Avrupa ülkelerine göre iki kat daha pahalı fiyata satılan sofraların en önemli sebzesi domateste, Türkiye’nin örtüaltı üretiminin yüzde 85’ine sahip Antalya’da ilk hasat başladı.

Antalya Kumluca, Aksu, Demre, Finike gibi önemli üretim merkezlerinde hallere günlük 80-100 ton civarında domates girmesiyle fiyatlar da esnemeye başladı. Ancak sanayi domatesinin bile sofra domatesi olarak kullanıldığı bu dönemde Avrupa’nın en iyi süpermarketleri için özel olarak sadece Antalya’da tek bir firma tarafından üretilen ve “romantik” adı verilen “Sunstream F1” tipi domates, ihtiyacın karşılanması için iç piyasaya sürülmeye başlandı.
60 bin metrekare
Antalya’nın Gaziler Köyü mevkiindeki Adalya Tarım’ın ürettiği “romantik domates” büyüklük olarak kokteyl domatesi andırıyor. Şekil olarak ise kalbe benzeyen çeşit, 60 bin metrekare alanda üretiliyor. Ekim ayının ortalarında hasadına başlanılan ve temmuza kadar ürün vermeye devam eden bu çeşide ilişkin bilgi veren Ziraat Mühendisi Aydın Köroğlu, dönüm başına üretim miktarının 25 ton olduğunu ve yaşanan sıkıntı nedeniyle az miktarda iç piyasaya gönderilen romantik domatesin kilogram fiyatının reyonlara yansımasının ise 15 lira civarında olduğunu söyledi.
ATSO Sebze ve Meyve Meslek Komitesi Başkanı ve Komisyoncu Mustafa Küçükoğlu, hafta içerisinde Antalya’daki sera domateslerinin ilk kısımlarının gelmeye başlamasıyla fiyatların da gevşemeye başladığını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Gelecek haftalarda bu süreç devam edecek. Şu anda Antalya Toptancı Hali’ne günlük 80- 100 ton aralığında domates girişi var. Gelecek haftalarda bu oranın 120- 150 ton aralığına kadar çıkacak. Kasımın ilk haftası ortalarına doğru ise tonaj hızla artarak hem ihracat hem iç piyasadaki hareketlilik artacak. Geçen hafta başında domatesin hal fiyatı 5-6 lira iken hafta sonunda 3-4 liraya düştü. Domates fiyatı önümüzdeki günlerde halkımızın rahat rahat tüketebileceği miktara düşecektir.Hal fiyatı kasım ayı ortasında 1.5-2 liraya oturur ve tüketiciye yansıması da 2-3 lira civarında olur.”

En büyük etken Tuta Absoluta

ZİRAAT Mühendisi Aydın Köroğlu, piyasada yaşanan domates sıkıntısının en büyük nedeninin Tuta Absoluta zararlısı olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: “Sıcakların da etkisiyle geç dikim doğru karar oldu, ancak fiyatların da artmasına neden oldu. Zamanında önlem alınmadığı ve çiftçiler bilgilendirilemediği için bu noktaya gelindi. Türkiye’de şu an zaten kötü domates bile yüksek fiyatlara satılıyor. Düşeceğini sanıyorum ama çok değil. Çünkü birçok çiftçi domates üretiminden kaçtı.