Kaya katmanlarının altında sıkışan ve şist gazı diye bilinen enerji kaynağı tarafında yaşanan gelişmeler, ABD’nin Pennsylvania eyaletinde bazılarını bir gecede zengin yaparken, bazılarını da sorunlarla yüz yüze bırakıyor.

Kuzeybatı Pennsylvania bölgesinin dağlık bölgesinde doğalgaz üretiminde görülen patlama, araba tamircisi Chris Sutton gibi bölge sakinlerini bir gecede dolar milyonerine çevirdi.

 

Sutton yakın dönemde yaklaşık 630 dönümlük arazisini doğalgaz gaz çıkarmaları için Talisman Energy'ye kiraladığında, çekin üzerinde yazan bedel 900 bin dolardı. Sutton, bu nakit paranın yanı sıra elde edilen gelirin yüzde 20'sini de alacak.

 

Ancak diğer taraftan, Sutton'a yarım saatlik mesafede oturan Truman Burnett ise artan doğalgaz çalışmalarından olumsuz yönde etkilenen bölge sakinleri arasında yer alıyor. Komşusuna ait alanda yapılan arama sırasında gerçekleşen kaza, Burnett'in küçük gölün kirlenmesine yol açarken, çeşme suyunun da içilemez hale gelmesine neden oldu.

 

Burnett, aksilik sonucu meydana gelen kaza nedeniyle komşusunu suçlamıyor ancak bölgede olanlar, şist gazı çıkarmadaki gelişmelerin yöre halkının hayatını nasıl büyük oranda değiştiğini göstermesi açısından önem arz ediyor.

 

Bazıları zenginleşirken, diğerleri ise sadece bu gelişmelerin sorunlu yüzüyle karşı karşıya kalıyor.

 

FİYATLAR KATLANIYOR

Örneğin, doğalgaz çıkarma furyasının merkezindeki 3 bin nüfuslu Towanda kasabasında otel odası bulmak nerede imkânsız hale gelmiş durumda. İki odalı evlerin kirası da yine giderek artan taleple 400 dolardan, 1,500 dolara kadar yükseldi. 

 

Kasaba merkezi trafik çilesiyle tanışırken, trafikteki araçların çoğunu doğal gaz çıkarma ekipmanlarını taşıyan kamyon ve kamyonetlerden oluşuyor.

 

Bölgeye gelenlerin çoğunu Teksas ve Oklahoma bölgesinden. Bunun tek nedeni ise bölgedeki büyük miktardaki doğalgaz yatakları.

 

BİR KAÇ YIL ÖNCE EKONOMİK HALE GELDİ

Uzun zamandır Pennsylvania'nın bu bölgesinde önemli miktarda doğalgaz olduğu biliniyordu, ancak çıkartması oldukça maliyetliydi. Bundan birkaç yıl önce şist gazı çıkarma işleminin maliyeti ekonomik açıdan karşılanabilir bir seviyeye geldi. Bu durumda, yüksek gaz fiyatları ve sondaj işlemlerindeki ilerlemeler etkili oldu.

 

Son dönemde su basıncı, kum ve bazı kimyasalların kullanılarak bu gazın çıkarılması işlemi, enerji alanında uzun dönemden beri elde edilmiş en önemli ilerlemelerden biri olarak kabul ediliyor.

 

BİR KERE GELECEK FIRSAT

Doğalgaz çıkarma sürecinde yapım hizmeti veren Jodi Edger gelişmeleri, "hayatta bir kere ele geçecek bir fırsat" olarak tanımlıyor.

 

Edger, son bir yıl içerisinde çalışan sayısını 50'den, 100'e yükseltti. Normal personel saat başı 14 dolar, buldozer operatörleri ise 18 dolar kazanırken, Edger, haberlerde sürekli bahsi geçen işsizlik sıkıntısını kendi bölgelerine uğramadığını belirtiyor.

 

Tabii, her güzel şeyde olduğu gibi bu hızlı talep artışının da kötü tarafları bulunuyor. Bölgenin iyi para kazanan yeni sakinleri akşamları alkolü fazla kaçırıp, eğlencelerinin boyutunu rahatsız edici noktaya kadar çıkarabiliyor

          

Diğer taraftan en önemli sorunu ise gaz kuyularında yaşanabilecek sızıntıların içme suyu için yarattığı tehlike oluşturuyor.