Petrol sahaları, demiryolları, telekomünikasyon ve eğlence sektöründeki yatırımlarıyla koca bir servet yarattı ama bugüne kadar kimse adını bile duymadı.
Philip Anschutz’un hakkında aslında çok haber yapılabilir. Sahibi olduğu holding geçtiğimiz günlerde, Pennsylvania’daki ve North Dakota’daki petrol ve doğalgaz sahalarını, 3 milyar dolar karşılığında satarak bir günde kazandığı en büyük geliri elde etti.

 

Bütün bu başarılara rağmen, şu anda 70 yaşında olan milyarder hakkında tek kelime bile duyulmadı. Anschutz, geçtiğimiz yıllarda petrol sahalarından, demiryollarına, telekomünikasyon, spor ve film yapımcılığı gibi işlerden kendine büyük bir servet yaptı. En son Narnia Günlükleri’nin yapımcılığını üstlendi.

 

Başarılarının hiçbirini kamuyla paylaşmadığı için, Anschutz ABD’nin en gizli milyarderlerinden biri haline geldi.

 

DÜNYA GENELİNDE 120 SALONU VAR

Anschutz’un aralarında Staples Center’ın da yer aldığı dünya genelinde 120 eğlence merkezini kontrol eden, Anschutz Entertainment Group (AEG) adlı eğlence şirketi yılda 2 milyar dolar gelir elde ediyor.

 

Bununla birlikte AEG, İngiltere’de son üç yıldır dünyanın en popüler konser alanı olarak kabul edilen 20 bin kişilik O2 Arena’yı satın aldı.

 

Anschutz’un şirketi AEG’nin dünya genelindeki yedi büyük perakende şirketinde hisseleri bulunuyor.

 

AEG’nin konserlerden sorumlu birimi, Taylor Swift, Justin Bieber ve Jon Bon Jovi gibi yıldız pop sanatçılarının konserlerini düzenliyor. Live Nation Entertainment gibi rakip enerji şirketlerine konser alanları kiralayan şirket, en son Staples Center’da düzenlenen üç günlük Lady Gaga konseri için bu organizasyon şirketinden 300 bin dolar aldı.

 

Eğlence sektöründeki başarılarına rağmen, Anschutz’un kendisini en rahat hissettiği alan işe ilk başladığı sektörlerden biri olan petrol.

 

Anschutz, petrol sektörüne ilk adımını babasının şirketi sayesinde attı. 1967’ye kadar, beş parasız bir şekilde kıraç topraklarda petrol arayan Anschutz, ilk başarılı sondajında da petrol kuyusunun patlayıp,  yanmasına şahit oldu. Yaşadığı şeyleri, ünlü yapım şirketi Universal Pictures’a anlattı ve sonrasında çekilen ve başrolünde ABD western filmlerinin en bilinen ismi John Wayne’nin oynadığı  Hellfighters  adlı filmin haklarını 100 bin dolara sattı.

 

1980’de, Anschutz’un sahip olduğu sahaların sınırında petrol bulundu ve araziyi 500 milyon dolara satıp, ABD’nin önde gelen demiryolu şirketlerinden Southern Pacific’i satın aldı.

 

MÜTEVAZİ BİR HAYAT

İnce ve narin yapılı olan Anschutz, 1.72 boyunda ve çok da dikkat çekici bir özelliği yok. Genelde, ABD Ulusal Basketbol Ligi’nin (NBA) başarılı takımlarından ve kendisinin yüzde 30’luk hissesine sahip olduğu Los Angeles Lakers’ın maçlarını oynadığı, kendisine ait olan Staples Center’da görülüyor.

 

Birbirinden bağımsız farklı aktivitelere katılsa da haberlerde öne çıkmak istemiyor.

 

Aslında Anschutz kimseden saklanmıyor. Sadece kurmaylarının basının önüne çıkmasını istiyor. Eskiden tamamına sahip olduğu bir gökdelenin 24’üncü katında yer alan ofisi, mütevazı tasarımı ve ahşap panelleriyle küçük bir hukuk şirketinin ofisini andırıyor.

 

LAKERS’IN PATRONLARI ARASINDA

Los Angeles Lakers gibi bir takımın patronlarından biri olmasına rağmen, şirketin toplantı salonundaki sandalyelerin oldukça yıpranmış olduğu görülüyor.

 

Anschutz’la birlikte çalışanlar, onun kendi halinde ve puroya düşkünlüğüyle bilinen karşı bir iş adamı olarak tanımlıyor.

 

İş hayatına Anschutz’un yanında başlayan ve sonrasında Resource Holdings adlı bir özel yatırım şirketi açan Jerry Seslowe, “Çok utangaç, normal bir iş arkadaşıdır. Ailesiyle ilgilenen ve özel hayatın şirket işlerinden uzak tutulması gerektiğine inanır” dedi.

 

25 yıl boyunca Anschutz’a hukuki danışmanlık hizmeti veren ve yakın arkadaşlarından biri olan Robert Starzel, “İşbirliğini sever. Başka insanların fikirlerini dinlemeyi sever. Açık sözlü tartışmaları sever ancak yine de kendi bildiğini okur” dedi.