Günlerdir AK Parti Genel Merkezi'nde milletvekili adaylarının belirlenmesi için kampa giren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, milletvekili listelerinin açıklanmasının ardından suskunluğunu bozdu.

Kameraların karşına geçen Erdoğan hem vatandaşa hem de kurmaylarına sıcak mesajlar verdi.

Milletvekili listelerine giremeyen 167 milletvekiline 'çalışmayı bırakmayın' mesajı veren Erdoğan, "Tüm arkadaşlarım, gerek aday adaylarından listelerde yer alamayanlar gerekse milletvekili arkadaşlarım yarından itibaren 'Ya Allah Bismillah' deyip, 12 Haziran için çalışacak, yollara düşecekler. İşte asıl sınav budur" dedi.

Seçmenlerine de seslenen Erdoğan, birlik ve beraberlik mesajı verdi:

"AK Parti'de mezhep, meşrep ayrımı görmeyeceksiniz. AK Parti'de sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını kucaklayan tüm Türkiye'yi kucaklayan bir anlayış göreceksiniz. Bu ayrım başkalarında görülebilir ama biz de görmediniz görmeyeceksiniz."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yüksek Seçim Kurulu'na sunulan milletvekil adaylarına ilişkin AK Parti Genel Merkezi'nde açıklama yaptı.

LİSTELER NASIL HAZIRLANDI?

Milletvekili adayı listelerinin hazırlanmasında 'tek kişi iradesi'nin işletilmediğinin altını çizen Erdoğan, uzun ve zorlu bir çalışmanın sonucu hakkaniyetli ve demokratik bir seçim yapıldığını söyledi.

Erdoğan, vekil listelerinin hazırlanması sürecine ilişkin şunları söyledi:

"Bu liste asla ve asla bir kişinin iradesiyle şekillenmedi. Diğer siyasi partilerle mukayese edilemeyecek bir olgunlukla bu günlere geldik. Bugünde hiçbir partide olmayan demokratik alt yapıyı oluşturarak, bilimsel yöntemlerden azami ölçüde yararlanmıştır. Bütün milletvekillerimiz tek tek incelenmiştir. Tatmim olmadığımızda alt komisyonlarda yapılan çalışmalara kadar döndük. Tekrar CV'lere baktık. Yeri geldi il başkanlarımıza döndük. Bütün adaylarla mülakatlar yaptık.  Adaylar üst kurula geldiğinde benim başkanlığımla çalışmalar yürütüldü. 4 genel başkan yardımcımla da bu çalışmalarda bulundu. Parlemento çalışmalarını en yakından bilen grup başkanvekili arkadaşlarımda bu çalışmalara katıldı. Bir diğer taraftan da bayan adayları tanıyabilmek için kadın kolları başkanımı bu sürecin içine kattık. Genç bir ekibin oluşması için de gençlik kolları başkanımda bu çalışmanın içine katıldı. Oluşan liste, son derece hassas bir biçimde ilgili tüm kesinlerin görüşleri alınarak, hakkaniyet, riyakat ve ehliyet düşünülerek hazırlanmıştır. Biz yalnızca milletvekillerini belirlemekle kalmıyoruz, Türkiye'ye hizmet edecek, yeni eserler verecek kadroyu belirliyoruz."

YENİ DÖNEM HEDEFLERİ

AK Parti'nin yeni dönem hedeflerine de değinen Başbakan Erdoğan, 12 Haziran sonrasının AK Parti için 'ustalık' dönemi olacağı sözlerini yineledi.

"AK Parti iktidarı olarak hedefimiz sadece seçimden birinci parti olarak çıkmak değil. Daha büyük, daha donanımlı bir meclis grubuna sahip olabilmektir. Başlattığımız değişim dönüşüm dönemini ileri noktalara taşımak için çalışıyoruz."

KİMSEYİ ÖTEKİLEŞTİRMEYECEĞİZ

Seçmenine de sıcak mesajlar gönderen Başbakan Erdoğan, "Siyasi anlayışımız hiçbir kesimi ötekileştirmeyen bir hassasiyete sahiptir" dedi.

"AK Parti hiçbir kesimi dışarıda bırakmayan bir politika izlemektedir. AK Parti'de mezhep, meşrep ayrımı görmeyeceksiniz. AK Parti'de sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını kucaklayan tüm Türkiye'yi kucaklayan bir anlayış göreceksiniz. Bu ayrım başkalarında görülebilir ama biz de görmediniz görmeyeceksiniz."

78 KADIN ADAY LİSTEDE

Aday listelerindeki kadın, genç ve engelli sayısını da açıklayan Erdoğan, şunları söyledi:

"Kadınların temsili yüzde 4 seviyesindeyken yüzde 9'lara çıktı. Yeni dönemde kadınların sayısını arttırmaya özen gösterdik. Listemizde 78 kadın aday bulunuyor. Bu yüzde 14.18'e tekabül ediyor. Gençlerin sayısına da önem verdik. 25-30 yaş arasında 24 genç arkadaşımıza listede yer verdik. Engelli adaylarımızın sayısı 11. Adaylarımızın 514'ü doktora, lisans üstü ve lisans eğitimi almış arkadaşlarımız. Bunun yanında 30 tane ortaöğretim, 6 tane de önlisans mezunu adayımız var."

KURMAYLARINA SESLENDİ

23. Dönem listesine giremeyen 167 milletvekiline de seslenen Erdoğan, "Gönlümüzden geçen isimlere yer verememenin burukluğunu yaşıyoruz" dedi. Milletvekili listesinde yer almanının 'siyaseten tasfiye' olmadığını da vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"AK Parti siyasette değişimin öncüsü olan bir harekettir. Mevcut 167 milletvekili listede bulunmuyor. Milletvekili listesinde bulunmamak siyasetten silinmek, tasfiye edilmek anlamına gelmez. AK Parti birbirini seven, gönülden destekleyen büyük bir ailedir. Siyaset yapmanın sadece milletvekili olmaktan geçmeyeceğini bilen arkadaşlarımız, AK Parti'nin farklı kademelerinde görev almaya devam edecektir.

Tüzüğümüz gereği 3 dönem milletvekili olanlar, 1 dönem ara vermek zorunda. Biz daha sonraki seçimleri de düşünerek uzun vadeli bir planlamada bulunduk. Geçen dönem listelerde yer bulamayan bazı arkadaşlarımızın, bu listelerde yer aldıklarını da hatırlatmak istiyorum. Bir dönem önce liste dışında kalan, 12 arkadaşımız bu seçimde listede. Bu listeleri hazırlamak çok kolay değil. 16-17 saat çalışma yaparak bu çalışmaları sürdürdük. Gece 1-2 de eve gittik hatta dün gece 3'te gittik. Gönlümüzden geçen isimlere yer verememenin burukluğunu yaşıyoruz. Tüm arkadaşlarım gerek aday adaylarından listelerde yer alamayanlar, gerekse milletvekili arkadaşlarım yarından itibaren 'ya Allah Bismillah' deyip, 12 Haziran için çalışmaya başlamaları gererekiyor. İşte asıl sınav budur."

SEÇİM BEYANNAMESİ AÇIKLANIYOR

Başbakan Erdoğan'ın konuşmasında verdiği bilgilere AK Parti'nin seçim bildirgesi 14-15 Nisan tarihlerinde açıklanacak. AK Parti'nin adayları ise 18 Nisan'da Ankara'da düzenlenecek olan büyük bir etkinlikle kamuoyuna tanıtılacak.