Sendika ve sivil toplum örgütleri, bu yılki 1 Mayıs için birlikte hareket edecek. Etkinlikler günler öncesinden Anadolu'nun değişik bölgelerinden başlatılan yürüyüşlerle start alacak.

Geçen yıl Taksim'in 1 Mayıs alanı olarak işçilere açılması ve tatil olarak ilan edilmesiyle bu yılki etkinlikle daha renkli geçeceğe benziyor.

Bu yılki 1 Mayıs kutlamaları için 11 sendika ve sivil toplum örgütü birlikte hareket etme kararı alarak çalışmalara start verdi. Etiniliklerin ana temeli ise yine 1 Mayıs 1977 katliamı'nın aydınlatılması istenecek.

DİSK PROTESTO YÜRÜYÜŞLERİ YAPACAK

11 örgütün aldığı ortak kararın yanına sıra DİKS tarafından organize edilen bazı yürüyüşler de 1 Mayıs ta Taksim de noktalanacak. DİSK Genel Başkanı Tayfun Görgün, Cumhuriyet Gazetesi'ne 1 Mayıs ile ilgili yapacakları yürüyüş ile ilgili ilgi verdi. Görgün, derelerine suyuna sahip çıkan, HES'leri istemeyenlerin Karadeniz'den birkaç gün öncesi İstanbul'a doğru yürümeye başlayacaklarını anlattı.

HES VE NÜKLEER YÜRÜYÜŞLERİ

Sendikaların önündeki örgütlenme engellerinin en çok yaşadığı bölgelerden biri olarak Kocaeli'nden bir guru sendikal özgürlük için yürüyüş yapacağını belirten Tayfun Görgün diğer yürüyüşlerli ise şöyle anlattı: "İş kazalarının ve meslek hastalıklarının son bulmasını isteyen bir gurup Bursa'dan, nükleer santlar istemeyen bir gurup Akkuya'dan yürüyüşe başlayacak."

GAZETECİ AİLELERİ KORTEJ OLUŞTURACAK

Görgün, demokratik temayyüllere uymayan, yasaların ihlal edilerek yapılan yargı süreçlerinin aydınlara, gazetecilere özellikle muhalefet yapanlara karşı bir bastırma yönetimi olarak uygulanan soruşturmaların da dile getirileceğini söyledi.

Kutlamalara yönelik olarak afiş ve bildirilerin karar verilerek askı aşamasına geldiğini belirten Görgün, kutlamanın diğer ayrıntıları üzerine çalıştıklarını, içeride tutuklu bulunan gazetecilerin ailelerinden bir kortej oluşturmak istedikleni de sözlerine ekledi.