PKK’nın şehir yapılanması KCK Yürütme Konseyi üyesi ve sözde Halk Savunma Merkezi Komutanı Murat Karayılan, ateşkesi bozma gibi bir niyetlerinin olmadığını, ancak askeri operasyon yapılması halinde yaşanacak bir çatışmanın bu süreci bozabileceğini belirtti.

PKK ile aynı çizgide yayın yapan bir ajansa konuşan Murat Karayılan, çözüm sürecinde PKK’lılar geri çekilirken, devlet ve hükümetin çözüme dönük güven verici bir adım atmadığını ileri sürdü. Karayılan, "Doğrudur, devlet tarafı, güçlerimizin dışarı çıkması için imha operasyonlarını durdurdu. Ama bunun dışında hiç bir şey yapmadı. Tersine karakollar, yollar, barajlar yaptı, yeni korucu kadroları açtı" dedi.

’ÖCALAN’IN HÜKÜMETE SUNDUĞU 3 ÖNERİ VARDIR’

Murat Karayılan, çözüm sürecinin kritik bir aşamaya geldiğini ve geri çekilmeyi durdurmaya mecbur edildiklerini öne sürerek, çözümün gelişmesi için Abdullah Öcalan’ın sürece ilişkin çizdiği yeni çerçeveye işaret etti. Karayılan şöyle konuştu:

"Süreç kritik bir aşamadadır. Zaten geri çekilme durduruldu. Bu kararı almaya devlet bizi mecbur etti. Sorumlu AKP hükümetidir. Eğer yarın bu süreç bozulursa sorumlu biz değiliz. Çözümün gelişmesi için önderlik bir kez daha bir çerçeve önerdi. Bu çerçeveye göre, öncelikle diyalog süreci müzakereye dönüşmeli, görüşmeler bu temelde yeni bir formatla sürdürülmelidir. Bununla birlikte 3 başlık halinde şunları ifade etti: Birincisi, bundan sonra görüşmelerde bağımsız, gözlemci bir tarafın da olması gereklidir. Müzakerede kararlaştırılanları kim yerine getirmezse, onları uyaran bir güç lazımdır. İkincisi, sorunun çözümü için gerekli yasal ve anayasal değişimler geliştirilmelidir. Ve sonuncusu da görüşme sürecinin başarısı için önderliğin koşullarının değişmesi gerekmektedir. Bu üç önemli konuda adım atılır ise süreç ilerleyebilir. Aksi durumda süreç tümüyle tıkanma noktasına gelir."

’ATEŞKESİ BOZMA NİYETİMİZ YOK, FAKAT’

Murat Karayılan, ateşkesi bozma gibi bir niyetlerinin olmadığını fakat, devletin operasyonlar yapması halinde yaşanacak bir çatışmanın ateşkes sürecini bozabileceğini söyledi. Silahlı güçlerine ’Her ihtimale hazır olmaları’ talimatını verdiklerini aktaran Karayılan şunları söyledi:

"Süreç hassas bir noktaya ulaşmış durumdadır. Belirttiğimiz gibi devlet ateşkesi bozmazsa biz bozan olmayacağız. Ancak, birkaç gündür devlet operasyonlar yapmakta. Bu operasyonlarda arkadaşlarla karşılaşma olur ve çatışma yaşanırsa tabii ki süreç bozulur. Çünkü, biz daha başlangıçta ’eğer operasyonlar olursa süreç sona erer’ demiştik. Bunu 25 Nisan günü yaptığımız basın toplantısında ben kendim dile getirdim. Bu, sürecin bir şartıdır. Yani devlet güçleri operasyon yaparsa, çatışma ve kayıplar yaşanırsa, süreç son bulur. Biz kendi açımızdan böyle bir şeyi düşünmüyoruz ama devleti bilmiyoruz. Bu nedenle tüm arkadaşlar ateşkesin devam etmesi için hassas yaklaşmalıdırlar. Bu bir. İkinci olarak ise ateşkes tek değil iki taraflıdır. Diğer tarafın bozması mümkündür. Bu yönü de düşünülerek arkadaşlar her ihtimale hazırlıklı olmalıdır. Yani biz devam etmeyi esas alıyoruz ama, karşı tarafın esas alıp almayacağını bilmiyoruz. Bunun için bütün gücümüzün her ihtimale hazır olması gerekmektedir."