İstanbul Avcılar'da restoran sahibi Ali Şen, geçen ay altılı ganyandan kazandığı 29 bin 543 lirayı bir bardak su yüzünden kaybetti. 5. aykat oynadığı atın ünlü jokeyi birinci geldiği yarışın ardından içtiği suyla ikramiyeyi yaktı!
İstanbul at yarışlarında altılı ganyanı bulan Ali Şen, jokeyin yarış sonrası 700 gram fazlası çıkıp sonuç iptal edilince 29 bin liralık ikramiyeden oldu. Jokey 'Su içtim' diye kendini savundu, Şen ise dava açtı

İstanbul Avcılar'da restoran sahibi Ali Şen, geçen ay altılı ganyandan kazandığı 29 bin 543 lirayı, yarış sonrası jokeyin tartıda 700 gram fazla gelmesi yüzünden alamayınca davacı oldu.

Tanınmış jokey Akın Sözen, yarış sonrası su içtiği için tartıda ağır geldiğini savunurken Ali Şen, jokey, at sahibi ve TJK hakkında tazminat davası açtı.

Yıllardır altılı ganyan oynayan yarışsever Ali Şen, 29 Eylül günü altılı ganyandan tam 30 bin lira ikramiye kazandı. Ancak ikramiyesini almayı beklerken tatsız bir sürprizle karşılaştı. Yarışmanın beşinci ayağında birinci gelen "Özbaylım" isimli safkana binen jokey 23 yaşındaki Akın Sözen'in 700 gram fazla gelmesi üzerine sıralama değişti ve ikinci gelen at birinci ilan edildi. Bunun üzerine TJK, jokey ve at sahibine dava açan Ali Şen'in avukatı Şenol Akaltun'un dilekçesinde, olayın ayrıntıları şöyle aktarıldı: 29 Eylül gecesi altılının beşinci ayağında yarışa '2' numarayla katılan Mehmet Özkan'ın sahibi olduğu 3 yaşlı İngiliz tayı "Özbaylım" isimli saf kana jokey Akın Sözen bindi. Favori olarak nitelendirilen "Özbaylım", 2 bin 200 metrelik çim yarışını 2.17.67'lik derece ile birinci bitirdi. Mevzuata göre yarış öncesi ve sonrası saf kanlar ile jokeyleri, beşinci ayakta da her yarışta olduğu gibi tartıldı. Yarışma öncesi 50 kiloda koşan "Özbaylım" ın jokeyi Akın Sözen, yarışma sonrası 700 gram fazla geldi. Bunun üzerine Türkiye Jokey Kulübü Komiserler Kurulu, ilgili mevzuat gereği acilen toplanarak karar verdi ve "Özbaylım"ın birinciliği elinden alındı. Onun yerine söz konusu yarışı ikinci bitiren "Running Thunder" isimli saf kan birinci ilan edildi. Altılıda favori olduğu için Özbaylım'ı kuponlarına bu ayağı tek yazan yarışseverler de komiserler kurulunun aldığı karar üzerine o gün tam 29 bin 543 lira verilen ikramiyeyi alamadı.

15 GÜN MEN CEZASI ALDI

Geçen ağustos ayında Kore'de yapılan uluslararası yarışta üçüncü olan ve at sahiplerine milyonlar kazandıran jokey Akın Sözen, Hipodrom TV'de yaptığı açıklamada "Yarış öncesi ilk tartıda hata yok. Yarışı kazandıktan sonra ikinci tartıya giderken su ikram edildi. Bu nedenle ikinci tartıda ağırlığım fazla çıktı. Hatamı kabul ediyor ve bahisçilerden özür diliyorum" dedi. 6132 sayılı At Yarışları Hakkında Kanun ve At Yarışları Tüzüğü'nün 77. maddesine aykırı hareket ettiği gerekçesiyle jokey Akın Sözen, 15 gün yarışlardan men edilerek 808 lira da para cezasına çarptırıldı.

'SU İÇMESE SORUN YOKTU'

Davacı olan Ali Şen ise "Jokeyin içtiği su, yarışseverlere mal edilemez" diyerek dava açma gerekçesini şöyle özetledi: "Jokeylerin üstündeki elbiselerle birlikte 450 grama kadar fazla gelmesine izin veriliyor. Bu kurallarda var. Jokeyin birkaç yüz gram ağırlığı yüzünden at diskalifiye oldu. Yarış sonrası tartılmadan niye su içtin? Benim gibi yüzlerce vatandaşı neden mağdur ettin? Acaba o gün kaç kişi, üçlü, beşli ve altılı ganyanı yakaladı? İkinci gelen atı birinci yapanlar bu yarışa ne kadar para bastı? Bu yarışı tersine çevirip kimler ne kadar para kazandı? O gün herkes Özbaylım'ı kuponlarına yazdığı halde kaybedince kuponlarını yırtıp attı. Bu paralar ne olacak?.." Ali Şen, ikramiyesinin TJK ile safkanın sahibi ve jokeyden tahsil edilmesini istedi.

Jokeyler, hassas tartıya yakalanıyor

Türkiye Jokeyler Derneği Başkanı Ahmet Atçı olayla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "At yarışlarında bu tür diskalifiye olayları pek nadir olur. Yarış sırasında eyerin altındaki sünger benzeri malzeme atın terini emer. Bu nedenle yarış sonrası tartıda 450 gram daha fazla gelmesi normal karşılanır. Bu sınırın geçilmesi tüzüğe göre diskalifiye gerektirir. Jokeyin yarış öncesi tartıdan sonra bir şey yiyip içmemesi gerekir. Eskiden de bu tür olaylar olurdu, ancak o zamanlar şimdiki gibi hassas tartı yoktu. Ancak şimdi elektronik tartı gramı gramına tartıyor." Benzer bir olay yine Veliefendi Hipodromu'nda 17 Ekim'de koşulan altılı ganyanın beşinci ayağında meydana geldi. Apranti Alper Özçelik'in bindiği Tunçgür isimli at yarışı kazandı. Ancak yarış bitiminde Özçelik, 650 gram fazlası olması nedeniyle yarıştan diskalifiye edildi. Jokey Özçelik'e 30 gün at binmeme cezası verildi.