MGK’nın 2001’deki toplantısı sırasında yaşanan ‘’Anayasa kitapçığı fırlatma’’ olayından sonra dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Ecevit ailesi arasında esen soğuk rüzgarlar, 9 yıl sonra normale döndü. Rahşan Ecevit, Cumhuriyet Gazetesinin Ankara’daki kokteylinde Sezer ile barıştı ve sohbet etti.

Ankara Palas’taki resepsiyona, Sezer ve Ecevit’in yanı sıra Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, DP ve DSP Genel Başkanları Hüsamettin Cindoruk veı Masum Türker, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt, ile gazetenin yeni transferi, yazar Bekir Coşkun katıldı.

SEZER ECEVİT SOHBETİ

Resepsiyonda, 10. Cumhurbaşkanı Sezer’in, Rahşan Ecevit’le bir araya gelerek sohbet etmesi dikkat çekti. Cumhurbaşkanlığı döneminde Bülent Ecevit’le arasında yaşanan “Anayasa kitapçığı fırlatma” krizinin ardından Rahşan Hanım da Sezer’e tepki göstermişti. Sezer bu olaydan sonra Rahşan Ecevit ile bir kez yan yana geldi ve Bülent Ecevit’in ölümünden sonra taziye ziyaretine gitti.

Sezer, 19 Şubat 2001 Pazartesi günü Çankaya köşkünde yapılan MGK toplantısında, Ecevit'in Devlet Denetleme Kurulu'nun BDDK'da yaptığı çalışmaları eleştiren sözlerinden rahatsızlığını dile getirmişti ve ‘’Bu benim Anayasal hakkım’’ demişti.

Bunun üzerine devreye giren Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan 'O anayasayı bir de biz anlayalım' deyince Sezer, önünde bulunan Anayasa kitabını Ecevit ve Özkan'a doğru hızla itmişti. Ecevit toplantıyı terk ederken, Özkan da Anayasa kitapçığını Sezer'e geri itti. Özkan'ın salondan çıkarken söylediği "Nankör kedi" sözü siyasi tarihe geçti. Ecevit olay sonrası ‘’Cumhurbaşkanı yüzüme Anayasa kitapçığını fırlattı’’ açıklamasını yaptı.

Zirvedeki kavgadan sonra Türkiye’de ağır bir ekonomik kriz başladı. Borsa yüzde 14.6 düştü, repo faizleri yüzde 760'a fırladı. Merkez Bankası'ndan yaklaşık 7.6 milyar dolarlık döviz çıkışı oldu. Kriz öncesi 670 bin TL olan dolar, 1 milyon 161 bine tırmandı.