Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Kıbrıslı Rumların mülkiyet davalarında Türkiye'yi 13 milyon euro ile bugüne kadarki en yüksek tazminatı ödemeye mahkum etti.

Söz konusu dava, 2009 yılında sonuçlanmış ve Türkiye tazminata mahkum edilmişti.

İHM'nin internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, 2009 yılında hükmedilen tazminatın miktarı bugünkü oturumda belirlendi. Karar çerçevesinde Türkiye davacı Rumlara 3 ay içinde 13 milyon 315 bin euro tazminat ödeyecek.

Bu karar, Mahkeme'nin tek bir seferde hükmettiği en büyük ceza olarak kayda geçti.

AİHM, 22 Eylül 2009 tarihinde almış olduğu kararda, söz konusu davalarda Türkiye'nin konut hakkının korunması ve özel ile aile hayatına saygı gösterilmesi ilkelerini ihlal ettiğine hükmetmişti.

Ancak tazminat taleplerini karar bağlamayı 26 Ekim'e yani bugüne ertelemişti.

AİHM'e şikayet başvurusunda bulananlar, 1974 yılında yapılan askeri müdahalenin ardından, bir daha evlerine geri dönememelerini gerekçe göstererek, Türkiye'nin insan hakları ihlalinde bulunduğunu ileri sürmüşlerdi.

TANZİM KOMİSYONUNDAN ÖNCE YAPILAN BAŞVURULAR

Söz konusu davada AİHM'e başvurular, 1990 ve 1999 yılları arasında yapılmıştı.

AİHM, 13 milyon euro tazminat ödenmesine karar verdiği bu dava, Kıbrıs'ta tanzim komisyonu kurulmasından önce açılmıştı. AİHM, konuyla ilgili gelen davaları artık tanzim komisyonuna sevk ediyor.

AİHM, geçen yıllarda aldığı bir kararda, Güney Kıbrıs Rum Kesiminden mülkiyet iddiaları ile ilgili Türkiye aleyhine açılacak davalarda, KKTC'de kurulan taşınmaz mal tanzim komisyonunun muhatap alınması görüşünü benimsemişti.

RUMLARA 50 MİLYON EURO TAZMİNAT ÖDENDİ

AİHM'nin KKTC'deki Mal Tazmin Komisyonu'nu "geçerli bir iç hukuk yolu" olarak göstermesinden sonra, yapılan başvurular sonucu Rumlara şimdiye kadar 50 milyon euro tazminat ödendi. Bu para KKTC bütçesinden değil, Türkiye'nin sağladığı destekle ödendi.