Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, Hükümet tarafından hayata geçirilmesi planlanan vergi ve prim borçlarının yapılandırılmasına kredi kartı borçlarının da dahil edilmesi gerektiğini bildirdi.

Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, Hükümetin, vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılması için bir hazırlığın içinde olduğunu belirti.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim borçlarıyla ilgili olarak başlatılan bu çalışmanın kapsamının genişletildiğini ve su, elektrik, motorlu taşıtlar vergisi ile emlak vergilerinin kapsam içine alındığını ifade eden Yılmaz, gelinen noktada sigara cezalarının bile konuşulur hale geldiğini anlattı.

Takipteki tüketici kredileri ve kredi kartı borçlarının unutulmaması gerektiğini dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti:

''Borç yapılandırılmasına, kredi kartı borçları da mutlaka dahil edilmelidir. İcraya düşmemek adına bugüne kadar asgari ödeme ile borcunu öteleyen yaklaşık beş milyona yakın kredi kartı borçlusunun da taslağa dahil edilmesini istiyoruz. Bu, aynı zamanda tüm tüketicilerin de acil beklentisidir.''

-TÜKETİCİNİN BORCU 150 MİLYAR LİRA-

Tüketicinin bankalara olan kredi kartı ve tüketici kredisi borcunun hızla arttığını belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

''BDDK'nın Mayıs 2010 verilerine göre tüketicinin bankalara olan toplam borcu 150 milyar liraya ulaşmıştır. Bunun 39 milyar 720 milyon lirası kredi kartı borcudur. Bu tutarın 18 milyar lirası taksite bağlanmış kredilerden oluşmaktadır. Bu duruma göre tüketici yaşamını ancak taksitle sürdürebilmektedir. Kredi kartı, doğuracağı kamusal yarar da göz önüne alınarak borç yapılandırılması kapsamına girmelidir. Artık kredi kartı harcamalarının kayıt dışılığı önleme başta olmak üzere, ekonomiye ve istihdama katkısı herkes tarafından bilinmektedir. Daha önce, 2003, 2006 ve 2009 yıllarında kredi kartı borçları ile ilgili yapılan düzenlemeler, uygulamadaki aksaklılıklar nedeniyle bekleneni verememiş akti ve gecikme faizinin yüksekliği nedeniyle borç çığ gibi büyümeye devam etmiştir.''