CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun “Susmayın” lafına karşılık 9. Cumhurbaşkanı Demirel, “Susmayın demek kolay ama bazı konuşanlar, susmayanlar Silivri'ye götürüldü” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Isparta'da, Süleyman Demirel Üniversitesi’nin akademik yılı açılışında buluştu.

Kılıçdaroğlu konuşmasında Demirel'in o ünlü sözüne atıfta bulundu.

Kılıçdaroğlu, “Yürümekle yollar aşınmaz demiştiniz kızmıştık ama zorlu yolları yürüyerek aşacağız. Oysa şimdi bırakın yürümeyi parasız eğitim isteyen genç kızların ağızları kapatılıyor” dedi.

CHP lideri şöyle devam etti: "Demokrasi ise sorgulayacağız . Demokrasi dediğimiz güçler ayrılığı ilkesi, yasama yürütme, yargı. Güçler ayrılığı ilkesini teke indirmek bize bir şey kazandırır mı? AB yetkililerine şu soruyu sordum: Ülkenizde anayasa değişikliği olduğu zaman, üniversiteler konuşur mu? Tabii dediler, neden konuşmasın? 'Ama bizim ülkemizde üniversiteler konuşmuyor' dedim. Konuşmayan üniversite üniversite değildir. Üniversitelerin konuşması lazım."

Öğrencilere, “Susmayın, sorun” diye seslenen Kılıçdaroğlu'na Demirel ise Silivri'yi hatırlatarak yanıt verdi, “Susmayın demek kolay ama bazı konuşanlar, susmayanlar Silivri'ye götürüldü.”

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de törende, 'Küresel bir dünyada sosyal sorumluluk ve üniversiteler'' konulu ilk dersi verdi.

Demirel özetle şunları söyledi: "Bir ülkenin üniversitesi konuşmuyorsa kim konuşacak? Bir ülkenin üniversitesi demokrasiye sahip çıkmıyorsa, benim Atabey'deki Mehmet Ağa mı çıkacak? İngiltere'de kanun çıkarmışlar, (Üniversite hocası konuşsun) diyor. Hiçbir şeyden endişe etmesin diye kanun çıkarmışlar.

Ben de Sayın Kılıçdaroğlu'nun sözlerine katılıyorum. Susan üniversite olmaz. Susan bir ülke olmaz. Susan bir ülkede yaşamak aslında bir nevi kabus gibi yaşamaktır. Neden susan bir ülke? Konuşmaktan korktuğu için. Niye korkuyorsunuz konuşsanıza... Konuş da, çık çizginin dışına, doğru Silivri'ye yolluyor."

Günün sonunda Süleyman Demirel'den Kılıçdaroğlu'na bir de uçak jesti geldi. Kılıçdaroğlu'nun kara yoluyla döneceğini öğrenen Demirel, CHP liderini uçağına davetti.

Daveti kabul eden Kılıçdaroğlu, Ankara'ya Demirel'le birlikte döndü.