Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, elektrik ve doğalgaz fiyatlarına 2011 yılı sonuna kadar zam yapılmayacağını açıklarken, tüketici kredilerinde KKDF oranın tekrar artırılacağını açıkladı. Buna göre geçen yıl tüketici kredilerinde yüzde 10’a çekilen KDDF, yeniden yüzde 15’e çıkacak.

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı’na katılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, vatandaşa “Elektrik ve doğalgaz fiyatlarına 2001 yılı sonuna kadar zam yok” müjdesi verdi. Bu arada bir de artıştan söz eden Babacan, geçen yıl yüzde 10’a çekilen kaynak kullanımını destekleme fonunun (KKDF) yeniden yüzde 15’e çıkarılacağını açıkladı. Buna göre, elektrik ve doğalgazda fiyatlar, 14 ay boyunca aynı kalacak. Ancak ihtiyaç kredisi kullanacak olan vatandaş ise, KKDF oranın artırılmasıyla daha pahalıya kredi kullanacak.
Olağanüstü sona erdi
Dünya ve Türkiye ekonomisine değindiği konuşmasında olağanüstü dönem uygulamalarının bu yılın sonu itibariyle sona erdiğini dile getiren Ali Babacan, şu anda Türkiye’nin risk priminin Avrupa’nın birçok ülkesinden aşağıda olduğuna dikkat çekti. Babacan, “Hangi güven göstergesine bakarsak bakalım gerçekten, şu anda Türkiye diğer ülkelerle mukayese edildiğinde, tarihinin en iyi noktasını yatıyor” dedi.
Babacan, sanayiciyi ve vatandaşı yakından ilgilendiren “zam yok” açıklamasını ise şöyle yaptı: “Elektrik fiyatlarında 2011 sonuna kadar herhangi bir değişiklik yapmama kararı aldık, TL olarak. Doğalgaz fiyatlarında, ki biliyorsunuz BOTAŞ’ın sıkıntıları var vergi borcu var, daha önceki dönemlerden birikmiş, 7-8 milyar neredeyse o vergi borcu, ki o borcu da zaman içerisinde ödemesi gerekiyor. Biz buna rağmen 2010-2011 kritik yıllarımızdır, doğalgazda da Türk Lirası olarak fiyatlarda herhangi bir değişiklik yapmama kararı aldık. Orta vadeli programımızı 2011 bütçemizi buna göre hazırladık. Akaryakıt üzerindeki ÖTV’yi 2011 sonunda kadar TL olarak sabit tutacağız” dedi.
KKDF yeniden yüzde 15
Çıkış stratejilerinden söz ederken, geçen yıl mart ayında alınan tedbirleri ve bunlardan birinin de KKDF oldudunu hatırlatan Babacan, şöyle konuttu: “Bunu biz yüzde 15’ten yüzde 10’na indirmiştik. Ve bunu artık tekrar şimdi yüzde 15’e çıkarıyoruz. Yani artık kriz öncesi bu noktaya tekrar çıkarıyoruz bu sadece tüketici kredilerinde.”

Konut ve ticari kredi KKDF’si değişmeyecek

KKDF oranında yapılacak artışın konut ve ticari kredilerde halen sıfır olarak uygulanan oranın aynı kalacağını da vurgulayan Ali Babacan, şöyle dedi: “Konut kredilerinde ve ticari kredilerde herhangi bir değişiklik yok, onlara dokunmuyoruz. Sadece tüketici kredileriyle ilgili 15’ten 10’na inmişti, o tekrar şimdi yüzde 15’e çıkıyor.”

KKDF ‘son kırıntıydı’ Bakanlar imzaladı bile

TÜKETİCİ kredilerindeki 5 puanlık artışın önceki günkü Bakanlar Kurulu toplantısında imzalandığını açıklayan Ali Babacan, “En son Sayın Cumhurbaşkanımızın onayından sonra inşallah yürürlüğe girecek ve bu da bir bakıma aşağı yukarı son kırıntılardan birisiydi sağda solda kalan, bunu da tekrar alıyoruz” dedi.

49 ilde 2012 sonuna kadar işveren prim ödemeyecek

Ali Babacan, bir süredir üzerinde çalışıldığı bilinen yüzde 5’lik işveren prim indirimine ilişkin düzenleme hakkında da bilgi verdi. İşgücü piyasasına yönelik bu kararın yakında Meclis’e sevk edilecedini belirten Babacan, “İki teşvik aynı anda uygulanmaz diye bir genel kural var. Yani bir işverenimiz yüzde 5’lik teşviki alıyorsa, paralelinde başka bir teşviki alamıyordu. Şimdi bunu teşvik olmaktan çıkarıyoruz. 49 ilde 2012 sonuna kadar işveren primi ödenmeyecek.
Üç aydır işsiz olan birini işe aldığınızda altı ay işveren primini ödememe teşviki de vardı. Şimdi ikisinden aynı anda faydalanılabilecek.”

Hasta hâlâ yoğun bakımda 2 yıl daha diş sıkarız

DÜNYADA zor dönemlerin hâlâ bitmediğine vurgu yapan Ali Babacan, “Ekonomik büyüme var ama nereden geliyor, nasıl oluyor diye baktığınızda, dünyada bu gerçekten kaygı uyandırıcı bir tablo” dedi. Bu durumu “Yoğun bakımda bir hastanın durumunun çok kötüden daha iyiye gitmesi gibi. Ancak durumu cihazlarla, tüplerle iyiye gidiyor. Normal bakıma girebilir mi? Hayır. Daha çok uzun süre yoğun bakımda devam edecek” şeklinde açıklayan Babacan ihracatçının kur şikayetleri üzerine de şu dederlendirmeyi yaptı: “Serbest kur rejimine ısrarla devam etmemiz gerekiyor. Hep beraber dişimizi sıkacağız. İki yıldan sonra hep beraber kurtulacağız. Bunları daha önce de yaşadık. Ne oldu? Türkiye yükselen yıldız olarak çıktı.”