Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Kürşat Kayral, Emniyet Genel Müdürlüğü Bilim Suçları Büro Amirliği'ne yazı yazarak Youtube'un kapatılmasına gerekçe olan ve Atatürk'e hakaret içeren dört videonun siteden kaldırılıp kaldırılmadığını sordu.

Emniyetten söz konusu videoların kaldırıldığına yönelik cevap alan Kayral, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'un 8. maddesinin 9. fıkrasına dayanarak Youtube'a erişimin engellenmesi kararının kaldırılmasına karar verdi.

Savcı, siteye erişimin serbest bırakılması için Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na gerekli yazıyı yazdı.

Youtube erişim, Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi kararıyla 5 Mayıs 2008'den beri engelleniyordu.

ERİŞİM YASAĞI 2.5 YIL ÖNCE KONMUŞTU

Atatürk'e hakaret içeren videoların bulunduğu gerekçesiyle 2.5 yıl önce erişim yasağı uygulanan site, sözkonusu videoların kaldırılması ertesinde Türkiye'de erişime açıldı.

Merkezi Almanya'da bulunan International Licencing Service adlı bir telif ajansı, dün Atatürk'e hakaret içeren videoların haklarını satın alarak siteden kalldırdığını açıklamıştı.

YouTube'a erişimin önündeki yasal engelin kalktığını duyuran şirketin CEO'larından Erdem Karahan, "Kendi çözümlerimizi kullanarak o videoları kaldırdık. Arşivden Atatürk’ün görsellerini koruma yetkisi aldığımız için bizim için bir problem olmadı" açıklamasını yaptı.

VİDEOYU KALDIRMA TALEBİ YENİ GELDİ

Yasağa neden olan videoların neden bugüne kadar silinemediğini, şirketin bir diğer CEO’su Yücel Yolcu, “Bu talep daha bize yeni geldi. Bu içeriklerin şimdiye kadar sahibi yoktu ve bir içerği silmek isityorsanız sahibini bulmanız gerekir. Görselleri kimse sahiplenmedi. Bu görseller bu şirkete hak olarak verildi" şeklinde açıklamıştı.

Konuyla ilgili bugün açıklama yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da, telif yönteminin uygulanması yoluyla yargı kararının yerine getirildiğini, mahkemeye müracaat edilip tamamen bu filtrelemenin ortadan kaldırılabileceğini söylemişti.

7 BİNDEN FAZLA SİTEYE ERİŞİM ENGELİ

YouTube sansürünün ardından, gözler diğer yasaklı sitelere döndü. Türkiye'de halen 7 binden fazla internet sitesine erişim engeli uygulanıyor.

GÜRSEL TEKİN: "YASAĞIN KALKMASI SEVİNDİRİCİ AMA YETMEZ"


CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin,  video paylaşım sitesi Youtube'a erişim yasağının kaldırılmasının sevindirici bir  gelişme olduğunu, ancak yetmeyeceğini ifade ederek, Türkiye'de hala 4 binin  üzerinde siteye erişim engeli bulunduğunu belirtti.

Tekin'in iletişim ofisinden yapılan açıklamaya göre, Gürsel Tekin,  Silivri'de düzenlenen İstanbul İl Başkanlığı Yerel Yönetimler Değerlendirme  Toplantısı'nda bir gazetecinin Youtube'e erişim yasağının kaldırılmasını nasıl  değerlendirdiğini sorması üzerine, şunları kaydetti: “Eşeğini önce kaybedip sonra bulanlar gibiyiz. Yasaklı bir site yeniden  açıldığı için seviniyoruz. Youtube'umuzu kaybetmiştik, iki buçuk yıl sonra  yeniden bulduk. Birkaç gün önce, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir soru  yöneltmiştim. Sayın Erdoğan 'Cumhurun giremeyeceği hiçbir yer kalmayacak'  demişti. Ben de 'Öyleyse cumhur Youtube'a neden giremiyor?' diye sormuştum.  Yasağın kalkması sevindirici, ancak yetmez. Türkiye'de hala 4 binin üzerinde  siteye erişim engeli var. Türkiye, artık yasakçı zihniyetten kurtulmalı.  Youtube'un yeniden açılması için bir çok hukuki yol denenmiş. Atatürk'e hakaret  içeren videoların içeriği Almanya'daki bir şirket tarafından satın alınarak  kaldırılmış. Bu meseleleri daha kolay çözebilecek hukuki bir altyapının  hazırlanması lazım. Hukuki altyapı da yeni bir sansür mekanizması getirmemeli.”