29 Ekim - 4 Kasım 2010 tarihleri arasında Beyoğlu’nda gerçekleşecek “13. İstanbul Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali” düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı
Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile Belgesel Sinemacılar Birliği tarafından 29 Ekim - 4 Kasım 2010 tarihleri arasında Beyoğlu’nda gerçekleşecek “13. İstanbul Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali” düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı

Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile Belgesel Sinemacılar Birliği tarafından 29 Ekim- 4 Kasım 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilecek “13. İstanbul Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali” düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi’ndeki basın toplantısında Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Belgesel Sinemacılar Birliği Başkanı Semra Güzel Korver ve Festival Yönetmeni Mustafa Ünlü festival hakkında basına bilgi verdi.

Demircan: Festival Belgesel Sinemanın İtici Gücü

“13. İstanbul Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali”nin ev sahibi Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan konuşmasında, Türkiye’nin ilk ve en uzun ömürlü belgesel sinema şenliği olan festivalin Türkiye’deki belgesel sinemanın itici gücü olma misyonunu üstlendiğini belirterek, uluslararası platformdaki yerini aldığını ve Türk yapımı belgesellerin tanınmasını ve sınır ötesine taşınmasını sağladığını söyledi. Demircan, “ Festival, yeryüzünün en eski metropolünde düzenlenen, dünyanın en sıcak coğrafyasıyla çevrili bir konumda ve iki kıtada birden gerçekleşen tek festival olarak dünya belgeselcilerinin gözünde farklı bir yer edindi. Yarışmasız olan festivalimizin, doğu ve batıdan belgesel sinemacıların buluşma ve ortak söz söyleme platformu olmayı başardığı kanaatindeyim” dedi. Belgesel Sinemacılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Semra Güzel Korver, toplantıda yaptığı konuşmada, Belgesel Sinemacılar Birliği tarafından 13 yıldır düzenlenen uluslararası İstanbul 1001 Belgesel Film Festivali’nin, Türkiye’deki belgeselcilerin ve belgesel severlerin, belgesel sinemaya bakışını ve yaklaşımını değiştirdiğini söyledi.

Açılış 27 Ekim’de Muammer Karaca Tiyatrosunda

Dünyadan ve Türkiye’den toplam 68 belgeselin gösterime gireceği festival 27 Ekim Çarşamba akşamı düzenlenecek kokteylle açılacak. Beyoğlu Belediyesi Muammer Karaca Tiyatrosu’ndaki açılış töreni saat 19.30’da başlayacak. Sinema ve sanat dünyasını bir araya getirecek açılış törenine Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, BSB Yönetim Kurulu Başkanı Semra Güzel Korver ve 13. İstanbul Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali yönetmeni Mustafa Ünlü de katılacak. 12 yıldır düzenlenen ve belgesel tutkunlarının yakından takip ettiği festivalin açılış törenine katılan davetliler Ferenc Moldoványi’nin Macar yapımı “Başka Bir Gezegen” adlı belgesel filmini de izleyecek.

 “Herkes Uyurken” Festival’de

İlk kez 1997 yılında gerçekleşen festivalin bu yılki belgeselleri “Sanat ve Tutku”   “İş ve Emek”, “Zor Zamanlara Dair”, “Modern Zamanlar”, “İnsana Dair”, “Evden Uzakta”, ve “Çevre” temaları altında toplandı. Festivalin en çarpıcı belgesellerinden biri olan ve “Sanat ve Tutku” temasında yer alan “Anka’nın Doğuşu” filmi, eserlerini Lübnan’da savaş artığı şarapnel parçalarıyla üreten bir sanatçının hikâyesine ayna tutuyor. “Piyano Çılgınlığı” ise seyirciyi seslerin gizli dünyasında esprili bir yolculuğa çıkarıyor. Tekel işçilerinin direnişini konu alan “Biz Hep Sizi Beklemiştik” ile Zonguldak maden ocaklarında çalışan maden işçilerinin sorunlarını anlatan “Mükellef” adlı filmler “İş ve Emek” teması ile işleniyor. Portre ve kişisel öykülerin işlendiği “İnsana Dair” temasında öne çıkan “Cennet” adlı İrlanda yapımı film Protestan ve Katolikleri bir araya getiren bir dans topluğu kuran Roy Arbucke’un hikâyesini anlatıyor. Yaşadığımız dünyaya ayna tutan filmlerden oluşan Çevre kuşağında ise, yer altına gömülen nükleer atıklar hakkında az bilinen gerçeklere odaklanan İsviçre yapımı “Sonsuzluğa” adlı film dikkat çekiyor. “Kaybedenler”, “Herkes Uyurken”, “Başka Bir Gezegen” “Kurtarıcı Hep Gelecektir”,  “Neyse Halim Çıksın Falim” “Gözü Tamamen Açık” , “Bizim Mahallenin Giritlileri” “Son Mevsim Şavaklar” adlı filmler festivale katılan 68 filmden yalnızca birkaçı.