İzmir Barosu'nda genel kuruldaki oy verme işleminin sona ermesiyle, Çağdaş Avukatlar Grubu'nun adayı Sema Pekdaş, 917 oyla başkanlığa seçildi.

Pekdaş, İzmir'in ilk kadın Baro Başkanı oldu.Seçimler, Fuar Atlas Pavyonu'nda saat 09.00'da başladı. Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu adıyla mevcut başkan Özdemir Sökmen, Erdoğan Öztürker ve İlhan Erkul'un başkan adayı olduğu 3 listeyle, Çağdaş Avukatlar Grubu'ndan Sema Pekdaş, İlerici Avukatlar Grubu'ndan Mehmet Seyrek, Değişim Grubu'ndan Refik Uzun, Bağımsız Savunma Grubu'ndan da İbrahim Bahçıvancılar başkanlığındaki listeler seçime girdi.

Saat 17.00'de, 15 sandığın kapanmasıyla oy sayımına geçildi. Sema Pekdaş 917, Özdemir Sökmen 795, Erdoğan Öztürker 758, İlhan Erkul 219, İbrahim Baçıvancılar 764, Refik Uzun 248 ve Mehmet Seyrek 100 oy aldı. Böylece, Sema Pekdaş, İzmir'in ilk kadın Baro Başkanı oldu. Zaferini arkadaşlarıyla kutlayan Pekdaş, “İzmir Barosu'nun bir geleneği var. İzmir Barosu ciddi bir hukuk kurumu olduğunu hukuksal olarak dik duruşuyla göstermek zorundadır. İzmir Barosu bundan sonra her türlü demokratik muhalefete sesini yükseltecektir. İzmir Barosu'nun her zaman söyleyecek sözü vardır. Baromuz, hukuk devleti mücadelesinde taraf olacaktır. Baronun değişen politikaları elbette olabilir. Baro da bundan böyle tek adam yönetim sistemi olmayacak” dedi.

CUMHURİYETÇİ AVUKATLARDA ÜZÜNTÜ

Üç adaya bölününce oyları da bölünen ve seçimden mağlup ayrılmanın üzüntüsünü yaşayan eski başkan Özdemir Sökmen ise, “Bizi bölen arkadaşlarımızın bu sonuçla mutlu olmasını istiyorum. Seçene değil, bizi bölüp liste çıkaranlara kırgınım. Eğer 3 değil de iki adayla girseydik, yine kazanmış olacaktık. Üçe bölününce sonuç böyle oldu” diye konuştu. Yönetim kurulu adaylarının aldıkları oyların sayımının devam ettiği bildirildi.

MANİSALI GENÇLERİN AVUKATIYDI

Sema Pekdaş, kamuoyunda ‘Manisalı gençler davası’ adıyla bilinen davada, yasadışı DHKP/C örgütü üyesi olmak ve örgüt adına eylemler gerçekleştirmek suçlamasıyla yargılanıp beraat eden çoğu lise öğrencisi olan gençlerin avukatlığını yaptı. Pekdaş, beraat eden gençlere işkence yapmakla suçlanan polislerin ceza aldığı davalara da katıldı. Pekdaş, yargılama boyunca çeşitli sürelerde tutuklu kalan gençlerin devlete karşı açıp, kazandığı tazminat davalarının da avukatlığını yaptı.