Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun yeni üyeleri Adalet Bakanı Sadullah Ergin başkanlığında Anıtkabir'i ziyaret etti.

 Ergin Anıt kabir özel defterine, "HSYK olarak üzerimize düşen görevleri katılımcılık, şeffaflık, liyakat ve adalet prensipleri çerçevesinde yerine getireceğimizden kimsenin endişesi olmasın" yazarken, HSYK üyelerine tahsis edilen son model makam araçları dikkat çekti. HSYK'da ilk toplantıda Geçici Başkanvekili Ahmet Hamsici oldu.

Aslanlı Yol’dan yürüyerek Anıtkabir'e gelen HSYK üyeleri adına Adalet Bakanı Ergin kırmızı- beyaz karanfillerden oluşan çelengi Atatürk Mozolesi’ne bırakarak HSYK üyeleriyle birlikte saygı duruşunda bulundu. Anıtkabir merdivenlerinde toplu olarak hatıra fotoğrafı çektiren üyeler, Misak-ı Milli Kulesi’ne geçti.

Bakan Ergin, burada Anıtkabir özel defterine şunları yazdı:

“Büyük Atatürk,

Halk oylaması neticesinde kabul edilerek yürürlüğe giren 5982 sayılı kanun ile değişik Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 159’ncu maddesine göre yeniden yapılandırılan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun ilk üyeleri olarak huzurunuza gelmiş bulunmaktayız. İnsan haklarının korunmasında ve hukuk devletinin her yönü ile hayata geçirilmesinde, hiç kuşkusuz bağımsız ve tarafsız mahkemeler önemli rol oynamaktadır.

Hukuk devletinin ön koşulu ve adil yargılanmanın temel garantisi olan yargı bağımsızlığı ile yargı görevinin tam ve doğru bir şekilde yerine getirilmesinin esasını oluşturan tarafsızlık, dürüstlük, mesleğe yaraşırlık, eşitlik, liyakat ve özen ilkelerinin, korunması ve uygulanması konusunda, HSYK olarak üzerimize düşen görevleri katılımcılık, şeffaflık, liyakat ve adalet prensipleri çerçevesinde yerine getireceğimizden kimsenin endişesi olmasın.

Cumhuriyetimizin banisi büyük Atatürk, minnet duygularımızla birlikte şükranlarımızı ve saygılarımızı sunuyoruz. Ruhunuz şad olsun.”

YENİ MAKAM ARAÇLARI

Anıtkabir’deki törenin ardından Bakan Ergin ve HSYK üyeleri ilk toplantılarını yapmak üzere HSYK’nin yeni binasına geçtiler. Bu arada HSYK üyelerine tahsis edilen 2011 model Renault marka ve seri plakalardan oluşan yeni makam araçları dikkati çekti.

AHMET HAMSİCİ SEÇİLDİ

HSYK'da gerçekleştirilen ilk toplantıda geçici başkanvekilliği için seçim yapıldı. Yapılan seçimde Ahmet Hamsici seçildi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve 21 asıl üyenin katılımıyla yapılan HSYK'nın ilk toplantısı sona erdi.

Bakan Ergin, HSYK'nın yeni binasında düzenlenen ve yaklaşık 2.5 saat süren toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ergin, toplantının 'güzel bir atmosferde' gerçekleştirildiğini söyledi.

Toplantıda kurulun geçici başkanvekilliği seçimi yapıldığını belirten Ergin, “HSYK ile ilgili uyum yasaları yapılıncaya kadar” Danıştay üyesi Ahmet Hamsici'nin kurulun geçici başkanvekilliğine seçildiğini bildirdi.

Ergin, toplantıda HSYK üyesi Ali Suat Ertosun ve Hüseyin Serter'in de aday olduğunu açıkladı. Bakan Ergin, kurulun önceden olduğu gibi salı ve perşembe günleri toplanmaya devam edeceğini, bu çerçevede yeni üyelerden oluşan kurulun yarın toplanacağını ve gündemindeki konuları ele alacağını kaydetti.

Sadullah Ergin, HSYK uyum yasalarının da Bakanlar Kurulunda imzaya açıldığını bildirdi.