Batı Medeniyeti

Doç.Dr. Hazem Said Muhammed Muntasir (Mısır el-Ezher Üniversitesi Öğretim Üyesi): Arap Gözüyle İstiklâl Marşı ve Çanakkale Destanı

Mehmet Çiftçigüzeli (İstanbul Ticaret Üniversitesi): Akif’i Nasıl Anlamalıyız?

Tarih : 14 Mayıs 2011 Cumartesi

Saat : 14.00

Yer : Ali Emiri Kültür Merkezi / Fatih-İstanbul