Endonezya'da dün gece meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından oluşan tsunamide 40 kişinin öldüğü, 380 kişinin de kaybolduğu bildirildi. Ülkenin güneyinde ise Merapi Yanardağı’nın patlama tehlikesine karşı en yüksek seviyede alarm verildi.

Sumatra adası açıklarındaki deprem sonrası oluşan tsunamide dev dalgaların üç metreyi aşarak, Pagai ve Silabu sahil köylerindeki yüzlerce evi yıktığı belirtildi.

Reuters haber ajansına konuşan yetkili, Mentawai ada zincirinde bulunan köylerde şu ana kadar 40 kişinin cesedine ulaşıldığını söyledi. Bölgede çoğu kadın ve çocuk 380 kişi ise halen kayıp.

Depremden en fazla etkilenen Mentawai adalarında yerel yönetimin üst düzey yetkilisi Hendri Dori Satoko da Metro TV'ye yaptığı açıklamada, deprem ve tsunamiden sonra kaybolduğu belirtilen 380 kişinin yüksek yerlere çıkmış olabileceğini kaydetti.

Avustralya Dış İlişkiler ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da 8 ila 10 kişi taşıyan bir turist teknesinden depremden bu yana haber alınamadığı  belirtildi.

Sık sık depremin vurduğu ülkede, Sumatra adası açıklarında 2004 yılında meydana gelen çok şiddetli depremin ardından oluşan tsunami felaketinde 200 binden fazla kişi ölmüştü.

BİR YANDA DEPREM BİR YANDA YANARDAĞ

Öte yandan Endonezya'nın Java adasında bulunan Merapi Yanardağı’nın patlama tehlikesine karşı en yüksek seviyede alarm verildi.

Yetkililer, beyaz dumanların yükseldiği yanardağın her an patlayabileceğini açıkladı. Yanardağın çevresindeki 10 km’lik alanda yaşayan 11 binden fazla kişi tahliye edilecek. Merapi Yanardağı en son 2006 yılında patlamış, 2 kişi ölmüştü. 1994’te meydana gelen patlamada ise 60 kişi hayatını kaybetmişti. Endonezya’da 129’dan fazla aktif volkan var.