İstanbul Üniversitesi (İÜ) ve İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) işbirliğiyle düzenlenen ''Uluslararası Anayasa Kongresi'' başladı. Yurt içi ve yurt dışından yüzden fazla bilim adamının katıldığı kongrede konuşan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, istikrara katkıda bulunan bir anayasa yapılması gerektiğini, aksi taktirde demokrasinin büyük zarar göreceğini söyledi.

İÜ Fen Fakültesi'nde düzenlenen Uluslararası Anayasa Kongresi'ne 19 ülkeden anayasa profesörleri, sivil toplum örgütleri temsilcileri, siyasetçiler akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Panelistler, 11-14 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek olan kongrede yeni anayasayı masaya yatıracak.

Programın açılış konuşmasını yapan Burhan Kuzu, 1982 Anayasası'nın dilinin çok kötü olduğunu belirtti. Son olarak yapılan anayasa değişiklik paketiyle bağlantıların da koptuğunu aktaran Kuzu, "Anayasa iyice çorbaya döndü. Bugün buraya anayasa çalışmalarına katkıda bulunmak için yüzün üzerinde bilim adamı geldi. Müzakereler yapılacak akademisyenler konuşma fırsatını bulacak. Kongre sonrasında önümüze büyük bir dökümün oluşturacak. Bundan sonra da bütün mesele siyasetçilere düşüyor. Şuana kadar yapamadığımızı, iktidar, muhalefet birlikte uzlaşma komisyonu kurabilirse zannediyorum ortak bir metin çıkarabiliriz." dedi.

Yapılacak olan anayasanın Türkiye'de istikrara katkıda bulunması gerektiğini belirten Kuzu, "Gelinen noktada aklı başında bir hükümet arkasında alternatif oluşturan bir muhalefet ve ciddi oranda sivil toplum kuruluşlarıyla olacaktır. Şu aşamada Avrupa ülkeleriyle kıyaslamak yanlış olur. Bu ülkelerin nüfusu az, Konya kadar toprağı bulunan, başında terör gibi bir bela yok. Bu ülkelerle biz kendimizi mukayese edemeyiz. Mutlaka istikrar sağlayan bir anayasa olması gerekir. Aksi taktirde demokrasi çok ciddi zarar görür. Hükümetler bunalıma girdiği zaman bilindiği gibi sivil-askeri bürokrat harekete geçiyor. Oradaki hükümet boşluğu bir şekilde dolduruluyor. Bunlara fırsat vermeyen bir anayasa yapmak gerekiyor." diye konuştu.

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ise Anayasalar hazırlanırken toplumun tüm kesimlerinden gücünü alması gerektiğini söyledi. Bu toplantıyı çok önemsediği için açılış konuşması yapmaya geldiğini aktaran Gerçeker, "Türkiye'nin demokratik sivil bir anayasaya ihtiyacı olduğu konusunda herkes hemfikir. Burada değişik görüşlerin ortaya koyulması ve değişik konuşmaların sonucunda bir uzlaşı sağlanması önemli. Toplumda yüzde yüz uzlaşı sağlamak mümkün değil, çeşitli kesimlerin görüşlerini bir potada birleştirilmelidir. Bu toplantıda, toplumun çeşitli kesimlerini özellikle, sivil toplum örgütleri, kadın birlikleri, üniversitelerin bir araya getirildi." ifadesini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından kongrenin 1. oturumu sivil toplum örgütleri temsilcilerinin konuşmalarıyla başladı.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) adına konuşan Ferhan Tuncel, işçilerin ve vatandaşların haklarını geriye götüren hükümleri her platformda eleştirdiklerini söyledi. Yeni anayasa oluşturulurken bazı hususlara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Tuncel, anayasanın değiştirilemez hükümlerinin tartışmaya açılmaması gerektiğini dile getirdi.

Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfedarasyonu (TUSKON) adına konuşan Fuat Özbek de, toplumun yeni bir anayasa beklentisi içerisinde olduğunu aktardı. Her seçmen oy vereceği partisinden yeni bir anayasa istediğini söyleyen Özbek, yeni anayasa konusunda fikir birliği söz konusuyken, her kesimin farklı beklentilerde bulunduğunu sözlerine ekledi.

Kongre’de gerçekleştirilecek oturumların başlıkları şu şekilde:


İstanbul Üniversitesi

11 Mayıs

- Sivil Toplum ve Yeni Anayasa Arayışları

- Katılımcı Bir Anayasa ve Yöntem Sorunu – I

- Katılımcı Bir Anayasa ve Yöntem Sorunu – II

- Çoğulcu Demokrasi, Siyasî Partiler ve Seçim Hukuku

12 Mayıs

- İnsan Hakları ve Devlet-Birey İlişkisi – I

- İnsan Hakları ve Devlet-Birey İlişkisi – II

- Hukuk Devleti, Yargı Reformu, Yargı Bağımsızlığı ve Tarafsızlığı – I

- Hukuk Devleti, Yargı Reformu, Yargı Bağımsızlığı ve Tarafsızlığı – II

13 Mayıs

- Anayasa Yargısının Yeri ve Önemi

- Hükümet Sistemi Arayışları

- Yeni Anayasa Çalışmalarında Tartışmalı Konular – I

- Yeni Anayasa Çalışmalarında Tartışmalı Konular – II (Vatandaşlık ve Anadil)

- Yeni Anayasa Çalışmalarında Tartışmalı Konular – III (Laiklik ve Din-Devlet İlişkileri)

İstanbul Kültür Üniversitesi

13 Mayıs

- Ceza Hukukunda Anayasal İlkeler ve Uluslararası Hukuk

- Ceza Muhakemesi İçin Anayasanın Anlamı

- Anayasa ve Ceza Hukukunda Yargının Yeri

- Anayasadan Doğan Ceza Hukuku ve Ceza Muhakemesi Hukukunun Amaçları

14 Mayıs: Kapanış (İstanbul Üniversitesi)