WikiLeaks internet sitesi Irak savaşıyla ilgili 400 bin gizli belge yayınladı. Türkiye’den de sık sık söz edilen belgelerde, ABD ordusunun Irak askerlerinin işkence ve katliamlarına göz yumduğu görülüyor.
WikiLeaks, internet sitesinin kurucusu Julian Assange, Irak savaşıyla ilgili gizli belgeleri dün bir basın toplantısıyla açıkladı. Toplantıyla birlikte belgeler internet sitesinde de yayınlandı. Irak’ta görev yapan Amerikalı askerlerinin tuttuğu raporlarda, Iraklı güçlerin tutuklulara işkence yaptığı, ABD ordusunun bilgisi olduğu halde bu insanlık suçunu görmezden geldiği görülüyor.

1 Ocak 2004 - 31 Aralık 2009 arasındaki dönemi kapsayan 400 bin gizli belgede, Iraklı asker ve polislerin Iraklı tutuklulara uyguladığı birçok işkence vakaları bulunduğu, Irak devletinin izin verdiği bu işkenceden ABD’nin haberi olduğu, ancak birliklerine buna müdahale etmemeleri emri verdiği belirtiliyor. Belgelerde, Amerikan ordusunun Irak’taki kontrol noktalarında çok sayıda sivili öldürdüğü, ölen Iraklı sivillerin istatistiklerini tuttuğu da ortaya çıktı. Belgelerde birçok hassas bilgi ve kişilerin isimlerinin silinmesi dikkat çekiyor.

HILLARY’DAN SERT ELEŞTİRİ

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, WikiLeaks’ı sert bir şekilde kınadı. Clinton, bu tür gizli ibareli dokümanların kamuoyuna açıklanmasının ABD askerlerinin hayatını tehlikeye attığını söyledi. Irak’ta Başbakan Nuri El Maliki’ye muhalif en büyük siyasi grup Irakiye de belgelerin, “tek bir lidere fazla yetki verildiğinde neler olabileceğini gösterdiğini” vurguladı.

BELGELERDE NELER VAR?

    * Iraklı asker ve polisler Iraklı tutuklulara işkence yapıyor. Irak devletinin izin verdiği bu işkenceden ABD’nin de haberi var.
    * Kontrol noktalarında çok sayıda sivil öldürüldü.
    * ABD’nin kamuoyuna açıkladığı raporlara göre Irak’ta 66 bin 81 kişi çatışmalarda hayatını kaybetti. Ancak Wiki Leaks 15 bin sivilin daha öldüğünü ve bu ölümlerin gizlendiğini ortaya çıkardı.
    * Şubat 2007’de teslim olmak isteyen iki Iraklı, Amerikan askerlerinin açtığı ateş sonucu öldürüldü.
    * Irak’taki Amerikan kayıplarının 4’te 1’inden İran sorumlu tutuluyor. İran teröristleri eğitip Irak’a göndermiş. İran’da gelen militanlar çok sayıda kaçırma olayına da karışmış.
    * Türkiye’nin çabalarıyla 1’i İran tarafından geçtiğimiz günlerde serbest bırakılan 3 Amerikalı İran askerlerince Irak topraklarında yakalanarak gözaltına alındı. Belgelerde ABD istihbaratının buna inandığı öne sürülüyor.

TÜRKİYE’NİN DE ADI GEÇİYOR

SİLAH YÜKLÜ KAMYONU TÜRKİYE’YE SOKMADILAR

WikiLeaks’teki belgelerde Türkiye’nin adı da sık sık geçiyor. Belgelerde ABD ordusunca Felluce’de yapılan bir operasyonda Türklerin gözaltına alındığı kaydedilmiş. Irak sınırından Türkiye’ye girmek isteyen çok sayıda makineli tüfek, mayın, çeşitli ağır silahlar ve 5 bin işaret fişeğinin bulunduğu bir kamyonun da 25 Haziran 2004’te yakalandığı belirtiliyor. Ancak belgelerde birçok kelime silindiğinden tutanakların detayları anlaşılmıyor.