İzmir Foça'daki kanlı terör saldırısının hedefinin önemli bir askeri birlik olduğu öne sürülüyor.

İzmir Foça'da düzenlenen terör saldırısında seçilen hedef stratejik açıdan da önemli. Çünkü servisin gittiği tugayda eğitim verilen birliklerden biri de Efeler olarak bilinen JÖH'ler.

JÖH'LER GÜNEYDOĞU'DA KRİTİK NOKTALARA GÖNDERİLİYOR

Güvenlik Uzmanı Mete Yarar'a göre, İzmir Foça turistik bir bölge olduğu için değil, özel birlikler nedeniyle seçildi. Saldırının düzenlediği servis Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanlığı'na gidiyordu. Bu tugayda sadece Güneydoğu'da kritik noktalarda görev yapan amfibi komandolar değil terör örgütüne karşı en etkili birlikler olan Jandarma Özel Harekatçılar da eğitiliyor. Kamuoyunun JÖH'ler veya Efeler olarak bildiği bu birlikler, herhangi bir terör saldırısı sırasında çatışma bölgesine ilk gönderilen askeri unsur.

ÖZELLİKLE SEÇİLMİŞ

Bir TV kanalında konuşan eski özel birlik mensubu emekli binbaşı Yarar, "Askeri olarak vurulabilecek Ege Ordu Komutanlığı Karargahı gibi başka hedefler var. Ancak özellikle Foça'daki tugay seçilmiş. Terör örgütü, kendisi ile mücadele eden JÖH'leri özellikle seçmiş gibi görünüyor" dedi.

"İNTİHAR SALDIRISI"

Saldırının sansasyonel bir eylem niyetiyle yapıldığını da vurgulayan Yarar, şu ifadelere yer verdi: "Foça'nın iki tane çıkış noktası var. Bu noktalardan teröristlerin kaçışı zor. Saldırının yapıldığı noktanın arkası dağlık ama çok sık ağaçlık alan. Bu bir tür intihar saldırısı bence."

"KÜÇÜK BİR EL YAPIMI PATLAYICI"Saldırıda kullanılan patlayıcıyı da değerlendiren Yarar, "Yolun üzerine döşenen mayın anti tank değil, küçük bir el yapımı patlayıcı ya da anti personel mayını. Bunu otobüste yarattığı hasardan anlaşılabiliyor. Vuruş açısına baktığınızda yolun karşı istikametinden etkili olacak şekilde konumlandırılmış. Bu tür patlayıcılar, tetiklendiğinde yukarı doğru açıyla infilak eder. Parça tesiri ile hasar verir" diye konuştu.